Ajassa
14.03.2014

Iloisen perheen näytelmä

Lääkiksen speksi on massiivinen sadan hengen tuotos, mutta tärkein anti syntyy matkan varrella yhdessä.

Uudenmaankadulla on harmaata, mutta sisällä Turun Lääketieteenkandidaattiseuran (TLKS) juhlatilassa Tivolissa häärii joukko Naantalin aurinkoja. Ompelukone säkättää viimeistelyä esiintymisasuun, saksofonisti tapailee poikabändin hittibiisiä, ja keittiössä kolistellaan lounasta treeniporukalle.

Käynnissä on TLKS:n speksin läpivetopäivä, jonka aikana on tarkoitus harjoitella pariin kertaan koko näytelmä alusta loppuun.

Jotta huominen olisi eilistä parempi on TLKS:n 14. speksi. Tarina kertoo Teemusta, joka pyristelee epämääräisestä elämästään vastuullisempaan tulevaisuuteen.

Tarinan musiikista vastaa 16-jäseninen bändi, jossa on mukana jopa kokonainen jousikvartetti.

"Käsikirjoitusviikonloppuna hahmoteltiin, mihin kohtiin musiikkia tulee, ja minkälaista tunnelmaa niihin halutaan. Pyrimme tanssittavuuteen ja monipuolisuuteen", bändivastaava Mikael Huhtala kertoo.

Speksit tunnetaan ennen kaikkea yleisön naurattajina. Tekijöiden mukaan tämän vuoden speksi on edeltäjäänsä tummasävyisempi. Vaikka tarina onkin synkempi, ei katsomossa tarvitse synkistellä.

"Käsikirjoitusvaiheessa hauskuus ei ole prioriteetti. Hauskuus tulee näyttelijöistä ja omstarteista", käsikirjoittaja Tatu Kantonen muistuttaa.

Näyttelijöiden valmentamisesta on ollut vastuussa ohjaaja Mikko Hirviniemi. Hän sanoo, että harrastajajoukolla tehdessä tyyli on erilainen kuin ammattilaisteatterissa.

"Tätä tehdään yhteisöllisesti ja yhdessä", Hirviniemi sanoo.

Lääkiksen hauskin porukka

Speksitiimin yhteishenkeä ei voi olla aistimatta. Kuhisevan Tivolin nurkissa annetaan päähierontaa, punotaan toisille palmikkoa, halaillaan ja taputellaan ohikulkijoita, heitetään yläfemmaa.

Viiden näytelmän speksikonkari Hilkka Ryhänen kuvailee toiminnan muuttuneen vuosi vuodelta ammattimaisemmaksi, mutta tiimi on edelleen yksi iso perhe.

"Lähdin alun perin mukaan, koska tämä oli lääkiksen hauskin porukka", Ryhänen kiteyttää.

Tämäkin treenikerta alkaa yhteislaululla, jonka sanoituksessa speksin sankareille sataa suukkoja. Sivustaseuraajakin aistii, että yhteishenkeä ei ole luotu yhdellä motivaatioluennolla.

Käsikirjoitustiimi on pitänyt ensimmäiset tapaamisensa jo kesällä ja vääntänyt syksyn pitkän mökkiviikonlopun aikana kohtaukset pakettiin. Näyttelijät ovat treenailleet syksyllä improvisaatiota. Keväällä on käyty speksiä läpi kohtaustreeneissä ja valmistauduttu omstartteihin hahmoimprovisaatiolla.

"Keväällä tähän menee varmaan 8–10 tuntia viikossa, näytöksiin ja läpivetotreeneihin vielä enemmän", Ryhänen arvioi.

Tekijöiden intoa seuratessa uskoo lopputuloksen olevan varmasti jokaisen hikipisaran ja pitkän päivän arvoinen. Kun toimittaja poistuu laskiaispulla suussaan ja tanssityttöjen suukot vielä lämpiminä poskillaan Uudenmaankadun ankeuteen, tulee olo, että sisällä tosiaankin harjoittelee yksi iso iloinen perhe.

Jotta huominen olisi eilistä parempi saa ensi-iltansa Åbo Svenska Teaterin studionäyttämöllä 20.3.

Esityksiä on Turussa maaliskuun loppuun, jonka jälkeen kiertue esiintyy muissa kaupungeissa.

Teksti: Sampo Rouhiainen

kuvat: Iiro Fagerström