Ajassa
24.04.2013

Maailmanselityksiä: Nykyaika

Unohtakaa tulevaisuus. Se on vain asuntolainojen, leikkikoulujen ja hetkellisten irtiottojen valju preeria, jonka hiekan alla tämän hetken juoksumatto jatkuu. Teissä elää ja hengittää nykyaika.

Nykyaika kurvaa kuvaan ja fiksaa pyörästään löysät pois. Se ei halua vaihteita, jarruja tai vapaaratasta – turhia vaihtoehtoja tai hetkellistä helpotusta. On poljettava koko ajan. Todellisuushan on ehdoton ja oman viiteryhmän tribunaalin tuomiolle alisteinen.

Nykyaika lentää Brooklyniin, sinne missä valta melkein on. Tai Berliiniin, missä se joskus rymisteli. Tai BangCockiin, jonka se kirjoittaa ironisesti irvaillakseen saman Boeingin junteille. Perillä siemaistaan tuttua lageria, tuijotetaan tuttua ruutua. Nykyaika tilaa netistä viidensadan euron kengät ja tepastelee niillä blogihurmokseen. Sitten se valittelee köyhyyttään, ainoa hetki jolloin niin kehtaa.

Nykyaika piipahtaa Indonesiaan joogaamaan, oudolle saarelle josta tietää jo ennalta kaiken. Valkoisella hiekalla, valkoisessa tunikassa se näkee hassua valveunta levottomasta pikkumiehestä, joka sätkii koomisena nukkena öljyisen koneiston syövereissä. Sellaiselle menneelle maailmalle nykyaika naurahtaa lempeästi.

Kaapo Paatos

KUVITUS: ANJA KARPPINEN