Ajassa
27.02.2013

Maailmanselityksiä: Mehukatti

Mehukatti on yleisnimitys niille räikeänvärisille tötsille, joita kaupitellaan supermarketeissa jossain elintarvikkeiden ja puhdistustarvikkeiden välimaastossa. Mehukattitölkki on modernistisen linjakas muovipuriste ja syystäkin suosittu verkon koho.

Mehukatin sisältö sulautuu luontevasti ulkokuoreen. Esanssinen vadelma- tai päärynätiiviste on esikaupungin ihmiselle tarpeeksi lähellä luontoa, siis ihan helvetin kaukana siitä. Mehukatti on myös nykyisten kolmekymppisten sukupolvijuoma. Lama-ajan lapset eivät kurottaneet makumieltymyksissään luomusmoothiesta kohti kipakkaa saksalaisrieslingiä. Heille suotiin mehukatin koko elinkaari: mehusta mehujään kautta aina purnukkaan taiteiltuun kiljuun. Puntala-rockissa keesipään kädessä killuva kotihiivatäytteinen mehukattitölkki palautuukin illan hämärtyessä luonnon helmaan, josta se ei todellakaan ole kotoisin.

Mehukatin tymäkämpi versio on urheilujuoma. Hulkinvihreä litku luo aistienvaraisen mielikuvan Olkiluodon lauhdevesistä ja sen rypälesokeripitoisuus lukitsee elimistön hedelmäpelin kaikki voittolinjat. Hartsporttia voikin suositella niille voittajapersoonille, joille holtiton kuusimetsään pamahtaminen on erikoiskokeen kuudetta sijaa hekumallisempi mielikuva.

Kaapo Paatos

Kuvitus: Anja Karppinen