Ajassa
14.03.2013

Ostamalla onnea

Grechten Rubinin Onnellisuusprojekti kuulostaa kivalta. Vuoden projektiksi kuukausittaisten teemojen mukaan jaksotettuja mukavia pikku arkivinkkejä, joilla tehdä elämästä onnellisempaa.

Alussa Rubin kertoo, miten hän on kokenut yksittäisten ihmisten yksittäiset onnellisuusvinkit life coach -kirjailijoiden yleispäteviä ohjeita paremmiksi. Kirjalle kannattaa antaa siis mahdollisuus siitä huolimatta, että Rubin on newyorkilainen viimeisen päälle laitettu supersuorittaja, ex-juristi, kirjailija ja perheenäiti.

Rehellisesti vähän kyllä epäilyttää. Eikä tarvitse lukea hirveän paljon pidemmälle saadakseen vahvistusta ennakkoluuloille.

Rubin aloittaa projektinsa korostamalla komeroiden siivoamisen merkitystä onnellisuuden kannalta. Kuulostaa tarpeeksi pahalta jo sinällään. Muutamaa lukua myöhemmin hän hankkii muun muassa askelmittarin ja laminointikoneen sekä päättää aloittaa keräilyharrastuksen. Hänelle on tärkeää, että kotona on tyhjän tilan sijaan sittenkin merkityksellistä rojua.

Heinäkuun otsikko "Osta onnea" saa sykkeen nousemaan ennen ensimmäisenkään sivun kääntämistä. Yksi rahankäytön vinkeistä onkin:

"Jos uuden iPodin ostaminen saa sinut ylös sohvalta ja lenkkipolulle, se on hyvä sijoitus."

Jos kestää Rubinin kritiikittömän näkemyksen amerikkalaisesta kerskakulutuskulttuurista, kirjasta löytyy hyvääkin. Yksi olennaisimmista ajatuksista on se, ettei tarvitse olla onneton voidakseen lisätä onnellisuuttaan.

Omaan onnellisuuteensa keskittyviä pidetään helposti itsekeskeisinä, mutta Rubin antaa heille synninpäästön: Onnellisemmat ihmiset ovat iloksi myös ympärillään oleville.

Kirjan tärkein oppi on, että tekomme ohjaavat tunteita eikä päinvastoin. Onhan tunnettua, että esimerkiksi tekonaurulla on taipumus tarttua ja muuttua aidoksi. Samoin hyvät teot saavat meidät tuntemaan itsemme onnellisiksi.

Kannessa mainostettu "Aloita oma onnellisuusprojektisi" -opas osoittautuu neljän aukeaman listaksi palluroiden sisään kirjoitettuja vinkkejä, joita seuraa kattava lähdeluettelo onnellisuutta eri näkökulmista käsitteleviä opuksia.

Jos kirjaa jollekin pitäisi suositella, kohderyhmä voisi olla jenkkielämää fiilistelevät wannabe-bisnesnaiset.

SAMPO ROUHIAINEN