Ajassa
05.09.2013

Maailmanennätys motivoi nörttisuuruutta

Tuhat silmäparia seuraa Twitch.tv:n nettistriimin kautta lohjalaisen Paavo Lahden, 19, pelisuoritusta. Super Mario Sunshinea on takana vajaa puolitoista tuntia ja väliaikamittauspaikoilla kello on näyttänyt miinusta hyvän vauhdin merkiksi. Takaraivossa jyskyttää ajatus mahdollisesta maailmanennätyksestä.

Tämä on se suoritus, jonka takia 1 500 tunnin harjoittelu ei ole mennyt hukkaan. Paavo Lahden käsissä Mario ohjautuu virheettömästi hurjaa vauhtia pitkin saaren maisemia. Jokainen pelin yksityiskohta on jäänyt mieleen lukemattomien yritysten kautta.

"Pari pientä virhettä tähän on tullut ja vähän huonoa onnea, mutta muuten suoritukseni on erinomainen", Lahti analysoi suoritustaan.

Kuten huippu-urheilijoilla, myös huipputason pelaajilla sattuu välillä hyviä päiviä. Pari tätä ennen tehtyä suoritusta ovat olleet erittäin hyviä. Kilpailun jäniksenä toimii muuan japanilainen peluri, jonka maailmanennätyksen Lahti mielellään ryöstäisi. Yleensä Lahdella ei sydän hakkaa pelatessa, mutta tämä pelisuoritus tekee siinä poikkeuksen.

Super Mario Sunshinen maailmanennätys olisi arvokas, sillä siitä kilpaillaan jatkuvasti peliyhteisössä.

Peli huipentuu lopputaisteluun, jossa Mario kohtaa arkkivihollisensa Bowserin. Ilman sähläämistä tai huonoa tuuria Mario saa prinsessansa ja Lahti vieläkin enemmän himoitsemansa maailmanennätyksen.

Ja niin lopulta käy, että lohjalainen Paavo Lahti ottaa maailmanennätyksen haltuunsa ajalla 1:31:08. Tästä maailmanennätyksestä harvempi suomalainen tietää, mutta Lahdelle se on tärkeä.

"Tosi mukavaa, että suomalaisella on tällainen peliennätys hallussaan. Tykkään pelata livenä netissä katsojien edessä ja muita vastaan kisaaminen tuo peliin tarpeeksi haastetta. Tämä on sellainen maailmanennätys, josta en halua luopua."

Lahden mielestä pelit eivät ole nykyään tarpeeksi vaikeita. Hänen mielestään pelaajalle annetaan kaikki valmiiksi käsiteltynä, eikä itse selvittämisen iloa löydy samalla tavalla. Haastetta saa, kun lähtee kilpailemaan maailmanennätyksistä.

Lahdella on hallussaan GameCubelle julkaistusta Super Mario Sunshinesta kaksi nopeusmaailmanennätystä. Ennätykset ovat todella kovia. Sen lisäksi hänellä on ollut Playstationin Crash Bandicootin maailmanennätys. Lahdelle on tärkeää näyttää monipuolisuutensa pelaajana, eikä keskittyä vain yhteen peliin.

Lahti kertaa peliuransa tärkeimpiä muistoja. Kertaalleen hän pelasi nettiyleisön edessä viisi kolmiulotteista The Legend of Zelda -peliä läpi putkeen vajaassa 18 tunnissa. Lahti pitää aikaa kovana, vaikka kategoriassa ei lasketakaan virallisia maailmanennätyksiä.

"En pitänyt taukoa ollenkaan. Kun tuli kohtia, joissa ei tarvitse painella mitään, pidin nopean vessatauon ja söin jotakin", Lahti muistelee suoritustaan.

Kärsivällisyys ja kurinalaisuus näyttävät olevan ennätyksen haltijan vahvuuksia. Eittämättä myös paineensietokykyä ja näppäryyttä tarvitaan huippusuorituksissa. Lahti on omasta mielestään nopea oppimaan ja motivoitunut.

"En ole kovinkaan hyvä suunnittelemaan reittejä ja erilaisia strategioita. Sitten kun tiedän, miten peli kannattaa pelata, niin vahvuuteni astuvat esille", Lahti puntaroi.

Lauantaina 17. elokuuta japanilainen Toobou ottaa ennätyksensä takaisin ajalla 1:30:45. Lahti yrittää nokittaa heti samana päivänä ja kerää ruutujen ääreen reilut tuhat katsojaa. Ennen maailmanennätyskilpailua Lahden katsojamäärät olivat huomattavasti pienempiä.

Selvää on, että maailmanennätysjahti jatkuu Twitch.tv:ssä kiihkeänä. Ennätyksen takaisin ottamiseksi tarvittaisiin lähes täydellinen puolentoista tunnin pelisuoritus. Silloin kaiken täytyy mennä nappiin.

Pelisuoritukset verkossa:

http://www.twitch.tv/samura1man

Super Mario Sunshinen maailmanennätykset:

http://www.twitch.tv/samura1man/c/2755904

http://www.youtube.com/watch?v=1xCJbJYpeIs

 

Mikä on Twitch.tv?

 

Justin.tv-striimauspalvelun omistajat perustivat vuonna 2011 peleihin keskittyvän palvelun. Verkkosivulla ja mobiilipalvelun kautta käyttäjillä on mahdollisuus seurata reaaliaikaisesti pelaajien pelisuorituksia. Sivustolla vierailee kuukaudessa keskimäärin 35 miljoonaa käyttäjää. Kaikkein suosituimpia lähetyksiä ovat verkkoroolipelit. Yksittäinen lähetys voi saada yli 50 000 katsojaa. Palvelun kautta pelaajat striimaavat satoja erilaisia tietokone- ja konsolipelejä.

Teksti: Joel Kanerva

Kuvitus: Konsta Hormia