Ajassa
19.05.2016

Juhannussauna 2016 on hieno konsolipeli suomalaisuudesta

Teksti:
Miikka Rusi
Kuvat:
Lauri Hannus

Suomalaisen pelibisneksen suurimmat hitit eivät kerro maamme kulttuurista juuri mitään. Omatoimiset bittinikkarit paikkaavat kansallista vajetta tuomalla konsoleihin saunan, pilkin ja kesäauton.

Pelibisnes on ollut jo vuosia merkittävä suomalainen vientituote, mutta kotimaiset menestyspelit eivät kuitenkaan kerro paljoakaan maastamme. Ulkomaiselle pelaajalle Clash of Clans tai Angry Birds tarjoavat kutakuinkin yhtä hyvän kurkistusaukon suomalaiseen mielenmaisemaan kuin Renny Harlinin elokuvat tai Sunrise Avenuen musiikki.  

Suomalaisissa underground-peleissä kansalliset kliseet suorastaan kukoistavat. Tosimaailmassa Suomi on muuttunut asteittain moderniksi tietoyhteiskunnaksi ja yhtenäiseksi osaksi Eurooppaa, mutta pikselisuomalaisten yhteiskunta elää ylpeästi agraarielämää.

Pilkkisimulaattori ProPilkki ja survivalistiset EräJorma-pelit juhlivat syvää luontosuhdettamme. Urheilupeleissä perinteiset suomalaiset yksilölajit kuten mäkihyppy, maastohiihto ja keihäänheitto ovat valttia ja kaikenlaiset joukkuelajit turhaa postmodernia hömpötystä. 
Mitä näitä susijengejä, huuhkajia ja helmipöllöjä nyt onkaan.

Hiljattain suomalaisessa retropeliyhteisössä herätti keskustelua erikoinen pelitulokas. Legendaariselle 8-bittiselle Nintendolle julkaistiin yli 30 vuotta konsolin julkaisun jälkeen uusi kotimainen peli: Juhannussauna 2016. 

Saunaan, suomalaiset

Juhannussaunasta tehty 50 kappaleen painos myytiin loppuun hetkessä, mutta pääsin kokeilemaan kopiota numero 49 Kauppiaskadulla sijaitsevaan retropeliliikkeeseen Retromagiaan.

Pelin ensivaikutelma on kansallishenkeä nostattava: Suomen lippu heiluu ja saunassa ollaan tietysti munasillaan. Retromagian myyjä esittelee minulle pelin mukana saapuneita oheistuotteita: pefletti ja pullonavaaja.

Pelin idea on seuraava: pelaaja on saunassa toisessa kädessään löylykiulu, toisessa olutpullo. Pisteitä kertyy heitetyistä löylyistä ja saunassa vietetystä ajasta, mutta samalla täytyy huolehtia saunojan nesteytyksestä hörppimällä olutta. 

Oppimiskäyrä ei ole erityisen jyrkkä, sillä pelaajalla on käytössään vain kaksi nappia: toisella heitetään löylyvettä ja toisella juodaan kaljaa. Löylyjen alettua lauteilla istutaan loppuun saakka, sillä peliä ei voi keskeyttää esimerkiksi viilentyäkseen terassilla. 

Tässä pelissä saunominen loppuu ainoastaan kuolemaan.

Erityistä kiitosta on annettava pelin äänisuunnittelusta. Ikoniset saunaäänet – löylyn kihahdus ja oluen pulputus – ovat taipuneet suorastaan koskettavasti Nintendon kulmikkaaseen äänimaailmaan. Vielä kun löylyttelijän saisi ähkimään.

Suomalaisin mahdollinen peli

Pelin taustalta löytyy nimimerkki Arto4000, eli Helsingissä asuva Arto Paappanen.  ”Maailmalla on jo pitkään julkaistu NES-konsolille niin sanottuja kausicartteja tyyliin 8-bit Xmas ja tuon pohjalta heitettiin, että Suomeen pitäisi saada vuosittain julkaistava juhannusaiheinen pelisarja”, Paappanen kertoo pelin synnystä.

”Varsinainen idea juhannussaunaan tuli pyöritellessä ideoita, jotka eivät olisi liian haastavia ja monimutkaisia tehdä ensimmäiseksi peliksi erikoisemmalla alustalla”, hän jatkaa. 
Lopulta sopivan helposti lähestyttävä aihe löytyi: saunominen.

Millaisen kuvan suomalaisista sitten saa kotimaisten pelien perusteella? Paappasen mielestä vaikutelma on sydämellinen. ”Kotimaiset pelit harvemmin ottavat itseään turhan vakavasti, ja niistä on havaittavissa, että pelien tekijöillä on sellainen hyvä ja lämmin tekemisen meininki”, Paappanen miettii. 

”Tehdään siis pelejä siksi, että se on hauskaa”, hän lisää.

Pyydän Paappasta visualisoimaan ”suomalaisinta” mahdollista peliä. ”Siinä olisi varmaankin viinanjuontia, alakuloisuutta ja pakkasta jossain muodossa. Eikä siinä jaariteltaisi turhia. Nakkikioskitappelutkin voisi jotenkin ängetä mukaan”, hän pohtii.

My Summer Car on kotimainen peli, joka pyrkii saavuttamaan yhdenlaisen suomikokemuksen ytimen. Vielä virallisesti julkaisemattomassa pelissä viritetään itselle halpa kesäauto, juodaan keskiolutta ja eletään hidasta suomalaista syrjäseutuelämää. 

Ovatko pelaajat saaneet tarpeeksi avaruussimulaatioista ja scifi-räiskinnöistä ja nyt halutaankin mallintaa rujoa arkirealismia?

My Summer Carin Facebook-sivulla eräs kalifornialainen kommentoija on ainakin innostunut ajatuksesta. “My dream of being a Finn will finally be achieved”, hän kirjoittaa.