Ajassa
15.03.2012

Keskustelua aiheen vierestä

Turun yliopiston digitaalisen kulttuurin oppiaine julkaisi korttipelin, joka ei pelkää Suomi24:n tai Vauva-lehden keskustelualueita.

Porin yliopistokeskuksessa toimivassa digitaalisen kulttuurin oppiaineessa ei pelkästään tutkita vaan myös tehdään pelejä.

Vaikka peliprojektit jäävät yleensä pienimuotoisiksi kurssitehtäviksi, on puolentoista vuoden aherrus nyt tuottanut konkreettista tulosta.

Oppiaineen Off Topic -peli simuloi nettikeskustelujen sameaa logiikkaa. Kukin pelaaja omaksuu stereotyyppisen, netin keskustelupalstoilta tutun hahmon roolin ja kehittää siitä käsin keskustelua korttien näyttämään suuntaan.

Mukana ovat kaikki foorumikliseet talvisodan veteraaneista "En ole rasisti, mutta..." -puheenvuoroon.

Oppiaineen professori Jaakko Suominen kertoo pelin idean syntyneen verkkokeskustelujen konventioista, kuten yhtenään esiin vedetystä natsikortista.

"Mietimme, millaisia verkkokeskusteluja on ja miten niitä voisi laadullisesti kehittää", hän selittää.

Pelin autenttisuuden varmistamiseksi ideoita ja vaikutteita napattiin oikeilta keskustelupalstoilta. Suomi24:n, Helsingin Sanomien ja Vauva-lehden kaltaisia sivuja on luettu tarkasti, vaikka suoraan tekstejä ei olekaan lainattu.

Opiskelijoiden

tekemä

Alun perin Off Topic tarkoitettiin lähinnä opetuksen apuvälineeksi, jota voi hyödyntää esimerkiksi äidinkielen tai mediakasvatuksen tunneilla. Suunnitelma muuttui, kun huomattiin, miten hauskaa peliä yksinkertaisesti oli pelata.

"Testipelaajina toimineet Porin lukiolaiset tulivat kyselemään, koska peliä saa ostaa", Suominen kertoo.

Nykyisessä muodossaan Off Topic sopiikin niin hupi- kuin hyötykäyttöön.

Poikkeuksellisen Off Topicista tekee aiheensa lisäksi se, että se on pääosin opiskelijoiden suunnittelema. Pääsuunittelijoina toimineiden Aliina ja Tuomas Sinkkosen lisäksi pelin kehitystyöhön osallistui noin 30 digitaalisen kulttuurin opiskelijaa.

Off Topicia tituleerataan oppiaineen pelijulkaisusarjan ensimmäiseksi tuotteeksi. Kokeilu jää tuskin yhteen kertaan. Tällä hetkellä porilaiset keskittyvät kuitenkin Off Topicin promoamiseen ja palautteen seuraamiseen.

Vaikka korttipelin tarkoituksena on herättää keskustelua, se toimii Suomisen mukaan myös "perinteisessä lautapeliympäristössä eli tuopin äärellä".

Suomisen väitteen voi tarkistaa vaikka koeajamalla pelin Proffan Kellarissa.

Teksti: ALEKSANDR MANZOS

Lisätietoja osoitteessa: http://offtopicpeli.wordpress.com/