Ajassa
06.09.2012

Ei hätää, fuksi!

Opiskelijaelämän kuuluu olla täynnä uusia elämyksiä ja hauskanpitoa. Kaikki juhlimisen muodot eivät kuitenkaan sovi kaikille. Tylkkäri kokosi ensiapupaketin uusiin sosiaalisiin tilanteisiin ja jututti ainejärjestöjä sekä vanhempia opiskelijoita.

Tuttipullo haaroissa

ja sisäelimiä kylpyammeessa

Tuuli, 25, muistelee viiden vuoden takaista oikeustieteen kastajaisten rastia, joka saa vieläkin pahan maun suuhun.

"Meidän piti joukkueessamme yksi kerrallaan kontata tietty matka vanhemman miespuolisen opiskelijan luo, jonka haarojen välissä odotti tuttipullo. Sitten meidän piti imeä siitä nestettä ja kontata ämpärille sylkemään neste pois niin kauan, että pullo oli tyhjennetty. Juttu ei olisi ollut vielä karmea, mutta tuttipullon sisältö oli tehty sperman näköiseksi. Se myös maistui pahalta, ja luulen, etteivät juomantekijät olleet itse maistaneet sitä."

Tuulin kastajaisporukkaan kuului niin tyttöjä kuin poikia. Kaikki olivat kokeneet tehtävän ikäväksi.

"Se oli jo sitä vaihetta iltaa, että olimme jo tarpeeksi humalassa, eikä tehtävän suorittaminen jännittänyt niin paljoa. Mutta jos nyt menisin jonnekin fuksina, saattaisin pitää huolta omanarvontunnostani ja kieltäytyä."

Julia, 24, törmäsi vastenmielisiin opiskelijaleikkeihin ollessaan vaihdossa Belgiassa.

"En ole koskaan törmännyt vastaavaan Suomessa. Suomessa on ollut lähinnä kaljaviestejä, joihin on saanut osallistua tai jättää väliin."

Päästäkseen paikallisen osakunnan jäseneksi fuksien tuli läpäistä 3-4 kuukautta kestänyt tulikoe. Jäseneksi hakeminen ei ollut pakollista, joten Julia ei osallistunut tapahtumiin. Myöhemmin hän tosin kuuli kavereiltaan, mitä illanvietto oli pitänyt sisällään.

"Meininki oli ihan sairasta ja sille oli luonteenomaista ääretön nöyryyttäminen. Esimerkiksi omat oksennuksensa joutui siivoamaan lattialta omilla hiuksillaan. Kaverini sai alkoholimyrkytyksen, löi päänsä ja joutui sairaalaan. Vakuutus ei korvannut, sillä hän oli vapaaehtoisesti juonut itsensä humalaan."

Osakuntaan hakemisen kruunasi päättökoe, joka järjestettiin salaisesti. Osakunta ei halunnut houkutella mediaa paikalle, sillä päättökokeissa tapahtuu usein laittomuuksia.

"Kaverini kertoi, että kylpyamme oli täytetty hevosen verellä ja altaan pohjalla oli eläimen sisäelimiä. Sisäelimet tuli noukkia altaan pohjalta. Altaassa oli myös hevosen penis, jota kandidaattien piti nuolla."

Julia painottaa, että moni jätti tulikokeen kesken, sillä jatkuva juominen ja nöyryyttävät tehtävät kävivät raskaiksi.

Ainejärjestöt: Kyllä monipuolisuudelle, ei nolausleikeille

Tylkkäri tavoitti neljä ainejärjestöä vastaamaan fuksisyksykyselyyn, joka osoitettiin erityisesti jäsenmäärältään keskisuurille tai suurille ainejärjestöille.

Vastaajien joukossa olivat englanninopiskelijoiden Anglica ry., Turun Lääketieteenkandidaattiseura, politiikan opiskelijoiden P-Klubi ry. ja tietotekniikan, tietoliikennetekniikan ja elektroniikan diplomi-insinööriopiskelijoiden Digit ry. Kaikilla järjestöillä on viikoittaista opiskelijatoimintaa kesäkuukausia lukuun ottamatta.

Tylkkäri kysyi, miten paljon ainejärjestö panostaa ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tervetulleeksi toivottamiseen, millaista ohjelmistoa on lupa odottaa ja kuinka hyvin tässä on otettu huomioon ylioppilaskunnan sosiaalipoliittiset linjaukset.

Kaikki vastanneet ainejärjestöt korostivat, että jo alkuvaiheessa fukseille tarjotaan mahdollisimman monipuolista ohjelmaa: on bileitä baareissa ja Ruissalossa, urheilutapahtumia, grillailua, lautapeli- ja leffailtoja, mökkiviikonloppuja ja sitsejä.

Kaikki vastanneet painottivat, että monipuolinen ohjelma mahdollistaa rauhallisen tutustumisen sekä uusiin että vanhempiin opiskelijoihin. Ainejärjestöjen ohjelmissa painotetaan erityisen paljon vapaaehtoisuutta – kenenkään ei tarvitse esimerkiksi käyttää alkoholia, jos se ei tunnu omalta jutulta.

"Meillä otetaan tiedekunnan, Kandiseuran ja YTHS:n yhteinen päihdeohjelma tuutoritoiminnassa huomioon. Esimerkiksi Fetusolympialaiset ovat esimerkki siitä, että selvin päinkin voi olla erittäin hauskaa", kertoo Turun Lääketieteenkandidaattiseuran varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Kesti.

"Varsinaisia kauhutarinoita kastajaisleikeistä ei ole. Menneiden vuosien fetusleikeistä on olemassa hauskoja tarinoita ja myös epävirallisia perinteitä, kuten yöuinti tai viuhahduskierros Tour de Cathedral, joita fetuksista uskaliaimmat ja rämäpäisimmät intoutuvat kokeilemaan", Kesti jatkaa.

"Lähinnä olemme saaneet palautetta liian kilteistä kastajaisrasteista. Linja on kuitenkin haluttu pitää samana, jotta kukaan fukseista ei koe kynnystä osallistua tapahtumaan liian korkeana. Suihkulähteessä uiminen ynnä muut sellaiset eivät kuulu Anglican perinteisiin," kertovat Anglikan hallituksen toimijat Riikka Salmela ja Mikko Salminen.

Kaikki tavoitetut ainejärjestöt haluavat toivottaa tulevat opiskelijansa sydämellisesti tervetulleiksi.

"Ainejärjestömme antaa fukseille tukea ja turvaa, tekemistä ja ajankulua, seuraa ja seurattavaa. Suosittelen lämpimästi mukaan katraaseen liittymistä, sillä opiskelu on kaiken muun ohella ennen kaikkea verkostoitumisen aikaa. Vain luentosalista toiseen juoksemalla eivät juuri sosiaaliset avut kehity," kiteyttää kaikkien puolesta Digit ry:n puheenjohtaja Matti Vähä-Heikkilä.

Kuinka uida pois painostavista tilanteista?

1. Anna itsellesi aikaa sopeutua uusiin sosiaalisiin tilanteisiin. Kenenkään ei tarvitse olla heti kuin kala vedessä ja tutustua kaikkiin. On hyvä tiedostaa, että todellinen sopeutuminen uuteen yhteisöön vie aikaa. Ideaalitilanne on sellainen, että opiskelija voi liittyä ryhmään mukaan omassa tahdissaan. Silloin voi osallistua sellaisiin asioihin, mitkä sopivat itselle.

2. Kuuntele itseäsi. Epämukavia tilanteita voi välttää kuuntelemalla ensisijaisesti itseään. Ulkopuoliset eivät voi määritellä sitä, mitä itse kunkin pitää kestää. Se mikä on toisten mielestä hauskanpitoa voi toiselle olla epämiellyttävää, kiusallista ja traumatisoivaakin. Ellei tunnista omia rajojaan, on vaikea kieltäytyä mistään ja pitää puoliaan. Pitäisi siis tunnistaa oma tahtinsa, oma halunsa, oman ruumiillisuuden rajat. Kenellä on lupa koskea ja missä tahdissa, haluanko todella itse vai en.

3. Kerro omista rajoistasi. Meillä kaikilla on hyvä olla olemassa rajasanastoa, jolla ilmaista omia toiveitaan ja halujaan. "Ei", "kiitos ei", "myöhemmin", " ei kiinnosta", "seis", "lopeta".

4. Keneltä apua? Jos joudut rikoksen uhriksi, ilmoita siitä poliisille. Jos olet joutunut seksuaalisesti hyväksikäytetyksi, silloin rikosuhripäivystys, auttavat puhelimet ja YTHS ovat hyviä tahoja ottaa yhteyttä. Jos on kyse lievemmistä asioista, on hyvä puhua ystäville tai esimerkiksi tutorille.

TEKSTI: HEINI KILPAMÄKI

KUVITUS: ANJA KARPPINEN

Juttua on muokattu versio. Alkuperäisessä jutussa viitattiin Turun Lääketieteenkandidaattiseuraan virheellisesti Lääketieteen kandidaattiseurana ja Lääketieteenkandidaattiseurana. Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ainejärjestö on Turun Lääketieteenkandidaattiseura.