Ajassa
17.03.2011

Kukkahattutätien vastaisku

  • Jaana Ristola ja Ninni Luhtasaari ovat käynnistäneet maahanmuuttokriittisen keskustelun vastavoimaksi kukkahattutäti-yhteisötaideprojektin.

Valveutunut mielenterveyshoitaja ja luovasti hullu hatuntekijä yhdistivät voimansa suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon puolesta.

Mystiset, pelottavat ja epäilyttävät kukkahattutädit ovat olleet pitkään yksi vihatuimmista ihmisryhmistä verkon keskustelupalstoilla. Tammikuussa aukesi kuitenkin www.kukkahattutati.com-sivusto, joka julistaa uhmakkaasti kaappaavansa termin.

"Kannatamme ihmisten välistä tasa-arvoa, sekä muita kukkahattutädeille tyypillisiä arvoja, ja etsimme kaltaisiamme. Rasismia perustellaan sananvapaudella ja kasvojen antaminen rasismille on jopa trendikästä. Meidän mielestämme kukkahatut ovat trendikkäitä ja sopivat kaikille niille, jotka eivät hyväksy rasismia", verkkosivuilla linjataan.

Sivuston takana ovat Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmassa opiskelevat Jaana Ristola, 24, ja Ninni Luhtasaari, 23. He ovat käynnistäneet kukkahattutäti-yhteisötaideprojektin, joka on vastaisku viimeaikaiselle maahanmuuttokriittiselle keskustelulle. Huumorin keinoin sivusto rakentaa verkkoon kokonaista kukkahattutätien armeijaa, joka puolustaa rasismista ja seksismistä vapaata yhteiskuntaa.

Ristola sai idean kukkahattutäti-käsitettä hyödyntävästä taideprojektista työskenneltyään Youth as Refugees -yhteisötaidehankkeessa. "Teimme maahanmuuttajien kanssa lyhytelokuvia nettiin. Maahanmuuttokriitikoiksi itseään nimittävät alkoivat levittää yhden tekemämme videon linkkiä. Se päätyi parjattavaksi eri keskustelupalstoille ja myös Hommaforumille. Näissä nettikeskusteluissa kukkahattutäti-termi putkahti toistuvasti esiin."

Haukkumasanana kukkahattutäti on yhdistetty niin pehmeiden arvojen kannattamiseen kuin jonkinlaiseen haihatteluunkin, ja toisaalta tiukkapipoiseen sosiaalitanttamaisuuteen. Myös feministejä on usein nimitelty kukkahattutädeiksi.

Ristolan ja Luhtasaaren mukaan nettikeskusteluissa kukkahatun saa yleensä päähänsä henkilö, joka kannattaa ihmisten välistä tasa-arvoa, kyseenalaistaa rasistiset tunnekuohut ja tekee valintoja ympäristön puolesta.

Iik, niitä on kaikkialla!

Projektin verkkovastaavana toimiva Luhtasaari kritisoi verkon keskustelukulttuuria. "Tuntuu, että hommafoorumilaiset, perussuomalaiset ja heidän hengenheimolaisensa ovat netissä niin näkyviä ja organisoituneita, että se melkein lannistaa. Jos yrittää sivistyneesti lähteä keskusteluihin mukaan heidän kanssaan, saa heti kukkahatun päähänsä."

Kukkahattutati.com-sivuston tarkoituksena on näyttää, että muitakin kuin rasisteja on olemassa, myös verkossa. Toisin kuin aggressioitaan pidäkkeettömästi suoltavat anonyymit nettikirjoittelijat, Kukkahattutati.com-sivustolla kukkahattutätimäisten arvojen kannattajat esiintyvät reippaasti omilla kasvoillaan ja omalla nimellään. Kuka tahansa sukupuolesta riippumatta voi lähettää sivustolle kukkahattukuvansa.

Kuvia on kertynyt jo lähes 300. Ne ovat niin hassuja, ettei niitä katsellessa voi olla nauramatta. Yllättäen kuvat ovat huvittaneet myös maahanmuuttokriitikoita. "Jollakin keskustelupalstalla joku oli kommentoinut, että 'oma ase paras ase'", Ristola hymähtää.

Aiemmalta koulutukseltaan Ristola on mielenterveyshoitaja. Sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, vastuullisuuteen ja eettisyyteen liittyvät kysymykset ovat pohdituttaneet häntä jo pitkään.

Luhtasaari puolestaan on suorittanut nuoruudessaan modistin ammattitutkinnon. Kukkahattutäti- projektin alkaessa hän piti hatuntekoon perehdyttävän workshopin opiskelukavereilleen. Osa sivuston kuvissa käytetyistä ilakoivan hörhelöisistä hatuista on peräisin tältä kurssilta.

Parhaillaan Luhtasaari työstää kukkahatuntekoon opastavaa animaatiota. Lisäksi hän soittaa kreisistä meiningistään tunnetussa Pintandwefall-bändissä. Kun kaikkeen tähän ryhtynyttä nuorta naista katsoo, ei voi olla ajattelematta Liisa Ihmemaassa -sadun Hullua Hatuntekijää.

Sana Kukkahattutäti-taideprojektista on kiirinyt nopeasti. Kaikkien kukkahattutätien kruunaamaton kuningatar, itse maahanmuuttoministeri Astrid Thors, lähetti kuvansa sivustolle oma-aloitteisesti. Samalla hän ilmoittautui projektin viralliseksi suojelijaksi.

Kuvagalleriasta löytyy muitakin vaikuttajia ja julkisuuden henkilöitä, kuten Rosa Meriläinen ja Teemu Mäki. Myös monet turkulaiset ovat innostuneet poseeraamaan kukkahattu päässään. Turun alakulttuuripääkaupungin avajaisissa Martin Kulttuuriolohuoneessa järjestettiin tilaisuus, jossa kaupunkilaiset saivat kuvauttaa itsensä sivustoa varten.

Poliittista taidetta

Rasismin vastaisia hankkeita, joissa termi kukkahattutäti on keskeinen, muhii nyt muuallakin verkossa. Turkulainen vihreä kaupunginvaltuutettu Katri Sarlund on lanseerannut Facebookiin Kukkahattupäivän, jota vietetään ennakkoäänestyksen alkajaispäivänä 6.4. Tällöin kansalaiset voivat osoittaa mielipiteensä suvaitsevaisen ja tasa-arvoisen maan puolesta sonnustautumalla kukkahattuun.

Haastattelussa Luhtasaari on kuitenkin tarkka siitä, että Kukkahattutati.com-sivustoa ei sotketa puoluepolitiikkaan. "Pelkään, että joku mieltää meidät jonkun tietyn puolueen äänenkannattajaksi. Sitä emme halua olla, koska sitten tämä ei olisi enää taideteko. Siksi en oikeastaan haluaisi niitä perussuomalaisiakaan sotkea mukaan tähän juttuun", hän alkaa yhtäkkiä varoa sanojaan.

Ristola puolestaan toteaa heidän tekevän nimenomaan poliittista taidetta, vaikka se ei olekaan puoluepoliittista: "Jos taiteella osallistutaan poliittiseen keskusteluun, niin kyllä sillä sitten poliittinen vivahde on. Itseäni kiinnostaa erityisesti, miten jonkun vaatekappaleen, kuten kukkahatun, saa politisoitua. Olisi hienoa, jos kukkahatun käytöstä tulisi nyt trendikäs statement tiettyjen arvojen puolesta. Mielestäni taiteella voi ylipäätään olla yhteiskunnan kipupisteitä esiin tuova merkitys. Jos edes jonkun silmät aukeavat projektimme myötä, olemme onnistuneet."

Tämä lienee nyt sitä Persujen parjaamaa postmodernia tekotaidetta.

TERHI TOPPALA

Tasa-arvonpäivä 19.3.