Ajassa
28.04.2011

Fiksipyöräilijät löysivät poolon uudelleen

  • ”Pohja muiden pallopelien parissa auttaa poolossa”, kommentoi Jyri Lehtonen. Taustalla Antero Leppänen, Mikko Seppälä ja Rauli Heikkinen.

Brittiläiset imperialistit toivat 1800-luvulla aatelisten suosiman hevospoolon Intiasta Eurooppaan. Nyt fiksiharrastajat ovat löytäneet uudelleen tämän eliittilajin. Hevoset ovat vain vaihtuneet uljaisiin yksivaihteisiin pyöriin.

Hipsterit – nuo nykyajan kaupunkikulttuurissa viilettävät aateliset, muistuttavat monella tapaa brittiläistä yläluokkaa. Huolitellut viikset erottavat rahvaan epäsiisteistä naamakarvoista, omintakeinen pukeutumistyyli merkkinä tyylitajusta ja alla hintava menopeli, joka vaatii hoivaa ja huolenpitoa.

Aatelinen hankkii pelisaappaansa kalliina käsityönä. Pyöräpooloilija tilaa erikoisvalmisteiset ajokenkänsä netistä. Aatelisella on pooloa varten omat hevosensa. Pyöräpooloilija hankkii pooloa varten oman fiksinsä. Aatelinen lukee poolouutisensa sanomalehdestä. Pyöräpooloilija kuolettaa uutisnälkänsä HTC-älypuhelimellaan.

Pooloon kelpaa vain fiksi

Hirvensalon laskettelukeskuksen vieressä sijaitseva kaukalo pilkistää selvästi erottuvana alueenaan asuintalojen ja rinteen ympäröimästä miljööstä. Maisemaa halkoo leveä autotie. Paikalle on eksynyt joukko nuoria miehiä fiksit allaan pelaamaan pyöräpooloa.

Anteeksiantamaton asfalttialusta ja graffitien peittämät seinustat vievät ajatukset kauaksi hevospoolon 274 metriä pitkästä tasaisesta nurmikentästä.

Pyöräpoolo eli niin sanottu Hardcourt Bike Polo eroaa merkittävästi hevospoolosta. Fiksimiesten kulttuuriin kuuluu itse tekemisen meininki. Poolomailat tehdään itse hiihtosauvasta ja muoviputkesta poran, ruuvin, pultin ja sahan avulla. Mailoilla lätkitään pyöreää katulätkästä tuttua pelipalloa. Pelikentän voi loihtia vaikka parkkipaikalle ja lätsät soveltuvat maalitolpiksi.

Kun perinteistä hevospooloa pelataan neljä vastaan neljä -systeemillä, fiksipoolossa kummallakin joukkueella on kolme kenttäpelaajaa. Epätasainen kentän pinta tai reunoilla sijaitsevat laidat antavat vielä oman lisämausteensa.

Mielenkiintoisin ero hevos- ja pyöräpoolon välillä on alla oleva menopeli. Hevospoolossa kovimman fyysisen työn tekee aristokraatin alla laukkaava hevonen. Fiksipooloa pelaava panee omat lihasvoimansa koetukselle.

Nimenomaan fiksin omistaminen on tärkeää pyöräpoolossa, sillä näissä pyörissä ei ole niin sanottua vapaaratasta. Se mahdollistaa pakittamisen vastapäivään polkemalla. Pyöräpoolossa pelaaja ei saa koskettaa jalallaan maata pelin tuoksinassa. Fiksillään polkeva pyöräilijä saavuttaa tavallisen pyörän käyttäjään nähden etua, kun hän pystyy tasapainottelemaan pysähtyneenä pitäessään painonsa molemmilla polkimillaan.

Fiksipoolo on törmäysurheilua

Hirvensalon kaukalon laidalla on rento meininki. Kentän reunusta koristavat reput sekä Pirkka-lager lavapakkaus. Tauolla pooloilijat juovat oluitaan ja polttavat menthol-savukkeitaan. Jotkut nuuskaavat.

Ympärille katsoessaan pelaajat eivät muistuta stereotyyppistä hipsteriä. Kirjavien ruutupaitojen sijaan pukeutumista hallitsee musta urheilullinen varustus. Tylsän keskivertoa. Sentään satunnaiset pillifarkut, paksusankaiset lasit ja huolitellut viikset muistuttavat nykyajan aatelisista.

Tauolla puheenaiheet vaihtelevat fiksin huollosta pyöräpooloon. On myös hyvä käydä läpi kentällä tulleet mustelmat.

Pyöräpoolo on jossain määrin kontaktilaji. Varsinkin pienessä kaukalossa amatöörin on helppo rouhia asvalttia. Kenttää reunustavat laidat tekevät pelistä vielä intensiivisempää. Edes kypärä ja muut suojavarusteet eivät suojaa kaikilta kolhuilta.

Kun pahimmat vammat on saatu paranneltua, tauko päättyy ja fiksipooloilijat jatkavat pelaamistaan. Lajin sääntöjen mukaan pelaamista jatketaan siihen saakka, kunnes toinen joukkue on tehnyt viisi maalia.

Pelin vauhdikkuus välittyy katsojille. Pieni kaukalo tekee poolosta viihdyttävää seurattavaa, vaikka ilmassa on pihapelin fiilistä.

Hirvensalon kaukalon pelaajat eivät ole tunteneet tosiaan kovin kauan, mutta yhteishenki on hyvä ja lämmin. Fikseillä on pelattu pooloa Turussa vuodesta 2008 lähtien. Pelikaverit ovat vain vaihtuneet matkan varrella. Muista isoista kaupungeista pyöräpooloa pelataan aktiivisesti ainakin Helsingissä, Oulussa ja Tampereella.

Turun pyöräpooloilijoiden pelaajaringin koko pyörii kymmenen paikkeilla, ja kuluvana keväänä porukka on haastanut jo raumalaiset poolon pelaajat. Kesäksi suunnitellaan ottelua helsinkiläisiä pooloilijoita vastaan. Matkaan lähdetään rennoin mielin, muttei löysin rantein.

Teksti: JOEL KANERVA

Kuvat: LAURI HANNUS

Turkulaista pyöräpoolotoimintaa pyörittää TurQHCFixedRiders-niminen yksivaihdefillaroijien ryhmä.