Ajassa
19.03.2010

Ekoelämää Walesin hobittikylässä

Jos J.R.R. Tolkienin Hobittila olisi oikeasti olemassa, se luultavasti näyttäisi samalta kuin Walesiin parhaillaan kohoava kylä nimeltä Lammas.

"LAMMAS" ON NOIN kolmenkymmenen englantilaisen idealistin hanke Pembrokeshiressä, Glandwrin kylän tuntumassa. Vaikka rakentajien joukosta löytyy myös suomalaisia, kylän nimi ei juonna juuriaan suomen kielen villaista eläintä tarkoittavasta sanasta.

"Lammas tarkoittaa englannin kielessä sitä hetkeä, jolloin aikaisinta vehnäsatoa aletaan korjata. Se on myös pakanallinen elokuun alun juhla. Kylä sai nimen 'Lammas', sillä idea sen perustamisesta syntyi tuohon samaan vuodenaikaan", kertoo kylän edistymisestä tiedottava Jane Wells sähköpostitse.

Valmistuttuaan Lammas on yhdeksän pientilan yhteisö, jonka asukkaita yhdistää halu elää nykyaikaista elämää ympäröivän luonnon olosuhteisiin sopeutuen, maapalloa rasittamatta.

Ihanteena on myös se, ettei nopeasti loppumaisillaan olevia fossiilisia polttoaineita käytetä. Lampaan asukit viljelevät itse noin 75% tarvitsemistaan tuotteista, ja näitä he myös myyvät Glandwrin toreilla. He ostavat kylästä tarvitsemansa tuotteet ja lähettävät lapsensa sinne kouluun – kyseessä ei siis ole yhteiskuntaa vastustava hippijoukkio, vaan Lammas-yhteisö pyrkii sopeutumaan läheiseen kulttuurielämään ja rikastuttamaan sitä.

TALOT RAKENNETAAN YHTEISVOIMIN ja ne valmistuvat orgaanisista tai kierrätetyistä materiaaleista: tukirakenteet tehdään käsittelemättömistä luonnonpuista, seinien eristeet heinäpaaleista ja ikkunat käytetyistä autojen tuulilaseista, jotka eristävät kylmyyttä paremmin kuin tavalliset yksikerroksiset ikkunat. Taloihin on mahdollista vetää sähköt, mutta ei vesivessaa.

Jotkut hobittitaloista saattavat näyttää pieniltä, mutta ulkonäkö pettää samalla tavoin kuin jäävuortenkin: suurin osa näiden talojen sisätiloista on maan alla. Käytäntö toimii edukseen kahdesta syystä. Ensinnäkin ympäröivä maakerros eristää kylmyydeltä. Toiseksi talot ovat näin vain pieniä maakumpareita, eivätkä pilaa luonnon estetiikkaa.

Hobittitalo kuulostaa ihanteelliselta, koska se sopii pieneenkin budjettiin: rahaa tarvitaan noin 3000 puntaa (3300 euroa) ja aikaa neljä kuukautta.

EKOKYLÄÄ RAKENTAVAT aivan tavalliset lapsiperheet. Jotkut ovat kotoisin suurista kaupungeista, toiset ovat asuneet maaseudulla ennenkin. Vakituisten asukkaiden joukkoon mahtuu myös yksi suomalainen sairaanhoitaja miehensä kanssa.

Perheet ovat kuitenkin kohdanneet valintansa vuoksi myös arvostelua: miten lapsia voi kasvattaa tuollaisessa ympäristössä? Kylään muuttavan Dalen neljähenkinen lapsiperhe on rakentanut hobittitalon ennenkin, ja perheen äiti puolustaa elämäntapaa heidän kotisivuillaan.

"Lapset rakastavat mutaa, ötököitä, kuoppien kaivamista ja telttailua kynttilänvalossa. Äidit valittavat likapyykistä ja nykyajan mukavuuksien puutteesta, kun taas isät jaksavat töiden jälkeenkin lukea lapsille iltasadun."

VAIKKA LAMMAS ON Walesin suurin ekotalojen rakennushanke, se ei ole ensimmäinen. 1990-luvulla walesilainen muusikko Tony Wrench rakensi vaimonsa kanssa ekotalon, joka sai osakseen niin paljon huomiota, että Wrench kirjoitti rakennustöistä kirjan Building a Low Impact Round House. Oppaan ohjeita noudattamalla ekotalon voisi rakentaa Suomeenkin. Tosin kotimaassamme saattaa olla hieman kylmä aivan yhtä luonnonmukaisen asumisen vaatimuksiin.

KAROLIINA KERPPO

Katso kuvia Lammaksesta kylän verkkosivuilta.

Jos ekohanketta haluaa mennä seuraamaan lähempää, kylässä voi vierailla etukäteen sovittuna päivänä.

Lammas ottaa mielellään myös rakennusapua vastaan, ja vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua kylän kotisivuilla www.lammas.org.uk/getinvolved.