Ajassa
26.10.2011

Opiskelijapolitiikan ikuisuuskysymykset

  • Tylkkäri tutki, mistä aiheista ylioppilaskunnassa väännetään vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

TYYn jäsenmaksu:

Vasen vs. oikea

"Automaatiojäsenyys ylioppilaskunnissa on viime aikoina kyseenalaistettu."

Mielipidekirjoitus Tylkkärin numerossa 1/91

Kiistelyn toinen osapuoli haluaa vähemmän yhteisesti maksettuja palveluja ja matalamman jäsenmaksun. Myös automaatiojäsenyyden poistamista on ehdotettu. Vastapuoli ajaa laajaa TYYtä pohjoismaisen hyvinvointivaltion hengessä.

Nyt käytävissä edustajistovaaleissa suppeampaa ylioppilaskuntaa kannattavat yksimielisimmin Ryhmä Lex ja TuKy-lista, laajaa taas Viva, TOSY ja Vihreä lista. Automaatiojäsenyyden poistamisen on vaaliteemakseen nostanut Kokoomus.

Puoluepolitiikka yliopistolla:

Ainaista huutelua

"Viimein paneelissa päästiin vaaleista toiseen elävään suosikkiaiheeseen, epäpoliittisten ja poliittisten listojen vastakkainasetteluun."

Tylkkäri uutisoi edustajistovaalipaneelista numerossa 20/01

Poliittiset ryhmät korostavat vaalien aikaan, että kaikki kysymykset ovat poliittisia, vaikka edustajat sitä eivät myöntäisikään. Sitoutumattomat ryhmät taas katsovat, että opiskelijapolitiikkaa voi tehdä ilman puolueväriä.

Ylioppilaskunnan tehtävä:

Etuja vai ideologiaa?

"Laajojen yhteiskunnallisten tavoitteiden toteuttamiselle on parempia kanavia kuin ylioppilaskunta."

Kokoomusopiskelijoiden kommentti Tylkkärin numerossa 19/01

"TYY ei saa olla pelkkä lisää etuja meille -ammattiyhdistys."

Sitoutumaton sivistyneistö -ryhmä samassa lehdessä

TYYn halutaan joko olevan laajasti eri asioihin kantaa ottava poliittinen toimija tai kapeammin opiskelijoiden etua ajava intressijärjestö. Vaaliteemakseen kantaaottavan TYYn nostavat Viva, Vihreä lista ja Soihdunkantajat.

TYYn kirjasto – kyllä vai ei:

Joka edustajisto linjaa

Kirjaston säilyttämisestä on äänestetty viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes kymmenen kertaa, viimeksi helmikuussa 2011. Mikään ryhmä ei ole viitsinyt nyt käytävissä edustajistovaaleissa nostaa kirjastoa vaaliteemakseen, mutta esimerkiksi TYYn vaalipaneelissa keskustelu palveluista kääntyi nopeasti keskusteluksi kirjaston tarpeellisuudesta.

Teksti: VEIKKA LAHTINEN

Kuvitus: ANJA KARPPINEN