Ajassa
16.01.2013

Maailmanselityksiä: Vuoteet

Pulska Jenkkisänky on vuoteiden amerikanrauta, isolla alkukirjaimella massasta erottuva kovan luokan nukkumatyökalu. Sähkötoiminen kuukausipalkkahintaluokan sinivalkea lemmenpesä toimitetaan hienomotoriikan valjastamana. Kuntosalilla itseään hoitava ammattilainen voi rentoutua siinä sellaisella mekanistisella varmuudella, jota tavanomainen sänky ei tavoita. Sisältää yöpöydän Perrierille ja pillereille.

Futonin hankkija voi asettua amerikanserkkua lähemmäksi maata, luonnollisten hermovirtojen hoidettavaksi. Futon ei kuitenkaan ole vuode, se on rituaali. Rullaukset, tuuletukset ja aurinkotervehdykset kasvattavat patjan ja omistajan välistä auraa, johon naama pitsalaatikossa -tyylinen mahalasku ei sovi. Futon on kuin kissa – sen hankkija antaa arkensa mielivaltaisen dominantin rytmitettäväksi ja nauttii jokaisesta raukean alistumisen siemauksesta. Futonia ei voi omistaa, sitä saattaa vain hoitaa.

Puhtaimmin lähellä äidinmaata nukutaan epämukavan vihreällä ja autenttisen maatumattomalla makuualustalla. Partioleirillä tihkusateessa ärräpäillä kosteutta ulkona pitävä, puberteetin ja vakaumuksensa kanssa painiskeleva nuori toivo ei enää tiedä, minne lapsuuden viirit viittaavat, mutta totuus löytyy makuupussin sisältä. Eikä unen unohdus ole milloinkaan yhtä suloinen.

Kaapo Paatos