Ajassa
03.10.2012

Maailmanselityksiä: Karhu

Karhu on Otso, Kontio, metsän kuningas ja iso rötkäle. Karhu on poromiehen piru ja jahtimiehen kruunu. Karhu on kiinalaisen turistiporukan kauhu. Karhu on maakuntalehden ongelma: miten mainita se tarpeeksi usein ja tarpeeksi pahassa valossa, kun se tonkii roskiksia eikä käy edes töissä.

Karhu on Putin, hikikarpalo Vladimirovichin otsalla ja naukku päälle, karhu on trikooton Karelin ja tassusta mittaa. Karhu on loputon Siperian sysi, jonka vuoksi rynnitään rannikolle ja pidetään jouluvalot päällä ympäri vuoden.

Karhu on Akakabuto ja itse perkele, karhu on Teddy Roosevelt, jota voi halata vaaleanpunaisessa pitsimekossa ja joka nukkuu suuren osan vuotta puurounta ja jonka kämmen lyö vain maakuntalaulun loppupauhussa. Karhu on se, jota tähyillään metsänrajasta, naapurin lapinkoirahan se, ja sitten korkataan saunan päälle sekä karhu että lappari.

Karhu on se, josta kiihkoillaan samalla, kun törmätään rekkaan ja lyhtypylvääseen, sorrutaan munkkiin, pysähdytään vakuutusmiehen vahinkolaukaukseen. Karhu on se, mitä tapahtuu, kun ollaan kiireisenä tekemässä muita suunnitelmia. Karhu on.

Kaapo Paatos