Ajassa
14.11.2013

Kolme suurta saapasparia

  • Tylkkäri antoi Jukka Vornaselle (vas), Rauli Eleniukselle ja Ville Valkoselle uudet identiteetit, jotta Turku-salissa näyttäytyminen onnistuisi jatkossa ilman töihin ajautumista. Kuva: Lauri Hannus

Löylyt läpinäkyvässä saunassa, keskustelua vapauden olemuksesta ja tukkimiehen kirjanpitoa toimistolla nukutuista öistä. Kolme pitkän linjan TYY-jäärää muistelee vuosiaan ylioppilaskunnan palveluksessa ennen kuin jättää saappaansa uusien toimijoiden täytettäviksi.

1. Mitä olet oppinut Turun yliopiston ylioppilaskunnassa?

2. Paras TYY -muistosi?

3. Mikä on hulluin tilanne, johon olet TYYssä joutunut?

4. Mitä TYY merkitsee sinulle?

5. Millaisin fiiliksin lähdet?

6. Minkä toiveen jättäisit uusille toimijoille?

7. Mitä alat tehdä nyt?

Jukka Vornanen

Vuosina 2005-2007 Kritiikki ry:n hallituksen jäsen/ puheenjohtaja, 2008 edustajiston jäsen (ryhmä Soihdunkantajat), 2008 kunnallisvaalikampanjan koordinaattori, 2009 hallituksen puheenjohtaja, 2010 SYL:n hallituksen jäsen, koulutuspoliittinen vastaava, 2011-2013 koulutuspoliittinen asiantuntija

1. Olen oppinut aika paljon siitä, mitä tässä maailmassa voi tehdä, mihin voi vaikuttaa ja mitä haluan elämässäni tehdä. Viiden TYY-vuoteni aikana omat tavoitteeni ovat muotoutuneet ylioppilaskunnan toiminnassa.

Kaikesta siitä, mitä olen opiskeluaikana oppinut, olen oppinut ylioppilaskuntatoiminnassa suunnilleen puolet. Tulin yliopistoon historianopettajan ammatti mielessäni, mutta ura kääntyi yhteiskunnallisempaan suuntaan. Olen havahtunut siihen, mitä kaikkea humanistikin voi tehdä, ja kuinka paljon generalisteja lopulta tarvitaankaan.

2. Parhaat ja pahimmat muistot liittyvät kevään 2009 yliopistolakivääntöihin. Silloin hävittiin asioita valtakunnallisesti, mutta onnistuttiin vaikutustyössä Turun yliopiston sisällä. Yliopistoyhteisön toimintatapoja ja muun muassa kollegiaalisuutta ruodittiin peruskiviä myöten.

3. Toimiessani TYYn hallituksen puheenjohtajana asuin Räntämäessä, joka oli pitkät päivät huomioon ottaen hieman liian kaukana. Nukuin hallitusvuoteni aikana yhteensä 33 yötä toimistolla. Pidin niistä tukkimiehen kirjanpitoa työhuoneen seinässä, ja siksi tarkka määrä on tiedossa. Montaa perättäistä hallitusvuotta ei jaksaisi kukaan.

4. TYYhyn tiivistyy koko ylioppilaselämä Turussa – sekä yleisellä että henkilökohtaisella tasolla. Vaikka nykyisin moni opiskelija identifioituukin ensisijaisesti ainejärjestöönsä, TYYn merkitys on kaikkia yhdistävänä tahona suuri. TYY merkitsee myös kulloisenkin opiskelijaikäluokan vapautta ja vastuuta järjestää itse omat asiansa.

5. Lähden hyvillä mielin. Olen kartuttanut paljon hyviä muistoja, ja nyt on aika jatkaa eteenpäin. Olen toki hiukan huolissani, onko juuri tässä taloustilanteessa järkevää luopua vakituisesta työpaikasta, mutta joskus sen gradunkin on valmistuttava!

6. Viime vuosina TYYn aktiivitoimijoiden sukupuolijakauma on vinoutunut miesten suuntaan. Asia on otettava vakavasti – toivottavasti seuraavassa Tylkkärin eläkejutussa on haastateltavina muitakin kuin tällaisia karvanaamoja!

7. Ensimmäinen tavoitteeni on saada kasvissyönnin historiaa käsittelevä graduni valmiiksi. Lisäksi suunnitteilla on samaan aiheeseen liittyvä kirjaprojekti. Maaliskuusta alkaen aion etsiä uusia töitä.

Rauli Elenius

Vuonna 2008 kunnallisvaalikampanjan vapaaehtoinen, 2009 edustajiston ja taloustoimikunnan jäsen, 2010 hallituksen jäsen, 2011 hallituksen puheenjohtaja, 2012 edustajiston varapuheenjohtaja, keväällä 2012 järjestö- ja tiedotussihteerin sijainen, 2013 pääsihteerin sijainen.

1. Olen oppinut toimimaan korkeakoulutettujen kontekstissa erilaisten ihmisten kanssa ja ottamaan päätöksenteossa huomioon eri näkökulmia. Olen myös oppinut johtamaan tilanteita, ihmisiä ja organisaatiota. Sisällöllisesti olen oppinut paljon koulutus- ja sosiaalipolitiikasta sekä opiskelijoiden ongelmista – ja onnesta.

2. Vappupuheen pitäminen taidemuseon mäellä on kokemus, jota en varmasti unohda ja joka tuskin koskaan toistuu. Hieno oli myös etuoikealta kajahtanut huuto: "Saatanan kommunisti!" Hyvältä tuntui sekin, kun minut valittiin TYYn hallituksen puheenjohtajaksi. Silloin koin, että olin hoitanut hallituspestini vuonna 2010 hyvin.

3. Olen ainakin saunonut läpinäkyvässä saunassa säätytalon edustalla. Se liittyi Opintotuki indeksiin -kampanjaan. Aprillipäiväksi 2011 teimme erään toisen hallituslaisen kanssa työntekijöille jäyniä, ja vedimme muun muassa silloisen järjestö- ja tiedotussihteerin Aapo Rantasen huoneen täyteen keltaista Opintotuki indeksiin huomionauhaa ikään kuin hämähäkinverkoksi. Aapo sitten pujotteli aamulla huoneeseensa Mission impossible -tyyliin ja istui nauhojen keskellä pää vinossa.

4. TYY on minulle opiskeluajan tärkein viiteryhmä ja sosiaalisen elämäni keskus. Ilman TYYtä olisin valmistunut nopeammin, mutta huonommilla työelämävalmiuksilla ja ilman näin selvää suuntaa siitä, miten haluan tehdä tulevaisuudessa. Henkilökohtaista merkitystä lisää se, että isoisäni Eero Elenius oli aikanaan TYYn kanssa tekemisissä vuosikymmeniä. Omina TYY-vuosinani olen huomannut, miten paljon hän on täällä tehnyt.

5. Tuntuu haikealta. Mutta tämän toiminnan luonteeseen kuuluu se, että kukin toimija on täällä oman aikansa. Ehkä nyt on aika antaa tilaa muille.

6. Toiminnan pitää olla sellaista kuin sen hetken toimijat haluavat. Liikaa ei pidä hirttäytyä perinteisiin. Toisaalta kun ollaan luopumassa jostain vanhasta tavasta, kannattaa ensin selvittää, miksi niin on aikanaan alettu tehdä. Usein taustalla on parempi syy kuin vain se, että näin on aina tehty.

7. Teen opinnot loppuun. Gradu puuttuu vielä, muuta ei paljon. Mielelläni olisin TYYssäkin edelleen jollain tavalla mukana.

Ville Valkonen

Vuonna 2009 myyntipäällikkö (TuKY), 2009-2010 Systeemin puheenjohtaja (TuKY), 2011 TuKY:n hallituksen jäsen, 2011 TYYn taloustoimikunnan jäsen 2011, 2012-2013 TYYn edustajiston puheenjohtaja. Toiminut myös strategiatyöryhmän puheenjohtajana ja TYS:n valtuuskunnan varapuheenjohtajana.

1. Olen oppinut valtavasti siitä, miten organisaatiot toimivat, sekä myös ihmisluonteesta. Ylioppilaskunnan toiminnassa on mukana kattava otos hyvinkin erilaisia fiksuja ihmisiä, joita toki akateemisuus yhdistää. Olen oppinut paljon myös henkilökohtaisesta vastuusta tähänastisen elämäni vastuullisimmassa tehtävässä. TYY-vuodet ovat olleet kokonaisvaltaisen kasvattavia.

2. Parhaat muistoni liittyvät ihmisiin ja heidän kanssaan saavutettuihin asioihin. Myös esimerkiksi TYYn suunnittelumökeillä käydyt pikkutuntien keskustelut lahjakkaiden ja suurisieluisten nuorten vaikuttajien kanssa. Kerran kävimme saunan jälkeen suuren yhteiskuntafilosofisen keskustelun vapauden olemuksesta yhteiskunnassa. Mukana olivat myös Jukka (Vornanen) ja Rauli (Elenius).

3. Hulluimmat tilanteet liittyvät suuriin henkilövalintoihin ja niiden aiheuttamaan kokonaisvaltaiseen valintamylläkkään. EPJ:nä prosessia pitää valvoa tarkasti. Suuret henkilövalinnat herättävät aina tunteita, ja oma pää täytyy pitää kylmänä! Jotkin pitkät prosessit, kuten esimerkiksi strategiatyön tietyt vaiheet, venyivät helposti erittäin raskaiksi työpäiviksi. Toki näiden ruljanssien jälkeen on ne parhaat bileetkin! Kerran tällaisilla jatkoilla eräs hallituslainen ajoi pyörällä TYYn toimistolla ja myöhemmin konttaili lattialla ilman housuja.

4. TYY merkitsee minulle hyviä muistoja, loistavia ystäviä ja oppimista. Se on myös toimimista pitkässä jatkumossa eri aikojen ihmisiä, jotka tekevät töitä edistyneemmän Suomen puolesta. Toki TYY merkitsee myös hauskanpitoa ja henkilökohtaista edistymistä. Moni hioo itseään ylioppilaskunnassa.

5. Aikansa kutakin! Nyt on jo tehnyt suurimman työn, jatkossa homma menisi ehkä liikaakin rutiinilla. Seuraajilla on samoja virheitä tehtävänä – ja hyvä niin. Totta kai ilmassa on pientä haikeuttakin, mutta se kuuluu asiaan.

6. Ajatelkaa, keskustelkaa, tuntekaa! Asiat eivät ole yksinkertaisia, ja ylioppilaskunnassa pitää ymmärtää erilaisia näkemyksiä ja jaksaa puhua asioista. Ylioppilaskunta, joka ei osaa keskustella on heikompi kuin sellainen, joka osaa. Jakautuminen täytyy kääntää vahvuudeksi. Ei saa leipääntyä, pitää olla hauskaa ja muistaa myötätunto!

7. Olen töissä eduskunnassa. Aion jatkaa yhteiskunnallisella uralla.

Lauri Hannus

Milla Ikonen