Ajassa
07.10.2013

Ghanan talous kasvaa mutta ei työllistä

  • Ohjelmistoyrittäjä Edward Tagoe kuuluu niihin nuoriin ghanalaisiin, jotka ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä. Kuva: Billie McTernan/IPS.

Moni vastavalmistunut joutuu odottamaan ensimmäistä työpaikkaa vuosia

Länsiafrikkalaisen Ghanan talouskasvu ylitti viime vuonna seitsemän prosenttia, mutta uusia työpaikkoja syntyy silti heikosti. Oppilaitoksista valmistuvien on erityisen vaikea löytää leipäpuuta.

Viestinnän opintonsa kaksi vuotta sitten päättänyt Jennifer Esi Avemee, 23, etsii yhä töitä. Hän suoritti kaikille valmistuneille pakollisen yhteiskuntapalvelun Ghanan matkailuvirastossa 2012 ja toivoi saavansa vuoden jälkeen sieltä vakituisen työn, mutta onni ei potkaissut.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF kehotti vuonna 2008 Ghanaa jäädyttämään julkisen alan rekrytoinnit terveydenhuoltoa ja koulutusta lukuun ottamatta. Jäädytys kesti kaksi vuotta ja päättyi 2011, mutta nuorten työtilanne ei ole kohentunut.

Avemee kertoo, että jotkut kohtalotoverit ovat ajautuneet prostituutioon tai nettihuijaukseen.

Työ pääosin epävirallista

Viranomaiset myöntävät, ettei Ghanalla ole luotettavia työvoimatilastoja. Ghanan yliopiston tilastolaitos arvioi, että työmarkkinoille tulee vuosittain noin 250 000 nuorta. Heistä 5 000 eli kaksi prosenttia työllistyy julkiselle sektorille.

Laitoksen selvityksen mukaan joka neljäs opintonsa päättävistä 15–35-vuotiaista joutuu etsimään työpaikkaa vähintään kaksi vuotta.

Selvityksen tekoon osallistunut tohtori William Baah-Boateng kertoo, että Ghanan talous on kasvanut 20 viime vuoden aikana keskimäärin 5,1 prosenttia, mutta se ei näy lisääntyneinä työpaikkoina.

Öljyntuotannon käynnistyminen vuonna 2011 kiskaisi talouskasvun 14,4 prosenttiin. Viime vuoden 7,1 prosentin kasvun tahkosivat öljyn ohella palvelusektori sekä kullan ja kaakaon vienti.

Kansainvälisen työjärjestön ILOn mukaan vain 14 prosenttia Ghanan työpaikoista on virallisia. 86 prosenttia työllistyy epävirallisen eli harmaan talouden piirissä vailla oikeus- ja sosiaaliturvaa.

Ohjat omiin käsiin

Edward Tagoe, 30, valmistui 2007 Ghanan yliopistosta ja käynnisti Nandimobile-ohjelmistoyrityksen pyöritettyään pientä bisnestä jo opiskelun ohessa. Yliopiston jälkeen hän kävi kansalaisjärjestön tarjoaman yrittäjyyskurssin.

"Minut voinee lukea niihin valmistuneisiin, jotka ottivat ohjat omiin käsiin", Tagoe nauraa.

Hänen mukaansa harvalla valmistuneella on työkokemusta virallisessa taloudessa. "Meillä ei ole perinteitä harjoittelun tai osa-aikatyön järjestämisessä."

Töitä etsivä Avemee tuntee ongelman, sillä moniin hänen tavoittelemiinsa paikkoihin vaaditaan viiden vuoden työkokemusta, jota hänellä ei ole.

Stipendillä ulkomaille

Gameli Adzaho, 27, valmistui 2007 ja haaveili terveystutkimuksen jatko-opinnoista, mutta ei löytänyt rahoitusta. "Olisi tarvittu muutama vuosi työkokemusta."

Adzaho sai lopulta luonnontieteen opettajan paikan lukiosta Voltan alueelta. Elokuussa hänelle myönnettiin stipendi ympäristö- ja terveystieteen maisteriopintoihin Exeterin yliopistossa Britanniassa.

Tullow Oil ja Ghanan British Council tukevat 50 ghanalaisnuoren opintoja tarkoituksenaan kouluttaa väkeä Ghanan öljyteollisuuden ja muiden alojen tarpeisiin.

Adzaho vakuuttaa olevansa "sataprosenttisesti sitoutunut" palaamaan Ghanaan opintovuotensa jälkeen.

Avemee on palannut koulun penkille ja haaveilee muutosta ulkomaille. "Haluaisin lähteä Ranskaan lähivuosina."

(Inter Press Service)

Nuorten työllisyys-rahat katosivat

Ghanan edellinen hallitus aloitti 2006 nuorten työllistämisohjelman. Nykyinen hallitus laajensi sitä 2012 yrittäjyyden kehittämiseen. Tämän vuoden elokuussa kuitenkin ilmeni, että hankkeeseen varatut rahat olivat kadonneet.

"Ohjelmassa on ollut porsaanreikiä, joita jotkut käyttivät hyväkseen, mutta selvitämme asiaa", Ghanan presidentti John Manama selitti syyskuussa.

Työ- ja sosiaaliministeri Nii Armah Ashietey kehotti kesällä nuoria hankkimaan käytännön ammatin ja unohtamaan haaveet valkokaulustöistä kaupungeissa. Hänen mukaansa vastavalmistuneiden työttömien ammattikoulutukseen on varattu 70 000 euron määräraha.

IPS – Billie McTernan