Ajassa
28.03.2012

Osakunnat muuttavat pois kampukselta

  • Patrik Niskanen (vas.), Otto Lehikoinen ja remonttivastaava Matti “Eikka” Laakso remontoivat S-Osiksen uusissa tiloissa Kirkkotiellä.

S-Osis löysi omakotitalon Kirkkotieltä ja TVO kerhotilan Ursininkadulta.

"S-Osiksen uusi tila on keltainen omakotitalo Ekotorin vieressä", kertoo Savo-Karjalaisen Osakunnan toinen kuraattori Petri Teräspuro.

Ylioppilastalo B:ssä tähän saakka sijainnut S-Osis joutuu muuttamaan B-talon remontin tieltä viimeistään toukokuun alkuun mennessä. Uusi Kirkkotiellä sijaitseva kerhotila löytyi sattumalta osakuntatoimijoiden tuttavien kautta.

Myös Turun yliopiston varsinaissuomalainen osakunta TVO muuttaa maaliskuun loppuun mennessä uusiin tiloihin Ursininkadulle. Osakunta joutuu muuttamaan pois nykyisistä tiloista Varialta Itäiseltä Pitkäkadulta rakennuksen peruskorjauksen tieltä.

TVO:n kuraattori Anna Puukka on tyytyväinen uuteen tilaan, vaikka rakennus sijaitseekin kaukana kampukselta. Pinta-alaa uudessa osakuntatilassa on 262 neliömetriä, ja rakennuksessa on aikaisemminkin toiminut yhdistys.

"Kyllä tämä väliaikaisista tiloista menee. Pysyvän tilan löytyminen niin kaukaa yliopistosta olisi ollut toinen juttu", Puukka toteaa.

Myös S-Osiksen toimijat ovat tyytyväisiä uuteen Kirkkotiellä sijaitsevaan tilaansa. Rakennuksen alakerrassa neliöitä on noin 200 ja yläkerrassa 100.

"Tilaa remontoidaan paraikaa", Teräspuro lisää.

Haaveissa osakuntatalo

Ursininkadun kerhotilaan TVO on tehnyt vuokrasopimuksen vuoden 2013 loppuun saakka. Puukka ei näe etäisyyttä kampuksesta ylitsepääsemättömänä haittana. Hän arvioi, että TVO:n toiminta painottuu jatkossa ilta-aikaan.

"Tilaa voidaan vuokrata esimerkiksi ainejärjestöjen sitsi-, vuosijuhla- ja karonkkakäyttöön," Puukka visioi.

S-Osiksen uusi vuokrasopimus on toistaiseksi voimassaoleva. Kaupunki on kuitenkin kaavoittanut Kirkkotietä sivuavalle alueelle kerrostaloja, ja Teräspuro arvioikin osakuntatoiminnan jatkuvan uusissa tiloissa noin kolmen vuoden ajan.

Toiminta S-Osiksella sen sijaan muuttuu ainakin siten, että bänditoiminta jää pois.

"Hengailutilana, ainejärjestöille vuokrattavana sitsitilana ja majoituspaikkana S-Osis jatkaa toimintaansa", Teräspuro vakuuttaa.

Vaikka Puukka on tyytyväinen TVO:n uuteen Ursininkadun kerhotilaan, hän myöntää, että yhdistys etsii jatkuvasti pysyviä tiloja.

Puukka ei pidä täysin poissuljettuna ajatusta, että TVO:n toimisto joskus sijaitsisi Ylioppilastaloissa. Tärkeää hänen mukaansa on, että tilat löytyisivät läheltä yliopistoa. Vanhaa TVO:ta on kuitenkin vaikea korvata.

"Kaikki vaihtoehdot pidetään avoimina", Puukka summaa.

Teräspuro sanoo myös, että ainakin S-Osiksen toimisto pyritään myös tulevaisuudessa sijoittamaan Ylioppilastalo B:hen.

Teräspuro myös vahvistaa, että S-Osis ja TVO ovat alustavasti neuvotelleet myös niin sanotun osakuntatalon suunnittelusta. Hän kertoo käyneensä keskustelua esimerkiksi lähellä kauppakorkeakoulua sijaitsevasta tontista tontin omistajan kanssa.

"Jos TYY on valmis tukemaan osakuntatalon rakentamista, en näe sen suunnittelulle esteitä", Teräspuro sanoo.

Teksti: Laura Myllymäki

Kuva: Lauri Hannus

Lopunajan tapahtumia S-Osiksella 16.4.-29.4. Ylioppilastalo B:ssä. Luvassa kirpputoreja sekä tanssi- ja bändi-iltamia. Seuraa tiedotusta S-Osiksen nettisivuilla s-osis.utu.fi ja Facebookissa.