Ajassa
22.01.2010

Eroon teineistä

Britanniassa on jo vuosia karkoitettu teinejä julkisilta paikoilta erityisen tekniikan avulla. Laite joka lähettää ilmoille niin korkeaa ääntä, että se on sietämätön erityisesti alle 25-vuotiaille, ei ole dystopia-scifiä vaan arkista elektroniikkaa, jonka kohderyhmään kuuluvat myös suomalaiset yrittäjät.

Kun kauppakeskus Trio Lahdessa kokeili menneenä syksynä korkeaan ääneen perustuvaa teinikarkoitinta, monet pöyristyivät. Lehdet repivät otsikoita ja asiasta jätettiin tutkintapyyntö poliisille. Kauppakeskus luopui lopulta karkottimesta kielteisen julkisuuden takia. Kauppakeskuksen päällikkö Jouni Kanervo ei perästäkään ymmärrä asiasta noussutta kohua.

"Kyseessä oli aivan laillinen laite, jonka tarkoitus oli parantaa asiakkaiden viihtyvyyttä", Kanervo sanoo. Laite oli hänen mukaansa tehonnut varsin hyvin sisäänkäynnin tukkivaan nuorisoon.

Vaikka poliisin tilaaman selvityksen mukaan ei ollut perusteita epäillä rikosta, erikoistutkija Juha Lavapuro Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta ei pidä karkoittimen laillisuutta mitenkään itsestäänselvänä. Meluhaitan käyttäminen on Lavapuron mukaan ongelmallisia perusoikeuksien kannalta.

"Kokoontumiseen julkisessa tilassa on oikeus kaikilla iästä riippumatta, pelkkä joidenkin yksilöiden aiheuttama häiriö ja ärsyynnys eivät ole riittäviä perusteita tämän oikeuden rajoittamiseen."

Lavapuro pitää nimenomaan laitteen syrjivyyttä erityisen ongelmallisena.

"Perustuslain kuudennen pykälän toisen momentin syrjintäkieltosäännöksessä ikä on vieläpä nimenomaisesti mainittu kiellettynä syrjintäperusteena. Lisäksi saman pykälän kolmas momentti edellyttää erikseen, että lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti yksilöinä."

Lavapuron mukaan ihmisoikeuskäytännöissä moniarvoisuutta ja siihen liittyvää suvaitsevaisuutta on tavattu pitää vakiintuneesti demokraattisen yhteiskunnan keskeisinä tunnusmerkkeinä - ei sen uhkana.

Teinikarkoittimen harmittomuutta ei allekirjoita myöskään tutkija Hille Koskela, joka on kirjassaan Pelkokierre tarkastellut turvallisuuspolitiikkaa ja rikoksentorjuntaa kaupunkitiloissa. Koskela kritisoi teoksessaan sitä, että kaupunkitilaa rakennetaan suvaitsemattomuuden ja pelon ehdoilla.

Koskela pitää karkoitinta brutaalina keinona eikä pidä todennäköisenä, että laite yleistyisi Suomessa, koska se rajoittaa ihmisten liikkumista ja leimaa tietyt yksilöt ikänsä perusteella lähtökohtaisesti epäilyttäviksi.

"Suomessa julkinen tila tarkoittaa aivan eri asiaa kuin esimerkiksi Britanniassa. Tiloja määrittävät lähtökohtaisesti enemmän yksilön oikeus liikkua, jonka rajoittaminen ei ole laillista muuten kuin poikkeustapauksissa ja hyvin perustein."

Koskela kertoo syrjityn ikäryhmän pienestä mutta nerokkaasta vastaiskusta.

"Britanniassa nuoret keksivät välittömästi käyttää karkoitinvinkua soittoäänenä, jota aikuiset eivät voi kuulla."

Koskela luettelee kuitenkin lisää teinikarkoittimeen liittyviä ongelmia.

"Korkean äänen vaikutuksista tiedetään aivan liian vähän. Ei ole tutkittu, voiko altistus aiheuttaa pysyviä vaurioita ja millaista kärsimystä se tuottaa esimerkiksi lapsille ja koirille."

Vaikka korkeaa ääntä lähettävä karkoitin herätti Suomessa välitöntä paheksuntaa, on täällä käytetty jo pitkään klassista musiikkia karkoittamaan nuorisoa. Hienovarainen keino sinänsä, mutta mitä tästä ajattelee klassisen musiikin ystävä ja asiantuntija?

"Kyseessä on loistavan kekseliäs tapa käyttää musiikkia! Kehnot levytykset harmittomista barokkiteoksista onnistuvat karkoittamaan teinit, vaikka kukaan ei osaa tarkkaan sanoa miksi", sanoo musiikkitoimittaja Kare Eskola.

Mitä ihmettä! Eikö sentään ole epäsopivaa, että vanhaa ja ylevää musiikkia käytetään välineellisesti ja vielä karkoitustarkoitukseen?

"Ei tällainen käyttö ole itse musiikille mitenkään halventavaa tai vaarallista. Ainakaan yhtään sen enempää kuin ne minkkiturkkiset mummotkaan, jotka istuvat Kuhmossa valkoviinilasi kädessä ja luulevat kuuntelevansa sitä hyvää musiikkia."

Eskola muistuttaa kuitenkin, että kaikki julkisesti soitettu musiikki rajoittaa tilaa yhtä paljon kuin fyysiset esteet ja on sikäli ongelmallista, vaikka sen taustalla ei olisikaan tällaista läpinäkyvää tavoitetta.

Mutta entä se viihtyisyys, josta tässä puhtaanapidossa oli alun perin kyse? Vaikka Eskola ei vähästä hätkähdä, luulisi edes niitä Kuhmon minkkiturkkisia musiikinystäviä tämän karkoitusmusiikin loukkaavan ja häiritsevän. Ilmeisesti kuitenkin vähemmän kuin teinien läsnäolon.

Teksti: Saara Uotila

Kuvitus: Elli Vuorinen

KidsBeGone.com

Teinikarkoitinmarkkinoiden ehdoton johtaja on Compound Security. Yhtiön nettisivuilla kerrotaan, että korkeaa ääntä lähettävä Mosquito Anti-vandal system on yrittäjän tehokkain työkalu taistelussa maksavia asiakkaita häiritseviä nuoria vastaan.

Tuotetiedoista selviää myös, että epäsosiaalinen käytös on Ison-Britannian nopeimmin kasvavia ongelmia ja poliisilla on vain vähän keinoja estää sitä.

Markkinoitu keino maksaa 645.73 euroa ja multi-age -lisätoimintonsa ansiosta laite on mahdollista säätää myös aikuisten kuulemalle korkeudelle, häätäämään vaikka kaikenikäisiä kodittomia.

Myös karkoitukseen käytettävä barokkimusiikki kuuluu yllättävästi saman firman laajaan tuoteperheeseen. CSS Music Player - Mood Calming System maksaa 456.57 euroa ja sen myötä voi heittää häiriöteinien lisäksi hyvästit tekijänoikeusmaksuille. Laite on kaiken lisäksi vesitiivis!

Yhdysvaltaltoihin näitä laitteita maahantuo yhtiö nimeltä Kids Be Gone, ja sen verkkosivuilta löytyy lisää tietoa tekniikan eduista.

Saara Uotila