Ajassa
23.04.2009

Bileillä ilmastonmuutosta vastaan?

No onkos tullut kesä talven keskelle? Trooppisin muovipalmuin ja sateenvarjodrinkein koristeltu Dynamo oli 12.4 täynnä helle-asuisia juhlijoita. Lämpötilan ohella nostettiin ihmisten tietoisuutta ilmastonmuutoksesta.

Yleensä klubille tullaan bilettämään. Narikkaan jätetään takin lisäksi arkihuolet. Ilmastonmuutosbileet tekivät poikkeuksen tähän sääntöön. Neljän live-vedon ja vähemmän ryppyotsaisen bailaamisen ohessa tarjoiltiin tärkeää tietoa yhä polttavammaksi käyvästä asiasta.
Tapahtuma järjestettiin nyt kolmatta kertaa Zondag-kollektiivin toimesta. Kotibileistä lähtenyt idea on kasvanut tapahtumana ja samalla ilmastonmuutosta vastaan taistelevien organisaatioiden rooli siinä on lisääntynyt.

Tunnelma illassa oli konkreettisestikin lämmin. Ilmastonmuutosbileiden erityisenä piirteenä on ravintolan lämpötilan nostaminen muutamalla asteella. Ainakin sen verran, että hawaiji-paidassa tai kokonaan paidatta tuntui pärjäävän.
Mutta hetkinen. Jokainenhan tietää vanhan puutalon lämmittämiseen kuluvan paljon energiaa. Eikö tämä biletyspaikan lämmittäminen edistä ilmastonmuutosta?
"Täällä ei mitenkään keinotekoisesti nosteta lämpötilaa", Zondagin Kimmo Välimäki selventää.
"Tavallaan pyrimme näyttämään sen, että jos ihmiset kokoontuu yhteen niin tarkenee, vaikkei pattereilla lämmittäisikään."
Illan sanoma ei jäänyt hauskanpidon varjoon. Artistien esitysten välillä näytettiin lyhytelokuva ilmastonmuutoksesta. Polttava kysymys-organisaation pöydillä jaettiin tietoa ilmastolaista ja kehotettiin lähettämään postikortteja kansanedustajille.

Dynamo tunnetaan opiskelijoiden kantapaikkana. Tarvitseeko ilmastonmuutoksen sanomaa viedä yleisölle, joka tuntuu suhtautuvan jo nyt myönteisesti ekologisiin asioi­hin?
"Me ollaan huomattu, että vaikka moni tekee omassa elämässään fiksuja juttuja, kuten esimerkiksi pyöräilee, niin he eivät kuitenkaan ole poliittisesti kovinkaan aktiivisia", Polttavan kysymyksen Jonas Biström vastaa.
Biströmin mukaan juuri poliittinen taso vaaditaan henkilökohtaisen vaikuttamisen ohelle.
"Nyt ei enää riitä, että sammuttaa valot kun lähtee kotoa. Nyt pitää ottaa yhteyttä kansanedustajaan ja sanoa, että ilmastonmuutokselle pitää tehdä jotain. Tässä kampanjassa vaaditaan ilmastolakia, jota kannattaa tässä vaiheessa 50 kansanedustajaa. 51 tarvitaan siis lisää. Jos se laki saadaan, niin se toimii raamina kaikelle muulle tulevalle."

Teksti: Petri Rautiainen
Kuvat: Jussi Vierimaa

Turun ylioppilaslehti 8/2009 (24.4.)