Ajassa
14.03.2013

Maailmanselityksiä: Yömättö

Pitsa on onnenpyörä kosmoksen ruotsinlaivalla. Hyvässä pitsassa ei ole rosvosektoria edes hintalapun kohdalla, vaan sen höveli taksa tervehtii yösyöppöä kuin vanhaa ystävää. Pitsa on fantasiaa ja Al Caponea, siihen sisältyy koko maailma ja siksi siitä voi työstää myös omannäköisensä niukan preerian, pelkkä salami ilman juustoa. Pitsa on ahmijansa kuvastin, turvonneen euforian planeetalle lentelevä lautanen.

Kebab eli kepappi on pitsan lähisukulainen, huumaavasti pyörivä lihapötkö joka kesytetään lautaselle veitsenlive kerrallaan. Mesopotamiasta kantautuva herkku on orientaali kokemus, dervissi, jota maallistetaan latteilla hansa-appeilla: ranskiksilla, riisillä ja pullalla, ehkä myös suomenlipulla. Ei se mitään, sanoo vanha Keb'Abi ja jatkaa huumaavaa hetkumista itsensä ympäri.

Grillihampurilainen on monimutkainen kerroskakku täynnä kelvollista pakaste-eläintä ja lukuisia lisäosasia. Grillihampurilaisen turmiollisuus liittyy sen jonottamiseen ja lukuisiin arkoihin saaliseläimiin, jotka nälkäisinä ovat äreitä kuin rovasti housut kintuissa. Grillihampurilainen on todellisimmillaan verenmakuinen, kirkas välähdys valomainosten ja asfaltin välissä.

KAAPO PAATOS

KUVITUS: ANJA KARPPINEN