Ajassa
29.02.2012

Näin asuvat lottovoittajat

Uusin TYS:n asuntokohde Ikituuri sai ensimmäiset asukkaansa arvonnan kautta toukokuussa 2011. Tylkkäri teki tupatarkastuksen kolmeen pyöreän talon yksiöön ja kysyi, miltä tuore onni tuntuu.

Hillitty, vaalea sisustus ja

näköala Caribialle

Lääketieteen opiskelija Anna Lampion parvekkeelta on näkymä Caribialle. Katseen suunnassa on myös hänen entinen asuntonsa, Yo-kylän klassinen "itsemurhayksiö".

"En paljoakaan muistele asuneeni siellä joskus. Olen ehkä halunnut unohtaa", hän sanoo nyt naurahtaen.

Pohjapiirrokseltaan pyöreän talon asunnot ovat jännittävän muotoisia: kuin sektorin palasia.

Lampion mielestä asunnon muoto on miellyttävä. Tupakeittiön näkymää hallitsee ympyränmuotoinen pöytä, joka myötäilee Ikituurin ulkoseinien pyöreyttä.

"Neliön mallinen pöytä olisi näyttänyt seiniin nähden oudolta."

Lampio on viihtynyt hyvin uudessa kodissaan. Hän arvostaa sitä, että kaikki on uutta. Erityisesti laminaattilattiat viehättävät, eikä sijaintikaan ole huono.

"En ehkä haluaisikaan asua ihan keskustassa. Tästä pääsee hyvin lenkkeilemään jokirantaan ja Halisiin."

Ja sitten niihin huonoihin puoliin.

"Vaatteille voisi olla enemmän tilaa. Keittiön kaapistot ovat myös aika silmiinpistävän väriset, mutta olen käyttänyt sisustuksessa vaaleita värejä."

Kukka ei kestänyt

Ikituurin ekologisuutta

Yleisen historian opiskelija Juho Wilskan olohuoneeseen on rakennettu erityinen musiikinkuuntelukeskus. Kaiuttimet ovat isän perua 1980-luvulta. Seinällä roikkuu Picasson Guernica ja sähkökaapin ovessa on Wilskan itse ottamia valokuvia.

Sisustukseen kuuluu myös puhallettava pehmokrokotiili. Se on kulkenut Wilskan mukana hänen jokaisessa kodissaan, myös vaihdossa.

"Tämä on neljäs TYS-kämppäni. Olen aiemmin asunut kahdessa itsemurhayksiössä ja yhdessä yksiössä. "

Wilska kehuu uutta kotiaan siitä, että alkovin oven saa kiinni ja makuuhuone on mahdollisimman pimeä. Lämmitetty pyöräsuoja ja hyvä äänieristys saavat myös kehuja. Kokonaisuus on hänen mielestään toimiva.

Ikituurin ensimmäinen talvi on ollut kuitenkin kylmä. Rakennus on suunniteltu kestävän kehityksen arvojen mukaisesti matalaenergiataloksi.

"Kultaköynnöksestä varisi lehdet, kun alkoi olla liian kylmä."

Asuntojen jokaisessa huoneessa on myös sprinklerit.

"Olen miettinyt, että kuinkahan kauan kestää, kun joku keksii laukaista nuo. Palohälytin alkaa kuitenkin soida ennen kun ne alkavat toimia. Tämä on testattu", hän naureskelee.

Hyvät puitteet

kerrostalokyttäykseen

Historianopiskelijoiden ainejärjestö Kritiikki ry:n puheenjohtaja ja SohonTorwien aktiivi Leena Leppänen kastelee jukkapalmuaan. Leppäsen viherkasvit ovat viihtyneet Ikituurissa emäntänsä tavoin erittäin hyvin.

"Täällä on paljon ikkunoita ja jukkapalmu on tykännyt valoisasta. Asuin aiemmin Varissuolla, jossa kasvi ei juuri kukoistanut. Se ei sopinut siellä juuri muualle kuin nurkkaan."

Leppäsen punaisen sisustus sopii hyvin yhteen keittiön kaapinovien värin kanssa. Punainen väritys seuraa kuitenkin jo Varissuon ajalta. Sielläkin oli punaiset keittiöelementit.

"Turussa asuessa on ollut pakko alkaa tykätä punaisesta väristä."

Näkymät Inspehtorinkadulle päin mahdollistavat oivan lähialuekyttäyksen.

"Saatan miettiä joskus aamulla, miksi joku tuttu, joka ei asu Yo-kylässä, kävelee sieltä aamulla pois", hän virnistää.

Teksti: HEINI KILPAMÄKI

Kuvat: LAURI HANNUS