Ajassa
24.04.2013

Avara kaupunkiluonto

Aina ei tarvitse matkustaa kauas elämysten kaipuussa. Tylkkäri valitsi kolme mielenkiintoisinta kohdetta urbaanin Turun keskellä sijaitsevasta luonnosta.

Luolavuoren luola ja kukkula

Luolavuoren kaupunginosan metsäalue on nimensä mukaisesti täynnä luolia. Niistä tunnetuimman voi löytää varsin helposti tennis- ja jalkapallokenttien takaisesta rinteestä. Luolan suuaukon tunnistaa kallioon töhritystä makaaberista pääkallograffitista. Luola näyttää aluksi olevan vain pienehkö kammio, mutta todellisuudessa yhdeltä reunalta lähtee käytävä, joka jatkuu useita kymmeniä metrejä. Eri luola-aiheisten blogien (kyllä, sellaisia on olemassa) mukaan tämän vaikuttavampia luolia ei näiltä main löydy. Suomen Luolaseura suosittelee nettisivuillaan varustautumaan kypärällä ja lampulla, mikäli luolaan aikoo tutustua syvemmin.

Luolavuoren kukkula on aiemmin toiminut maankaatopaikkana, ja nykyään sen 65 metriin kohoavalta huipulta on vakuuttavat näkymät ympäri Turkua. Esimerkiksi Hirvensalon laskettelurinne ja Varissuon tornitalo näkyvät melko tarkkaan vastakkaisilla puolilla. Rinnettä alas lähtee useita maastopyöräilyyn soveltuvia kumpareisia polkuja. Paikan yleisin ulkoilumuoto vaikuttaa kuitenkin olevan koiran kanssa lenkkeily. Piknikpaikaksi se sopii myös hyvin, ja onpa kukkulan maasto esiintynyt kesäjuhlien näyttämönäkin Turussa kuvatussa Hulluna Saraan -elokuvassa.

Erikoisuus: Perimätiedon mukaan Luolavuoren kaatopaikalla on aikanaan ammuttu peräti 665 grammaa painanut rotta.

Nunnavuoren pirunpelto

Runosmäen eteläpuolella Nunnavuoressa sijaitsee pirunpeltona tunnettu luonnonsuojelualue. Pirunpelto tarkoittaa aluetta, jonka maa-aines on isokokoista kiveä. Sen virallisempi yleisnimitys on muinaisranta, mikä kertoo sen alkuperästä. Vesi on aikanaan huuhtonut samankokoisia kiviä yhteen paikkaan, ja vedenpinnan laskettua tällaisia paikkoja on jäänyt sisämaahan. Pirunpelto on täysin luonnon aikaansaannosta, erotuksena ihmisen rakentamista muinaisista hautakiviröykkiöistä eli hiidenkiukaista.

Jutun kirjoitushetkellä vielä osaksi lumen peitossa olevanakin Nunnavuoren pirunpelto on outo näky. Männikön keskellä rinteen huipulla sijaitsee tasainen pelto halkaisijaltaan 0,5-1 metrin suuruisia, jääkauden sileäksi hiomia kiviä. Jos sieltä poispäin katsoessa ei näkisi yhdeltä suunnalta vilausta läheisestä kuntopolusta, voisi kuvitella saapuneensa johonkin maailman perimmäiseen kolkkaan. Pirunpelto on siten erityisen sopiva retkikohde niille, jotka haluavat päästä koskemattoman luonnon ytimeen. Erityisen viihtyisä hengailupaikka se ei kuitenkaan ole. Tutustuminen viereiseen DDR-henkiseen Runosmäen lähiöön käykin sitten hyvänä toisen ääripään esimerkkinä ihmisen käsien jäljestä.

Erikoisuus: Turkulainen itseoppinut harrastajatutkija ja jääkausiskeptikko Keijo Parkkunen pyrki 1982 saamaan kaivinkoneen avulla esille hiidenkirnun Pirunpellon alta. Tuloksena työn keskeyttäminen muutaman päivän jälkeen ja Parkkuselle mojovat sakot. Työ jätti myös pysyvät jäljet alueen yhteen nurkkaan, jossa kivet eivät ole samalla tavoin jäkälän peitossa kuin muualla.

Mikkolanmäen bunkkerit

Itäharjun teollisuuskeskittymän ja pientaloalueen välissä sijaitsee Mikkolanmäki, ja sieltä löytyy betonisia rakennelmia, jotka ovat tärkeä palanen Turun historiaa. Ne ovat nimittäin toisen maailmansodan aikana Mikkolanmäen ilmatorjuntapatterin käytössä olleita bunkkereita. Ilmatorjunta ei täysin onnistunut suojelemaan Turkua pommituksilta, mutta esimerkiksi ehkäisi suurtuhot helmikuun 1944 suurhyökkäyksen aikana.

Nykyään bunkkerit ovat ränsistyneet ja saaneet graffitipinnan. Suuri osa maalauksista on kuitenkin taidokkaita eikä mitään töhryjä, ja räikeillä väreillään ne luovat mielenkiintoista kontrastia metsärinteen luontoon. Mikkolanmäki on myös oiva näköalapaikka itäisen Turun maisemiin. Tosin etualalla oleva teollisuusalue ei silmäniloa erityisemmin tarjoa. Siinä missä ennen mäeltä ammuttiin tykeillä, nykyään paikalla lojuvien roskien perusteella niiden tilalle ovat tulleet uudenvuoden ilotulitteet. Bunkkerit eivät ole ainoastaan näkemisen arvoisia, sillä niihin sisälle kiipeäminen on seikkailuhenkisille myös mieluista puuhaa.

Erikoisuus: Mikkolanmäen ilmatorjuntatykit hankittiin Ruotsista. Ne oli ollut alun perin tarkoitus toimittaa Siamiin eli nykyiseen Thaimaahan, ja tykit oli ehditty koristella kyseisen maan vaakunoilla, mutta neuvottelujen jälkeen ne päätyivätkin Turkuun. Tämän johdosta Mikkolanmäkeä ja kahta muuta samanlaisin tykein varustettua patteria kutsuttiin "siamilaispattereiksi".

Näin pääset perille

Mikkolanmäelle pääsee Itäharjun Teollisuuskadulta, siirtymällä entisen K-raudan kohdalta tien toiselle puolella sijaitsevaan metsikköön ja kapuamalla polkua pitkin mäen ylös. Bussilinja 12 tuo reilun puolen kilometrin päähän Jaanin paloaseman pysäkille.

Pirunpelto sijaitsee keskellä Nunnavuoren kuntopolkua, jonne pääsee esimerkiksi Rauramäentien tai Toukolankadun päästä. Bussi 18 vie lähimmäksi, kun keskustasta tultaessa jää pois heti Runosmäen risteyksen jälkeen ja kääntyy edessä näkyvän terveysaseman kohdalta vasemmalle Rauramäentielle.

Luolavuoren luolan löytää, kun lähtee nousemaan metsän reunassa olevaa rinnettä Luolavuorenpolun varrella sijaitsevan hiekkakentän kohdalta, vesitornin vasemmalta puolelta. Kentän vierestä lähtevää kuntopolkua ei tarvitse kulkea pitkään, kun siitä voi jo poiketa Luolavuoren huipulle. Bussilla 18 pääsee melkein suoraan kuntopolun alkuun jäämällä pois Luolavuoren koulun pysäkillä.

TEKSTI: KASPERI TEITTINEN

KUVAT: KRISTIAN TERVO