Ajassa
31.01.2013

Mitä tapahtui Sammonmalja-futikselle?

  • Sammonmalja-turnauksen jäätyä väliin opiskelijat kehittivät itse korvaavaa toimintaa. Kuva P-klubin ja Kritiikin välisestä ottelusta syksyllä 2010.

Sammonmalja-jalkapalloturnausten peruuntumisten taustalla ovat olleet yliopistoliikunnan henkilökuntaruletti, tulviva kenttä ja huonosti ajoitetut lomamatkat.

"Turnaus on yleensä pelattu alkusyksystä, ja siinä vaiheessa meillä oli vain yksi työntekijä ja jostain piti luopua. Tällä kertaa se oli jalkapallo. Yliopistoliikunnan pyörittäminen yksinään vie nimittäin sen verran aikaa, että turnauksen järjestäminen olisi ollut liian haastavaa", kertoo lokakuussa liikuntasuunnittelijan toimessa aloittanut Petri Kuokkanen.

Vuonna 2010 turnaus jäi pelaamatta, koska perinteisenä kisanäyttämönä toiminut Kuuvuoren kenttä lainehti vettä. Tähän päälle osui vielä silloisen liikuntasuunnittelijan lomamatka.

Kuokkanen kuitenkin vakuuttaa, että yli 40 vuotta vanhoista perinteistä pidetään kiinni ja turnaukset laitetaan pyörimään normaaliin tapaan.

"Tulevaisuus on tietysti tarua ihmeellisempää. Keväällä meillä on luvassa lentopalloa ja sählyä. Futikset jäävät kyllä luultavasti tältä lukuvuodelta väliin. Seuraava jalkapalloturnaus järjestetään sitten syksyllä", Kuokkanen selvittää.

Kun Sammonmalja syntyi 1970-luvulla, yliopistoliikunnan tarjonta oli nykyistä selvästi suppempaa. Konsepti on muuttunut vuosien aikana.

"Lajeja tietysti oli tietysti silloin 70-luvulla enemmän kuin nyt, esimerkiksi maastojuoksua, suunnistusta ja hiihtoa. Nykyisin on sitten muuta tarjontaa kuten ryhmäliikuntaa. Maailma muuttuu koko ajan ja me yritämme muuttua mukana", hän jatkaa.

Kuokkasen mukaan lajit eivät nytkään ole kiveen hakattuja. Hän kehottaakin opiskelijoita aktiivisuuteen. Uusia ehdotuksia otetaan mielellään vastaan.

"Tämä on yliopiston sisäistä toimintaa, joten voimme ottaa lajivalikoimaan melkein mitä vain. Puitteet täytyy kuitenkin olla kunnossa. Laskettelua on esimerkiksi melko hankala järjestää," Kuokkanen toteaa.

Nälkäisiä pelaajia

Vaikka Sammonmaljan suosio on laskenut huippuvuosista, joukkueita on viime vuosinakin ilmoittautunut reilusti toistakymmentä.

Myös neljännen vuoden Suomen historian opiskelija Oskari Varpela uskoo, että pelaajia riittää. Hän on itse osallistunut turnaukseen aina kun se on vain järjestetty. Pelihaluja löytyisi, ja Varpela kertookin olevansa harmistunut siihen, ettei jalkapalloturnausta ole saatu järjestettyä.

"Eihän tätä voi muuksi kuin farssiksi kutsua. Minun opiskeluaikana on kahteen kertaan päästy pelaamaan", Varpela tylyttää.

"Yliopistolta löytyy varmasti halukkaita ihmisiä pelaamaan jalkapalloa. Siitä on puhuttu muidenkin oppiaineiden kaverien kanssa, että kiinnostusta löytyy. Aina kun pelit on järjestetty, niin on ollut tosi hyvä tapahtuma", hän toteaa.

"Eikä se pelailu ainakaan laske opiskelumotivaatiota, kun siinä on tuo sosiaalinenkin puoli. Tuolla gradukopissa kun on välillä aika yksinäistä", hän naurahtaa.

Samoilla linjoilla Varpelan kanssa ovat toisen vuoden oikeustieteen opiskelijat Pekko Suortti sekä Saku Lehikoinen.

"Olisihan se makeeta, jos nuo futikset saataisiin järjestettyä. Ja sen turnauksenkin pystyisi tarvittaessa järjestämään vaikka yhden viikonlopun aikana", Lehikoinen miettii.

"Kyllä minäkin uskon, että porukkaa riittää. Ollaan nyt esimerkiksi Indeksin jätkien kanssa kaavailtu pienimuotoista pipolätkäturnausta. Sählypelit voitaisiin kyllä siirtää johonkin hieman parempaan paikkaan.

Tuo Iskeri on ihan hyvä höntsäilyyn, mutta Sammonmaljat voitaisiin viedä esimerkiksi Leaf Areenalle", Suortti ehdottaa.

TEKSTI: SAKARI MUURINEN

KUVA: JUKKA-PEKKA KATAJAMÄKI