Ajassa
23.11.2011

"Paavien välinen rakkaus sallittava!"

  • ”Imekää parsaa”, hokee joku pääkirjaston miestenvessassa. ”Pureskelkaa myös”, hänelle vastataan.

Kampuksen vessakirjoituksissa vihataan poliitikkoja, tunnustetaan rakkautta ja analysoidaan istunnon tuotoksia.

"Ovatko vessakirjoitukset vähenemään päin? Nykyäänhän kaiken paskan voi purkaa Facebookin seinille", kysyy seinäkirjoitus Turun yliopiston päärakennuksen miestenvessan seinällä.

"Ei yhtä elegantisti kuin tänne!" kysyvälle vastataan.

Vessakirjoitukset saattavat olla tehokkaiden siivouspalveluiden ja vaihtoehtoisten ilmaisukanavien ansiosta vähenemään päin. Turun yliopiston tilasuunnitteluassistentti Ari Nurminen kertoo, että kirjoituksia kuurataan urakalla pois vessojen seiniltä kerran vuodessa.

"Tosin osa teksteistä on niin pinttyneitä, etteivät ne lähde pesussa pois", hän tietää.

Kuoleva taiteenlaji käymälän seinille jätetyt viestit eivät kuitenkaan ole. Vaikuttaa siltä, että niin kauan kuin opiskelijan laukusta löytyy kynä, vessakopin rauha saa hänen luovuutensa kukkimaan.

"Seinälle kirjoittaminen on varmasti vanhimpia kirjoittamisen perinteitä", pohtii kulttuurihistorian professori Hannu Salmi, jolle Tylkkäri kiikutti opiskelijoiden hengentuotteet analysoitaviksi.

Myös Salmi kiinnittää huomiota seinäkirjoitusten sosiaaliseen luonteeseen. Alkuperäisistä keskustelunavauksista ja niiden kommenteista muodostuu eri suuntiin rönsyileviä keskusteluja, joista ei aina voi päätellä edes viestien ajallista järjestystä.

Vessakirjoituksia lukiessa ei tosiaan voi olla ajattelematta, että Facebookin kehittäjä Mark Zuckerberg kärsii ummetuksesta.

Toisaalta Facebook on jo ehtinyt vaikuttaa vessakirjoittelun kulttuuriin.

"Vessakirjoituksista pitäisi tehdä jotain kulttuuriperintökohteita ettei niitä aina pestäis pois :( Hyviä elämänohjeita tuhottu", valittaa teksti Luonnontieteiden talon naistenvessassa.

Alle on piirretty peukuttava käsi ja kirjoitettu "tykkään".

"Miksi rakasta-

minen sattuu?"

Salmen mielestä WC on julkisista tiloista kaikkein intiimein. "WC on lukkojen takana ja varattu intiimeille toimituksille, mutta samalla julkinen."

Käymälän rauhassa kirjoitetaankin estottomasti siitä, mikä on päällimmäisenä mielessä.

Naistenvessojen seiniltä löytyy rakkaudentunnustuksia, parisuhdeongelmia ja henkisesti pahoinvoivien opiskelijoiden koskettavia avunhuutoja.

Jusleniassa löytyy vierekkäisistä kopeista tekstit "Panettaako ketään muuta tänään?", "Kunnon miehiä ei ole" ja "Minä rakastan sinua" liki 30 eri kielellä kirjoitettuna.

Pytyllä istujia on mietityttänyt myös, missä menee pahoinpitelyn raja ja miksi rakastaminen sattuu.

"Toisinaan tulen vessaan itkemään kun olen liian väsynyt olemaan sosiaalinen luentojen välissä", Luonnontieteiden talon kirjoituksessa sanotaan. Liikuttavaa on sekin, että teksti on kirvoittanut lähes yksinomaan kannustavia kommentteja.

"Pelkään kaikkia", tunnustaa nainen suurin kirjaimin. "Niin minäkin, mutta olen oppinut hallitsemaan pelkoni", lohduttaa kohtalontoveri.

Jotkut harvat tekstit liittyvät opiskeluun.

"Sain kovaa haukkuvaa palautetta proffalta ekasta suullisesta esityksestäni ja nyt joudun nieleskelemään kun näen sitä. Pulssi nousee ja vituttaa enkä meinaa kestää", joku on tilittänyt Luonnontieteiden talon naistenvessan kaakeliseinään.

Teksti herättää Salmessa ajatuksen, että yliopiston henkilökunnan kannattaisi ehkä vierailla useammin opiskelijoiden käyttämissä saniteettitiloissa.

"Voi ajatella, että mitä enemmän täällä on yhteisiä tiloja, sitä demokraattisempi yhteisö yliopisto on", hän pohtii.

Miesten puolella keskustelu ei yleensä etene yhtä henkilökohtaiselle tasolle.

"Tietoisin mies vie kaikki naaraat", todetaan Luonnontieteiden talossa.

Tai jos henkilökohtaisuuksiin mennään, kyse on materiaalisemmista kysymyksistä kuin naisten vessoissa: "Kumpaa?" kysyy gallup ja antaa vaihtoehdoiksi "kovaa" ja "löysää". Myöhemmät kävijät ovat lisänneet tarpeidensa mukaan sarakkeet "neste", "kaasu" ja "plasma".

"AMK-tyttö antoi heti laittaa perseeseen. Humanistisiveilijöiden kanssa joutuu aina neuvottelemaan", joku rehvastelee.

"Monikulturismi

on basismia"

Poliittiseksi laskettavaa kirjoittelua löytyy niin naisten kuin miestenkin vessoista. Miesten kopeissa sävy on kuitenkin selvästi aggressiivisempi. Kuolemaa vaaditaan esimerkiksi Astrid Thorsille, Timo Soinille ja rikkaille. Matti Vanhaselle riittää hoitoon toimittaminen.

"Tässä näyttää syntyneen jo pienimuotoinen viharyhmä", Salmi hymähtää päärakennuksen vessanoven tappojulistuksille.

Vessankävijät ovat olleet herkkiä yliviivaamaan tai parantelemaan loukkaavina pitämiään tekstejä. Uskovaisten Jeesus pelastaa -kirjoitukset ja Muhammedia solvaavat ovat saaneet yhtä lailla punakynää osakseen. Rasismikin on vaihtunut basismiksi seuraavan asiakkaan tullen.

Naisten puolella Zeitgeist-liikkeen mainostaminen on poikinut keskustelun poliittisesta realismista.

"Idealistista uussosialismia, kaunis ajatus mutta järki käteen", kuitataan liikkeen ajatukset.

"Ideoilla ja utopioilla on vissi ero", muistuttaa toinen pytylläistuja. "Niin on, todellisuus", täydentää kolmas.

Vessapaperirullatelineessä käydään ytimekäs debatti puolustuspolitiikasta ja Natosta. Yhteen vessaan on vetäissyt taginsa itse Osama bin Laden. "Ai se täällä toisinaan haiseekin", kuittaa seuraava asiakas.

Pääkirjaston miesten vessasta löytyy kuitenkin seikkaperäisin yhteiskunnallinen analyysi.

"Kun menet ruokakauppaan, sen hyllyt ovat täynnä kakan raaka-aineita. Niitä ostaessasi tulet maksaneeksi samalla arvonlisäveroa ja epäsuorasti EVL:n alaista liikevoittoveroa. Kun olet prosessoinut raaka-aineet lopulliseen muotoonsa ja tyhjennät järjestelmän tässä huoneessa, käytät WC-paperia, jonka hankinnan yhteydessä on maksettu arvonlisäveroa, epäsuorasti liikeveroa ja vielä hankkivan henkilön ansiotuloista maksettavaa veroa. Jälkeesi tulee siivooja, jonka työpanos ei sekään ole verosta vapaa. Tämän pienen huoneen valtiontaloudellinen merkitys on valtava."

Muutenkaan akateemisen nuoren kriittinen katse ei herpoa vessassakaan.

Katrin-vessapaperitelineen slogan lupaa, että "less is more", mutta silti laitteen malli on Gigantbox. "Ironista", kommentoi opiskelija.

Kielioppivirheet eivät saa armoa seinäkirjoituksissakaan, vaan pilkunviilaajat rientävät paikalle välittömästi.

"Onhan tässä aika paljon tällaista akateemiselle yhteisölle tyypillistä nipottamista", Salmi myöntää.

Luonnontieteiden talon vessassa käydään keskustelua suomen murteiden piirteistä. Erimielisyyksiä syntyy nopeasti ja toisten kommentit kiistetään. "Menkää Fennicumin vessaan kysymään", kehottaa keskustelijoita joku paikalle sattunut.

Teksti: ANNA-ELINA MATILAINEN ja JOEL HAAPAMÄKI

Kuvat: LAURI HANNUS