Ajassa
17.10.2013

Ilmoitus

Ilmoitustaululle jätetty ilmoitus julistaa: "myydään elämä TAI sielu". Tai-sanaa on painotettu alleviivaamalla se. Puhelinnumero on pahaenteinen 666-toistoineen.

Olen kohdannut arvoituksen mystiseen lahjapaperiin käärityn paradoksivyyhdin.

Ilmoitus rikkoo ensiksikin sovittujen käytöskoodien kudelman. Se myy jotain, mitä ei ole sopivaa myydä, se tinkaa sen alueella, mitä ei saa mitata eikä myyntidiskurssiin kahlita. Kahdesti.

Toisekseen, se kytkee itsensä mainonnan oikosulkuun. Mainonta painostaa valitsemaan mainostetun tuotteen. Osta tämä, unohda muut.

Tämä ilmoitus taas painottaa valitsemaan ja olemaan valitsematta absurdissa valintatilanteessa, olemaan maltillinen mahdottomien vaihtoehtojen ja niiden ostamisen seurausten kanssa. Paino jää sanalle "tai", joka avaa railon kahden keskenään yhteismitattoman ikuisuuskysymyksen välille.

Jännite on lähes kestämätön.

Voi tämä toki olla vitsikin. Siksi soitan numeroon.

"Numeroon ei juuri nyt saada yhteyttä". Fonectan nettisivutkaan eivät löydä yhteystietoja numerolla.

Salaisuus syvenee. Olenko jo liian myöhässä? Onko jompikumpi vaihtoehdoista löytänyt jo ostajansa? Jäikö koodista jotain selittämättä?

Ilman loppuratkaisua ilmoituksen narratiivi jää vajaaksi. Eksistentiaalinen tunne on jokseenkin samanlainen, kuin silloin, kun kävi ilmi, ettei syksyllä televisiossa alkanut Vares-putki jatkukaan säännöllisesti.

Olisin toivonut vastausta, tai vielä parempaa, mysteerin syvenemistä. Ilmoitus jätti idealisoivassa asetelmallisuudessaan myös ottamatta huomioon viimeaikaiset uusmaterialistiset keskustelut kulttuurisista ruumiillisuuksista. Ei näin.

Kaksi ja puoli tähteä.