3rd Rail Music – alusta lähtien poleeminen

13.11.2009  

Salaliittoja, epäviihteellistä päihdekäyttöä ja gangstaräppiä. Viiden vuoden ikään varttunut hiphoplevy-yhtiö 3rd Rail Music ei kaihda kiistanalaisia aiheita. Tylkkäri haastoi suorapuheisen levy-yhtiön artistit kertoilemaan mistä on todella kyse.

3rd

Räppäri Jontti käyttää mieluusti hyödyksi tilaisuuden kertoa salaliittoteorioista.

Vuonna 2004 3rd Rail Music julkaisi ensimmäisen levynsä, Monelt ne tulee-mixtapen. Kannessa poliisi noutaa henkilön mukaansa artistien seuratessa vieressä.
Nyt, sopivasti juhlavuonna, legendaarinen levy saa toisen osan. Näiden kahden merkkipaalun väliin mahtuu niin Jontin ja Shakan Rata-äänite, OG Ikosen onnistunut suomigangstalevy kuin salaliittoteorioita kolunnut Uuden Ajan Avaruususkonto-projekti.
Tänä aikana 3rd Rail Music on onnistunut tallaamaan oman polkunsa suomiräpin kentälle.

Merkkivuotta juhlistettiin kiertueella. Tavoitin levy-yhtiön artisteja ja toimijoita Pikku-Torressa ottaakseni selvää, mistä vahvoja mielikuvia herättävässä levy-yhtiössä on kyse.
”Räppi on yhteisön musiikkia”, levy-yhtiössä toimiva ja sillä levyttävä Joni OG Ikonen selventää.
”Ei ole niinkään kyse pelkistä artisteista, vaan ihmisistä jotka jakavat samoja intressejä keskenään ja kokoontuvat dokumentoimaan niitä kanssaeläjille, ja jopa jälkipolville kuunneltavaksi.”
Näihin dokumentteihin on tallentunut harvan median käsittelemä kuva pahoinvoivasta yhteiskunnan sakasta ja systeemin salatuista puolista. ”Raiteen” levyillä puhutaan suoraan huumeista, ongelmista poliisin kanssa ja 9/11-salaliitoista. Osittain niitä käsitellään humoristisesti, ironian varjolla.
”Me ollaan räppäilty tyypeille, joita ei tarvii hirveesti kannustaa alennustilassa rypemiseen – ne osaa sen ihan itse”, räppäri Jontti kertoo.
”Me ollaan puhuttu asioista, jotka on todellisia omalla kohdalla. Ihmisen suhde päihteisiin, systeemin valheellisuus tai poliisivaltiokehitys nyt vaan sattuu olemaan teemoja, jotka iskevät päin ikeniä kun astuu kämpiltä pihalle.”

3rd Railin yleissäätäjä Tommi Koistinen painottaa, ettei epämiellyttävää elämäntyyliä glorifioida. Jonkinlaista vertaistukea retkuräppäily kuitenkin antaa: Jontti kertoo kuulleensa Rata-äänitteen pelastaneen jonkun kuulijan hengen.
”Mekin saatiin Reilukerhon MySpaceen tuossa reilu vuosi sitten viestii, että meidän biisi ’Rospuuton jälkeen’ oli saanut jonkun nuorukaisen luopumaan itsariaikeistaan ja skarppaamaan elämässään”, Koistinen kertoo.
”En tiedä tarinasta ja sen todenmukaisuudesta enempää, mutta kyllähän tollanen palaute pistää ainakin miettimään.”

Ajatus hiphopmusiikista syrjään sysättyjen ihmisten musiikkina ei ole uusi. 1980-luvulla räpistä toivottiin ”katujen CNN-uutiskanavaa”, joka välittäisi kuvaa muun median unohtamasta tai mustamaalaamasta todellisuudesta.
Gangstaräpissä ongelma tiivistyy: entä jos välitetty kuva ei ole mieleinen? Avoimen väkivaltainen, usein naisvihamielinen ja rikollisia aiheita käsittelevä gangstarap on alusta lähtien jakanut mielipiteitä: toisten mielestä kyseessä on autenttisen paljastava kuva jengisotien ja huumeiden täyttämästä nihilistisesta kamppailusta. Toisille se on alimmilla yhteisillä nimittäjillä ratsastavaa miljoonabisnestä.

3rd Rail Musicin artistit ovat tehneet välejä selviksi hiphop-perinteen kanssa. Erityisesti OG Ikonen – lyhenne tulee sanoista Original Gangsta – hyödyntää gangstarapin estetiikkaa, muttei kritiikittömästi.
”Lainailu ei ole tekosyy millekään”, Ikonen linjaa.
”Jokainen kantakoon vastuun omista tekemisistään. Jenkkiapinointihan on just sitä mitä me ollaan parjattu.”
Kaikki haastattelemani artistit painottavat musiikin mahdollisuutta vaikuttaa asioihin. Mutta millainen olisi paras mahdollinen levyn aikaansaama vaikutus?
”Semmoinen joka johtaisi Alexander Stubbin, Martti Ahtisaaren, Paavo Lipposen, Sauli Niinistön, Sirkka Hämäläisen ja muiden globalisaatio-agendan suomalaisten sätkynukkejen maanpetos-syytteisiin”, suorasukainen Jontti pamauttaa.

Teksti: Petri Rautiainen
Kuva: Marja Saleva

Kommentit

Yhteensä: 5
 1. Jontti 13.11.2009 klo. 13:39 

  Mä en tiedä toimittajan motivaatiota/inspiraatiota niinkin poliittisesti latautuneen termin kuin ”salaliittoteoria” käyttämiseen. Se tuskin kuitenkaan juontaa juurensa omakohtaisesta syventymisestä parapoliittisiin instituutioihin,pankkijärjestelmään, 9/11 terrori-iskuihin yms?.
  Ongelma on se että mielestäni jutussa lokeroitiin Eustace Mullinsin dokumentoitu tutkimus Usa:n keskuspankista ”salaliittoteoriaksi” minkä kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
  Ezra Pound jonka inspiroimana ja osittain rahoittamana Mullins kirjoitti tuon klassikon maksoi kovan hinnan poliittisista mielipiteistään.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ezra_Pound

  Anyway:
  Mulle tulee semmonen fiilis esim.tosta kuvatekstistä että se antaa antaa ymmärtää minunkaltaiseni ihmisen ”haluavan” nähdä ”salaliittoja” ja olevan taipuvaisen sulkemaan pois sellaisen informaation joka ei tue näitä ”teorioita”. Että ajatusenjuoksuni ei toimi ”normaalisti” niinkuin ”muilla”.
  Se on väärin! koska se ei ole totta.

  On pakko avautua kun tuo toistuu aina.AINA!.
  Peace.

 2. Toimittaja 13.11.2009 klo. 14:29 

  Toimittajan motivaatio/inspiraatio ”salaliittoteoria”-termiin liittyy yksinkertaisesti tilan puutteeseen. Näin lyhyessä lehtijutussa ei pysty selventämään kaikkia levyjenne ja ajattelunne nyansseja – puhumattakaan koko parapoliittisesta instituutioista, globalisteista, 9-11-iskuista jne.

  Oli siis valittava lyhyt termi, joka kattaisi suuren osan näistä ja antaisi lukijoille jonkinlaisen kuvan siitä, mistä on kyse. Levynne kuunnelleena ja haastatteluja selailleena päädyin tuohon. Hyvä, että kuitenkin avasit täällä netin puolella asiaa, jonka jouduin ilmeisen riittämättömästi typistämään lehteen.

  Kuvatekstistä: Ymmärrän huolesi, ja vakuutan ettei tarkoituksenani ollut mitenkään mustamaalata Sinua tai lokeroida Mullinsin teosta (jota ei kyllä mainita koko jutussa). Ehkä luet kuvatekstin jonkinlaisena ironiana? Tarkoitus oli vain yksinkertaisesti viitata siihen, että 3rd Rail puhuu muistakin tärkeiksi kokemistaan asioista musiikin ulkopuolella ja jakaa kokemuksia/ajatuksia kuulijoidensa kanssa, esimerkiksi keikkojen yhteydessä. Tästä koko juttukin kertoo.

  Pahoittelut mielipahasta, hyvä että korjasit.
  Petri

 3. Meritähti 13.11.2009 klo. 19:30 

  Edellämainittu Mullins näyttää internetin mukaan olevan kunnostautunut myös antisemitismin saralla (kuten Ezra Poundkin) ja pamfletissaan The Biological Jew kertoo juutalaisten olevan parasiitteja ja uskonnollisissa rituaaleissaan juovan gentiili-sylilasten verta (mikä on aika antisemitismin klassikot samassa nipussa).

  Ei sinänsä ole yllättävää, että miestä tituleerataan salaliittoteoreetikoksi – sen verran yliampuvaa on väittää maailmaa hallitsevan Babyloniassa perustettu okkultistinen salaliitto… Tai ehkä sekin on dokumentoitu väittämä?

 4. Droppen 14.11.2009 klo. 03:30 

  Älä huoli, kyllä ihmisten keskuudessa, jossa on vähänkin perehdytty totuuksien selville ottaminseen naurahdetaan termille salaliittoteoria. Se on vaan vähän vierokuttu termi kuplassaan eläville ihmisille. Kyllä niidenkin kuplat poksahtaa kun he ovat siihen valmiita.

 5. Jontti 14.11.2009 klo. 18:05 

  Niin.
  En ole lukenut ”Biological jewiä” kokonaisuudessaan ja katkelmien perusteella joita olen lukenut en haluakaan.
  Tuon tyyppiset uskonnollis-poliittiset käsitykset vetoaa minuun yhtä vähän kuin siionistinen herrarotu-natsisimi.
  Samaa vastenmielistä sontaa jos minulta kysytään.
  pitää kuitenkin syventyä ”Mullins-caseen” enemmän, pyrin olemaan määrittelemättä käsityksiäni asioista muutaman ”internet-quoten” tai wikipedia-artikkelin perusteella.
  Kuvan kirja ”Secrets of the federal reserve” ei kuitenkaan sisällä mitään ns.”antisemitististä”. Tosin jos sen nykyään yleisesti tunnetun faktan dokumentoiminen ja esiintuominen että ”Federal reserve” (Usa;n keskuspankki) on yksityinen demokratian ulottumattomissa operoiva instituutio joka on hankkinut valta-asemansa (mikä ei ole vähäinen) käytännöllisesti katsoen kusettamalla luokitellaan ”antisemitistiseksi” meillä on sananvapauden kannalta hyvin irvokas tilanne.
  Monet ovat sitä mieltä että Ezra Poundiin kohdistuvien antisemitisti-syytösten juuret ovat juuri siellä.
  Mutta en tiedä tarpeeksi että voisin (saati haluaisin) lähteä puolustamaan niin Mullinsia uin Poundia laajemmassa kontektissa.

  Juuri ”näitä teemoja” ympäröivän moniulotteisuuden ja kontroversaaliuden takia minua risoo se että salaliittoteoria-termiä käytettiin täällä tavoin lokeroivan arrogantisti.
  Muuten juttu oli hyvä,enhän minä nyt herranjumala halua kitistä jos joku ylipäätään on kiinnostunut tekemään meistä haastiksen.
  Kiitos siitä Petri Rautiaiselle ja Turun ylioppilaslehdelle.
  PEACE!