Ajassa
29.11.2012

Maailmanselityksiä: Raha

Keplerin liikelakeihin tehtiin vuonna 1630 lisäys, jonka mukaan raha se maailmaa pyörittää. Asialla olivat Johannes-vainaan velkojat imaginäärisine perillisineen. Maailmankaikkeuden ihmeiden raottuessa oli aiheellista muistuttaa taivaitakurottelevaa syntistä siitä, että perimmäisin kiilto löytyisi jatkossakin mesenaatin povarista.

Nykyisin kaikilla on keskuslämmitys ja niistä muista emme ole ihan varmoja. Moni haluaisikin päästä rahasta lopullisesti eroon. Se kun on likaista, hankalaa ja putoaa aina juna-aseman eteisritilän väliin, kun pitäisi lähteä suoraan talonvaltaajien jatkoilta Thaimaaseen. Huolestuneet pukuherrat sanovat, ettei moinen vetelehdi. Rahasta ei totta tosiaan voida erota, sillä eihän ilman taalereita erottaisi mitään, kenkää kengäntekijästä tai businessluokan matkustajaa rahtibanaanista.

Huominen valkenee, ja pukumiehet ovat tyytyväisiä: tämänkin aamun lehti on hinnalla kirjailtu. He ottavat mustan taksin, samuudessaan erityisen, ja matkaavat konserttitalon aitioon, joka on varattu juuri määrätyille pakaroille. Aasialainen pianisti nousee lavalle aplodimeressä kelluen. Valkoinen flyygeli saa napakat iskut vakuutetuilta sormenpäiltä. Kappale käynnistyy, kaikki pyörii taas. Vain koneistosta lattialle tihkuva tomaattimehu häiritsee joitakuita herkkäsieluja.

Kaapo Paatos

Kuvitus: Anja Karppinen