Ajassa
07.12.2011

Joulu pukkina

  • Joulupukit Roope, Simo ja Sakari.

Kuurapartana kiertäminen tarjoaa opiskelijalle lisätienestiä ja mahdollisuuden välttää ahdistava perhejoulu. Tilalle saa työntäyteisen aattoillan ja lasten kiitollisuuden.

PUNAINEN PAITA, punaiset housut, vatsatyyny, turkisreunainen takki, meikki, parta, kulmakarvat, silmälasit…

Joulupukki syntyy kerros kerrokselta. Ja sitä mukaa kun kerrokset kasaantuvat, niiden alle jäävän Roopen ääni muuttuu matalammaksi ja hänen puheensa nuotti hidastuu.

"Kyllähän tähän rooliin eläytyy. Kun aattona kulkee pukkiasussa, tulee tervehdittyä kaikkia vastaantulijoita", viidettä kertaa jouluaattonsa pukin tamineissa viettävä Roope nauraa.

Kieliä yliopistolla opiskeleva Roope ryhtyi joulupukiksi alun perin kahdesta syystä: lisätienestien toivossa ja vaihtoehtoisen joulunviettotavan kaipuusta.

Samat syyt houkuttelevat muitakin opiskelijoita. Alan suuren toimijan Turun seudun joulupukkipalvelun pukeista noin kaksi kolmasosaa on yliopisto-opiskelijoita. Perustutkintoa suorittavien lisäksi joukkoon mahtuu myös tohtorivaiheen tieteentekijöitä useammasta tiedekunnasta.

Palvelun käyttämän reititystietokannan kehittäjä ja muidenkin pukkien puolesta käyntikortissa ilmoitettuun puhelinnumeroon vastaava Sakari on itsekin Turun yliopistossa kirjoilla jatko-opiskelijana.

Turun seudun joulupukkipalvelussa toimii Sakarin mukaan "pitkälle toistakymmentä" pukkia, joista useimmat ehtivät jouluaaton aikana käydä 1520 taloudessa.

Sakari sai ensikosketuksensa joulupukkibisnekseen kaksikymmentä vuotta sitten, kun hän oli vasta armeijasta kotiutunut pojankloppi ja teki ensimmäisen pukkikeikkansa. Työnantajana oli tuolloin Yo-kylässä toiminut opiskelijaporukka, josta välivaiheiden kautta kehittyi Turun seudun joulupukkipalvelu. Nykyisellä nimellään palvelu on pyörinyt vuodesta 2008.

PIDEMMÄN PÄÄLLE raha ei kuitenkaan riitä ainoaksi motivaatioksi, Sakari vakuuttaa. Hienointa on nähdä pukkia vartovien lasten riemu.

Useimmilla opiskelijoilla ei vielä ole omaa perhettä, jonka kanssa he haluaisivat viettää aattoillan. Pukkina työskentely tarjoaa vaihtoehdon lapsuudenkotiin palaamiselle.

"Joulupukkina oleminen tekee joulusta joulun. Tulee ihan toinen fiilis kuin jos viettäisi juhlan puoliväkisin perheen kanssa", Roope sanoo.

Vaikka alan työajat ovat raskaat ja tahti kova, myös edut ovat kiistattomat. Joulupukki jos kuka saa tuntea

itsensä rakastetuksi ja odotetuksi vieraaksi.

Useamman vuoden pukinkeikkaa heittäneille muodostuu perheistä vakioasiakkaita, mikä mahdollistaa lasten kasvun seuraamisen.

"Kun yhteen perheeseen oli edellisenä jouluna vienyt lahjaksi biljardipöydän, kutsuttiin pukki seuraavana jouluna pelaamaan biljardia", Sakari nauraa.

"Kaikkein parasta on se, kun lapset ovat piirtäneet tai askarrelleet jotain pukille lahjaksi", tänä vuonna toista kertaa joulupukkina toimiva kauppakorkeakoulun opiskelija Simo fiilistelee.

"Joskus saan lähtiessä kirjeen, jossa kiitetään vierailusta ja kerrotaan koulumenestyksestä. Se lämmittää pedagogin sydäntä", säestää kieltenopettajaksi valmistuva Roope.

Toisinaan pukin vierailu on niin tärkeä tapahtuma, ettei siitä tahdota luopua, vaikkei pukkiin varsinaisesti enää uskottaisikaan. Niin kävi tänä vuonna esimerkiksi kuusivuotiaan Pyry-pojan kotona.

"Pyryn äiti oli ehdottanut, ettei joulupukki tulisi tänä vuonna. 'Kyllä tulee, minä maksan sen vaikka itse!' poika oli vastannut", Sakari kertoo.

Eivätkä pukkia muuten aina odota hartaimmin perheen pienimmät.

"Kerran minut oli kutsuttu perheeseen, jonka lapset olivat jo murrosiän ohittaneita, eikä heitä olisi voinut kiinnostaa joulupukki vähempää. Takahuoneesta kuitenkin tuli perheen dementoinut vaari, jonka kasvot joulupukin saapuminen sai loistamaan", Roopekertoo liikuttuneena.

"NO NIIN, lopettakaapas soittelu. Tämä on joulupukin numero, ei tänne saa lapset soitella!"

Sakarin kännykkä soi haastattelun aikana kolmesti. Joulupukkipalvelun käyntikorteissa kerrotun numeron ovat saaneet käsiinsä myös koululaiset, jotka huvittelevat soittelemalla Korvatunturin herralle.

Joulupukkina toimiminen tarjoaa aitiopaikan tarkastella suomalaisten joulunviettoa. "Joulupukki saa mahdollisuuden osallistua moneen erilaiseen jouluun yhden illan aikana", Sakari sanoo.

Joulupukit ovat yksimielisiä siitä, että lahjoja annetaan lapsiperheissä nykyään paljon ja monet niistä ovat arvokkaita. Eräs heidän kollegansa on saanut toimittaa perille ihka oikean hevosen – tai ainakin tiedon siitä.

Ainakaan toistaiseksi taantuma ei ole näkynyt lahjojen määrässä. Toisaalta perheiden erot näkyvät.

"Perheiden olosuhteissa on radikaaleja eroja, mutta yhteistä on pyrkimys mukavaan joulutunnelmaan", Sakari toteaa.

Joulupukit eivät esiinny jutussa omilla nimillään.

PUKKIBISNEKSESSÄ KIRJAVAT TOIMINTATAVAT

Jonkinlainen valkoparta vierailee tänäkin jouluna tuhansissa turkulaiskodeissa. Usein joulupukki on isä, serkku tai naapurin setä. Mikäli pukilta toivoo ammattimaisempaa otetta, voi kotiin tilata partiopukin, pukkikeikkaa heittävän yksityisyrittäjän tai turvautua välitysfirmaan.

Vaikka internet on väärällään pukkipalvelujaan tarjoavia henkilöitä ja yrityksiä, harva pukeista on innokas kertomaan työstään julkisuudessa. Joulupukin rooliin olennaisesti kuuluvan anonymiteetin lisäksi se saattaa johtua siitä, että suuri osa pukkitoiminnassa liikkuvasta rahasta ei koskaan kohtaa verottajan kouraa.

Kotitalouden ei tarvitse suorittaa pukin palkkiosta ennakonpidätystä, jos palkkiota maksetaan alle 200 euroa vuodessa.

Moni pukki saanee vaivanpalkaksi pelkän hyvän mielen tai konjakkipullon. Joulupukkina toimivan henkilön pitää kuitenkin ilmoittaa tulonsa veroilmoituksessa, oli niitä kertynyt miten vähän tahansa.

Järjestäytyneiden pukkivälityspalveluiden menettelytavat vaihtelevat.

Suomen suosituimmaksi pukkipalveluksi itseään tituleeraava Joulu Suomen Joulupukkipalvelu korostaa markkinoinnissaan sitä, että työntekijöiden palkoista maksetaan asianmukaiset verot ja eläkemaksut. Yritys rekrytoikin uusia työntekijöitä aktiivisesta niin työvoimatoimiston kuin YouTubenkin kautta.

Turun seudun joulupukkipalvelu taas ei ole yritys ensinkään, eivätkä joulupukit ole työsuhteessa palveluun. Se on verkkotunnus, joka tarjoaa joulupukkeina toimiville yksityishenkilöille tavan hoitaa markkinointia ja verkkotilauksia. Saamastaan tulosta kukin pukki maksaa itse verot.

Partiopukkien tulot menevät verottajan yleishyödylliseksi yhdistykseksi lukemalle partiolippukunnalle.

Joulupukin vierailusta saa Turussa pulittaa yleensä 50–80 euroa. Siten yhdelle pukille kertyy aattoillan aikana 750–1600 euron tulot. Toisaalta pukille koituu kuluja esimerkiksi lehti-ilmoituksista, varusteista ja reittien autoilusta sekä etukäteen että aattona.

Teksti: ANNA-ELINA MATILAINEN

Kuvat: LENNART HOLMBERG

Artikkelia muokattu 1.11.2013.