Ajassa
17.03.2014

Huumaavia virtoja

Datajournalismista puhutaan tiedotusvälineiden pelastajana ja kaoottisen maailman kokoajana. Aika harvoin tulee kuitenkaan kirjoitettua siitä, kuinka kaunista älykkäästi jäsennetty tieto voikaan olla.

Silmäkarkkia tarjoilee tässä kuussa earth.nullschool.net, joka on kuvauksensa mukaan "a visualization of global weather condition, forecast by supercomputers, updated every three hours."

Siinä missä paikallissään vilkaisu älypuhelimesta on nykyisin haukotuttava aamurutiini, earth kutsuu hämmästymään. Kartta tarjoaa Maan, jossa valtioiden rajat ovat toissijaisia ja kaikki ihmisen tekemä triviaalia – ellei se sitten vaikuta ilmastoihin, sotke systeemiä.

Systeemiä, joka koostuu ilma- ja merivirroista, elämämme taustavoimista, jotka earth saa näyttämään Van Goghin taivailta. Maapallon näkeminen elollisena organismina on harvoin ollut näin helppoa, saati sitten hauskaa.

Virrat kutsuvat meitä ihmettelemään, eivät sähläämään. En voi olla ajattelematta, että maailma tarvitsee monta earthin koodaajan kaltaista pysäyttäjää jokaista kivihiilikauppiasta kohden, ennen kuin sinisellä pallolla on valoisampi tulevaisuus. Syväekologista heräämistä häiritsee ainoastaan sivuston tarvitsemaa dataa generoivien supertietokoneiden ilmeisen hulppea virrankulutus.

Kannattaa silti kokeilla. Käännä pallo päälaelleen, kytke päälle lämpötilat ja tuijota Etelämannerta. Liian kallis tennaripari tai tentistä kolahtanut kakkonen tuntunee muutaman minuutin päästä paria piirua vähäpätöisemmältä. Kartalta ei myöskään löydy Miley Cyrusia tai Vladimir Putinia hakemallakaan.

Silmien edessä purkautuva virtausten vuo on kyselemätön ja suruttoman kaunis – ja samalla aivan hemmetin monimutkainen ja herkkä. Hieman kuin avaruudessa kelluva sininen piste loputtomine virtauksineen.

Lauri Hannus

http://earth.nullschool.net

Kuvitus: Konsta Hormia