Ajassa
16.01.2009

Kampusalueelta saa kunnon rullaa!

Ennen kaupungin joka korttelissa oli kampaamo, kukkakauppa ja grillikioski. Nykyään kaikkialta löytyy edelleen kampaamoita ja kukkakauppoja, mutta kebab–pizzeriat ovat syrjäyttäneet snagarit kaupunkikuvasta.
Muutos on ollut nopeaa. Kebab rantautui Suomeen 1980-luvulla ja vuosituhannen vaihteeseen mennessä turkkilaislähtöinen varraslihaan perustuva ruoka-annos oli syrjäyttänyt makkaraperunat ja lihapiirakat varsinkin opiskelijanuorien ruokalistalta.
Turkua on joskus väitetty Suomen kebab-pääkapungiksi. Sitä se ei aivan ole. Kebabille.com-sivustolle on arvosteltu Turusta 66 kebab-ravintolaa. Enemmän arvosteluja on tehty vain Helsingissä (muhkeat 177) sekä Tampereella (67, hitto vieköön!).
Sen sijaan Turku voi hyvinkin olla Suomen rullakebabpääkaupunki. Toki rullaa saa muualtakin, mutta monessa muussa kaupungissa rullakebab on korkeintaan annos muiden joukossa. Turussa monessa kebab-paikassa on erikseen rullalista, josta voi valkata mieluisimman käärekebabin noin kymmenestä vaihtoehdosta.
Tästä syystä Tylkkärin kebab-testissä keskitytään nimenomaan rullakebabeihin. Testiin valittiin mukaan mukaan kolme kebabpaikkaa kampusalueen läheisyydestä ja kaksi suosittua keskustan mestaa. Tulokset yllättivät testaajat itsensäkin.

Kebab-testi tehtiin seuraavasti. Jokaisesta kohteesti käytiin hankkimassa anonyymisti yksi tavallinen rullakebab. Kysyttäessä kastikevaihtoehdoista valittiin mieto, muuten luotettiin ravintoloiden perusasetuksiin.
Kebabit temperoitiin huoneenlämpöisiksi, punnittiin ja leikattiin kolmen sentin paksuisiksi siivuiksi. Slaisseja lämmitettiin mikroaaltouunissa 30 sekuntia täydellä teholla (800 w). Kummallekin testimaistajalle tarjoiltiin kaksi siivua kustakin kebabista satunnaisessa järjestyksessä sokkotestiperiaatetta noudattaen.
Toisin sanoen testaajilla ei ollut mitään tietoa siitä, minkä paikan rullaa he milloinkin laittoivat suuhunsa. Testaajat arvioivat aistielämystään asteikoilla 1–5. Kebabien välillä testaajat neutraloivat makuhermonsa kevytmaidolla.
Kun kaikista rullista oli syöty molemmat näytteet, testaajille paljastettiin mistä mikäkin näyte oli kotoisin. Keskiarvojen laskemisen jälkeen oli päivittelyjen vuoro.
"Pitää varmaan lopettaa Pronton dissaus", testiduon virallinen asiantuntija ja TYYn projektisihteeri ja kebab-vastaava Tuomo Liljenbäck toteaa makutestin voittajasta.
Myös Sydney ja varsinkin Ylioppilaskylän keskellä sijaitseva Tasty yllättivät positiivisesti. Sen sijaan keskustan paikoilla pyyhki heikommin.
Taksimin kebabin rasvaisuus alkoi tökkiä jo toisella testikierroksella – saatikka sitten siinä vaiheessa kun sitä pitäisi syödä koko 900-grammaisen mättötykin verran. Selkeästi edullisimman kilohinnan tarjoava Sisilia puolestaan kärsi selvästi testaajien miedon kastikkeen politiikasta.

Teksti: Lari Vesander
Kuva: Jussi Vierimaa

Tulokset:

Pronto
Testin paras paketti! Paljon lihaa ja kastiketta. Sakea ja miellyttävän makuinen kastike on hyvä esimerkki siitä, mietous ei tarkoita mauttomuutta. Salaattia on vähän, mutta se on oikeaa. Hyvin tasapainoinen kokonaisuus, joka painii tässä testissä omassa sarjassaan.
Arvosana: 3,75. Hinta: 6 €.
Paino: 610 g. Kilohinta: 9,84 €.

Sisilia
Kääretorttukebab, jossa on paljon kuorta. Rehupuolta dominoiva kaaliraaste jyrää raa'asti muita makuja. Lihapuoli on kunnossa, mutta kastike on mitäänsanomatonta. Voimakkaammalla kastikkeella ja kaalin vaihtamisella salaatiksi tästä voisi tulla hyväkin.
Arvosana: 1,75. Hinta: 4 €.
Paino: 622 g. Kilohinta: 6,43 €.

Sydney
Pizzakebab. Rullassa on paljon maukasta lihaa, mutta pohja ja oreganolta maistuva kastike ovat suoraan pizzasta. Rehupuolella oikeaa salaattia ja tomaattia. "Tuoreena" varmastikin melko raikas vaihtoehto.
Arvosana: 3,25. Hinta: 5 €.
Paino: 508 g. Kilohinta: 9,84 €.

Tasty
Salaattikebab. Rullan leikkaaminen makupaloiksi kuulemma vaikeaa. Rehupuolella oikeaa salaattia ja tomaattia ja molempia aika paljon. Kastikkeen maku on rikkaampi ja maistuvampi, jälkimaussa kuminaa. Liha on hieman valjua. Rullakebabeista ainut, jonka arvosana nousi toisella testikierroksella.
Arvosana: 3,25. Hinta: 6 €.
Paino: 676 g. Kilohinta: 8,88 €.

Taksim
Mättökebab. Rullan koostumus on kiinteä. Maku on rasvainen ja tomaattinen. Yli puolet sisällöstä on lihaa. Rehupuolella on tarjolla vain kaalia. Tuhti ja yksinkertainen peruskebab, jonka rasvaisuus alkaa kuitenkin puuduttaa pidemmän päälle.
Arvosana: 2.5. Hinta: 8 €.
Paino: 896 g. Kilohinta: 8,93 €.

Teksti: Lari Vesander
Turun ylioppilaslehti 1/2009 (16.1.)