Ajassa
17.02.2011

Jenkkifutiskulttuuria Turkuun

Super Bowl -sunnuntaina Turussa pelatusta Touchdown Bowlista voi tulla korkeakoulujen jenkkifutiskauden kohokohta. Sarjajärjestelmän suunnitellaan alkavan ensi vuoden keväällä – mahdollisesti jopa ruotsalaisella lisämausteella.

Åbo Akademin 09ers ja Turun AMK:n Tornadoes pelaavat amerikkalaisen jalkapallon näytösottelunsa viimeisiä hetkiä Caribian 994-hallissa. Muutaman hyökkäysrityksen ja pallon rähmäyksen jälkeen Åbo Akademin joukkue juhlii voittoa lukemin 46-42.

Vain 14 tuntia myöhemmin Dallasissa wisconsinilainen joukkue Green Bay Packers nappaa historiansa neljännen Super Bowl -voiton yli 111 miljoonan TV-katsojan edessä. Kyseessä on NFL-sarjan finaaliottelu.

Caribian 994-hallin muutamaan sataan silmäpariin verrattuna ero on luonnollisesti valtaisa.

Mistä turkulaisessa korkeakoulujen amerikkalaisessa jalkapallossa onkaan kyse?

Turun yliopiston joukkueen, UTU Beaver Huntersin, puheenjohtajan Ilkka Marja-ahon mukaan tarkoituksena on rakentaa Turkuun ja muutamalle muulle pelipaikkakunnalle korkeakoulujen välinen amerikkalaisen jalkapallon sarja. Siinä Touchdown Bowl voisi toimia finaaliotteluna ja kauden huipentumana.

Turusta sarjaan osallistuisivat UTU Beaver Hunter, TUAS Tornadoes sekä Åbo Akademi 09ers. Jyväskyläläinen Renegades on sekin ilmoittanut halukkuudestaan pelata sarjaa. "Kiinnostusta sarjaa kohtaan on osoitettu myös Vaasasta ja Ruotsista", Marja-aho paljastaa.

Korkeakouluissa pelattava amerikkalainen jalkapallo ja Touchdown Bowl tuovat mieleen amerikkalaisen urheilukulttuurin. Marja-ahon mukaan sarjaa ei kuitenkaan ole tietoisesti rakennettu jenkkiläistä muistuttavaksi. "Tarkoituksena on tarjota vaihtoehtoinen laji perinteisen suomalaisen kirjon rinnalle."

Tulevan sarjan on tarkoituksena toimia yhteistyössä Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton, SAJLin, kanssa.

Tämän hetken suunnitelmissa on käynnistää sarjamuotoinen järjestelmä keväällä 2012. Vielä kuluvana keväänä pelataan muutama ystävyysottelu turkulaisten joukkueiden kesken. Kannustusjoukot ovat niihin lämpimästi tervetulleita.

Teksti: JOEL KANERVA

Kuva: LAURI HANNUS