Ajassa
24.02.2014

Hyperboolin laimentaja

Teksti:
Lauri Hannus

Pidäkkeetön äimistely on saavuttanut uuden lakipisteensä. Buzzfeed, Upworthy ja muut sosiaaliseen mediaan telakoituneet linkkisivustot takaavat, ettei iltapäivälehtien painuminen unholaan tule vapauttamaan maailmaa niiden Ohhoh, katso kuvat! -mantran lahkolaismaisesta kumusta.

Netissä törmää yhä useammin otsikoihin, joissa asiat ovat himasmaisen uskomattomia, fantastisia ja kaiken kaikkiaan ennenkuulumattomia. Superlatiivit ovat kuin perunarutto, joka valtaa asiallisenkin uutisoinnin peltoalan hitaasti mutta varmasti. Kun joka suunnalla kohkataan maailman kertaheitolla mullistavista asioista, on vaikea olla seuraamatta perässä. "Katso tämä linkki: se on ihan kiva" ei tässä paisuttelun ajassa jotenkin enää toimi. Maltillinen ihminen kärsii ja kyynistyy.

Apuun saapuu vaatimattomalla suomenhevosella tallustava vähäeleisyyden ritari, jolle kuvittelemme Kari Hotakaisen naamavärkin. Chrome-selaimeen asennettava Downworthy-plugin lupaa siivota verkkosi turhasta paisuttelusta. Selainsovellus suitsii kohkaajien suut ja palauttaa asiat takaisin niille sopivaan kontekstiin. Mitä ohjelma käytännössä sitten tekee? Se yksinkertaisesti muovaa otsikoita vähemmän maanisiksi.

Downworthyn mukavuus on siinä, ettei se ole yrmäkkä portsari, vaan pikemminkin tyylitietoinen kustannustoimittaja. Sovellus ei mitenkään yksioikoisesti blokkaa kaveriesi jakamia linkkivirtoja, se vain suhteuttaa ne. Esimerkiksi sanan "Incredible" sovellus muovaa muotoon "Painfully Ordinary".

Ohjelma on kätevä aseenkantaja taistelussa liioittelua vastaan, mutta varsinaiseksi maailmankuvan muokkaajaksi siitä ei alkeellisuudessaan ole. Sovellus ei toimi läheskään kaikilla sivustoilla ja ymmärtää tällä hetkellä vain englantia, joten kotoperäiseen lööppiripuliin se ei tehoa. Paremmin esitetyn maailman joutuukin lopulta etsimään muualta, ihan itse.

Bonukseksi luettakoon kuitenkin se, että selaimessa Downworthy kulkee sympaattisen kakkalogon kera kuin muistuttaen, mistä se nettihype todella onkaan tehty.

Lauri Hannus

Downworthy ladattavissa ilmaiseksi Chrome Web Storesta.

Kuvitus: Konsta Hormia