Ajassa
31.03.2011

Löydä suosikkisi Tylkkärin olutvaalikoneella

Huhtikuun vaalit on kohta jo ovella ja monelle on edelleen epäselvää ketä äänestää. Eksynyttä äänestäjää auttaakseen Tylkkäri julkaisee oman vaalikoneensa, jossa puolueensa voi valita oluen perusteella. Kuka väittikään, ettei puolueiden välillä olisi eroja?

Sofiero Original Ale - RKP

Sofieron pintahiiva-versio on kanelinen, pehmeä ja kermainen. Se on helppo seurustelujuoma, joka soveltuu Turun saaristossa pidettäviin rapujuhliin. Toisaalta elegantteja makunautintoja hakevaa se puhuttelee yhtä paljon kuin RKP:n vaikutusvalta hallituksessa. Lisäpotkun hakemiseksi suosittelemme nauttimaan tämän keskiruotsalaisen oluen nuuskafiltterin kanssa.

Ayinger Frühlingsbier - Keskusta

Ayingerin kevät-lager tarjoaa annoksen maalaisromantiikkaa. Kukkainen tuoksu vie suoraan lehmien ja lampaiden keskelle. Mausta löytyy taas yrttiä ja sitruunaa. Tämä oljenkeltainen saksalainen olut on hyvä janonsammuttaja kovimpiin helteisiin, mutta samalla siinä maistuu Matti Vanhasen habitus. Jäämme kaipaamaan oluiden kokovartaloministeriä.

Fuller's ESB - Sosialidemokraatit

ESB on perinteinen britti-bitter, josta korostuu englantilaisen kaivostyöntekijän tarmo. Se on tuoksultaan toffeinen ja mausta löytyy kuparilouhokset parhaat annit hiellä ja kanelilla maustettuna. Vaikka esiintymiseltään se on sulava kuin Jutta Urpilainen verkkosukissaan, kyseessä on olutharrastajien suosima kirpakan monimuotoinen ja maistuva kokonaisuus.

Brooklyn Local 2 - Kokoomus

Tämä New Yorkissa nimensäkin mukaan valmistettu perinteinen belgi-ale vakuuttaa jo ulkomuotonsa perusteella. Olut samppanjapullossa on toimiva kuin Kokoomus-ehdokas pikkutakissaan. Itse maku on keskitäyteläinen ja hivenen hapokas – aivan kuten Ilkka Kanerva. Kaikkia vaalilupauksia sisältö ei kuitenkaan vastaa, vaan kokonaisuus on hivenen ontto joskin rusinainen.

Teerenpeli Luomu - Vihreät

Niityntuoksuinen pils-olut tuo mieleen kesäiset Suomi-maisemat. Tuulivoimaa ja vichy-vettä kaikille! Teerenpelin Luomu on terassille sopiva janonsammuttaja. Samalla se on kuitenkin yhtä radikaali kuin Vihreät ydinvoimaan liittyvissä hallituskysymyksissään. Habituksessa on jotain samaa kuin Anni Sinnemäessä.

Baltika Porter 6 - Vasemmistoliitto

Tämä venäläinen portteri sopii neuvostoromantiikan aistillisimpiin hetkiin. Venäläinen vodka yhdistyy etiopialaisen kahvin kanssa pehmeän kermaiseen sylitanssiin, jossa Leninkin olisi pelkkää sulaa vahaa. Muuten erinomaista kokonaisuutta häiritsee hieman pistävä alkoholin maku, joka erottuu kuin Esko-Juhani Tennilän puheenvuorot eduskunnassa.

Saimaan Luostari Dubbel - Kristillisdemokraatit

Tämä ale-olut on tuoksultaan siirappinen. Makuja löytyy kuin värejä sateenkaaresta: muiden muassa pähkinää, karamellia ja aavistus piilohomoutta. Päivi Räsäsen tavoin Luostari Dubbel ei kuitenkaan puhuttele kaikkia. Traditionaalisiin oluisiin nähden Dubbel on epätyypillisen makea.

Karjala Strong - Perussuomalaiset

Karjalan keskiolutversioon verrattuna Strong osoittautuu yllättävän näppäräksi vaihtoehdoksi. Se on maltainen, viljainen ja aavistuksen hedelmäinen lager. Samalla Strong on mehukas kuin Timo Soinin käyttämät metaforat. Salakavalan populistisessa kokonaisuudessa alkoholi ei juuri maistu. Tätä juodessa on hyvä pohtia melonien, lippisten ja politiikan välisiä yhteyksiä.

TEKSTI: JOEL KANERVA, KUVAT: ALKO