Ajassa
23.11.2011

Edulliset aarreaitat

  • Manhattanin Kirppis-Center on Turun suurin kirpputori.

Kun nojatuoli sanoo sopimuksensa irti ja Matti kurkkii rikkinäisestä kukkarosta, on aika suunnata kirpputorille. Tylkkäri listasi Turun parhaat kirpparit ja kirpparin tapaiset.

Kirppis-Center Manhattan

Pitkämäenkatu 4

ma-pe 10-18, la-su 9-15

puh. (02) 239 1131

Manhattanin liikekeskuksen yhteydessä sijaitseva Kirppis-Center on Turun suurin ja vilkkain kirpputori. Yli 2000 neliömetriä ja 400 myyntipaikkaa käsittävä liiketila pitää varsinaisen kirpputorin lisäksi sisällään muun muassa kahvilan ja Turun Tavaratori -halpahallin.

Kirppis-Center on yksi kaupungin harvoista perinteisistä hyllykirpputoreista. Kun myyjät saavat itse päättää tavaroistaan ja niiden hinnoista, johtaa se valitettavan usein ylihinnoitellun krääsän kaupusteluun. Lahjoituksilla toimivien kirppareiden tapaista laadunvalvontaa ei ole.

Jokseenkin ahdistavaan tavarapaljouteen tottuessa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi valtavaan levyosastoon, josta löytää sekä uudempia hittilevyjä että vanhempia vinyyliklassikoita.

Kyseessä ei suinkaan ole ainut Kirppis-Centerin suuremmista, tiettyihin artikkeleihin keskittyvistä osastoista. Syvemmälle mentäessä vastaan tulee halpoihin mutta heikkotasoisiin DVD-elokuviin keskittyvä putiikki sekä kirjoille, taiteenharrastajille ja lemmikkieläimien omistajille omat nurkkauksensa.

Kirppis-Centerillä on myymälä myös Länsikeskuksessa.

Erikoista: auki myös sunnuntaisin.

Löytö: Playstation (5,70€)

SPR-Kontti

Satakunnantie 105

ma-pe 9-18, la 9-15

puh. 020 701 2900

Elokuun lopulla Satakunnantien varteen avattu SPR:n Kontti on Turun ensimmäinen kierrätystavaratalo. Kysessä on ketjun yhdeksäs myymälä, joka varsin kirpparimaisista toimintaperiaatteistaan huolimatta ei halua profiloitua sellaiseksi.

Kontin sisustus ja mainoskampanjointi on taideaineopiskelijoiden ja mainostoimiston tyylikästä yhteistyötä. Paikka todella muistuttaa enemmän tavarataloa kuin kirpputoria. Miellyttävään

yleisilmeeseen vaikuttaa myös tavaroiden selkeä järjestys. Kontissa kokemattomampikin kirpparikävijä löytää etsimänsä. Osastoittain järjestettyä tavaraa on paljon aina huonekaluista vapaa-ajan välineisiin ja elektroniikkaan. Lisäksi tuotteet ovat poikkeuksellisen hyväkuntoisia ja hinnat vähintään kohtuullisia.

Kontin tuotosta käytetään puolet paikallisten piirien toimintaan ja puolet jaetaan SPR:n katastrofirahaston sekä Kontti-ketjun kehittämisen kesken.

Erikoista: opiskelijoille huonekalujen ilmainen kotiinkuljetus.

Löytö: kahden istuttava pulpettikompleksi (105€)

Lähimmäinen kirpputori

Linnankatu 7

ma-pe 10–17, la 10–14

puh. 040 357 5132

Dynamon ja kaupunginkirjaston välittömässä läheisyydessä sijaitseva Lähimmäinen on vakiinnuttanut asemansa keskusta-alueen monipuolisimpana kirpparina.

Ulkopuolelta tarkastettuna varsin vaatimattoman ja ahtaan näköinen kiinteistö paljastuu sisälle mentäessä laskentatavasta riippuen kolme- tai neljäkerroksiseksi, kotoisaksi sekatavaraputiikiksi.

Alakerran vaatevalikoiman lisäksi ylimmistä kerroksista löytyy hyllyittäin edullista kirjallisuutta ja ainoana keskustan kirpputoreista jopa oma, kattava osastonsa huonekaluille.

Yläkerrassa on lisäksi soppensa jalkineille sekä harrastusvälineille. Kenkiä on niin aikuisille kuin lapsillekin ja välineitä löytyy suksista keilapalloihin. Hinnat huimaavat päätä ainoastaan huokeudellaan.

Lähimmäinen tukee tuotoillaan Kristillinen alkoholisti- ja narkomaanityö -yhdistyksen toimintaa.

Erikoista: erillinen osasto hengelliselle kirjallisuudelle.

Löytö: rukki (70€)

Teksti: JOEL HAAPAMÄKI

Kuvat: LAURI HANNUS

MUISTA MYÖS NÄMÄ:

UFF

Humalistonkatu 5

Suuri vaatteisiin, jalkineisiin ja kodintekstiileihin keskittynyt kirpputori ydinkeskustassa.

Ekotori

Kirkkotie 10 ja Rieskalähteentie 74

Käytetyn elektroniikan, harrastusvälineiden ja huonekalujen jälleenmyyntiin erikoistunut kirppis. Toiminnasta vastaa TST Kestävän kehityksen yhdistys ry.

Pelastusarmeija

Puutarhakatu 12, Yliopistonkatu 5 ja Kupittaankatu 146

Pelastusarmeijan kirpputorit pyörivät lahjoituksilla ja myyvät pääasiassa vaatteita. Tuotot menevät vähäosaisten auttamiseen.