Ajassa
14.02.2013

Maailmanselityksiä: Söpö

Me tiedämme, mikä on söpöä. Lapset ovat söpöjä ja kissapennut, vaaleanpunainen punaista söpömpää ja prinssi kuningasta. Mutta emme me silti puhu söpöydestä itsestään, sillä sanaa ulos laskiessamme ajattelemme vain kohteita, joihin määre söpö sopii.

Mitä söpöys siis on, sellaisenaan ja puhtaimmillaan?

Vastaus söpöyden mysteeriin löytyy maailman söpöimmästä jutusta. Knut. Knut oli berliiniläinen jääkarhunpentu, joka kietoi koko maailman pikkutassujensa ympärilleen. Knut sai ihmiset pakahtumaan liikutuksesta, kun se sattui vaikkapa nukahtamaan tai jotain muuta, mitä nyt nisäkkäänalut tekevät. Knut oli puhdas aaww, joka venähti pitkäksi.

Mutta mitä uneliaanleikkisä valkonalle todella on? Pidäteltyä vaaraa, vangittu ja vielä omaa voimaansa tiedostamaton peto – mutta peto silti.

Ja vaikka kaiken tämän tietää sisuksiaan myöten, ei Knut-videoita voi katsoa ilman nykiviä poskipäitä. Söpöys uhmaa järkeä ja luistaa rationaalisuuden kiskot emootiojyrkänteeltä alas.

Söpöys on potentiaalia ja muutosvoimaa, hetkellistä avuttomuutta, jota korostaa mahdollisuus tulla joksikin aivan toiseksi.

Tästä syystä uneliaita ja kellahtelevia vanhuksia ei yleensä kutsuta söpöiksi. Heitä varten on aivan toinen sana: herttainen.

KAAPO PAATOS

Kuva: ANJA KARPPINEN