Ajassa
12.02.2009

Paikoillanne, valmiit, improvisoi!

Vallaton improkamppailu valtaa taas näyttämön.

1980-luvun potpurri MacGyver-tunnareineen kajahtaa ilmoille. Lavalle saapuu Rambo III-hengessä pukeutunut juontaja. Tämä on illan ainoa osuus, joka sujuu edes jossain määrin käsikirjoituksen mukaan – Impro!-kisat ovat nimittäin alkaneet.
Improvisoituun komiikkaan keskittyvä kilpailu on elävöittänyt Turun iltaelämää vuodesta 2007 asti. Bar Kukassa järjestettävän kisan alkuerät on supistettu tänä vuonna neljään.
Impro!-kisan säännöt ovat yksinkertaiset. Kilpailijat panevat parastaan tehtävissä, joiden lähtökohdat huutaa yleisö. Illan aikana jokin joukkue saattaa joutua esimerkiksi laulamaan koskettavan lastenlaulun putkiremontista.

Tapahtuman yhden tuottajan, Silja Mäntymäen, mukaan show paranee edetessä kohti finaaleja. Iltaan ilmeisen tyytyväinen Mäntymäki toivoisi kuitenkin vielä "enemmän rajoja rikkovaa ja uskaliasta improa". Hän myös harmittelee osallistujia karsivaa lavakammoa.
"Tarkoitus olisi kuitenkin saada uusille ihmisille areena, jolla esiintyä ja päästä näyttämään kykyjään."

Kymmenisen minuuttia tapahtuman alusta Bar Kuka on tupaten täysi eikä sisään pääse enää. Improt vetävät voimakkaasti puoleensa myös näyttelijöitä – viime vuoden "Waltawa Guldeeni" -voittajakaksikko istuu malttamattomana katsomossa.
"Toivottavasti päästään finaaliin, koska lavalla on vaan niin helvetin hauskaa", Juhani Kakko myöntää tarkastellessaan mahdollisia tulevia kilpakumppaneitaan.
Mutta miten viime vuoden mestarit vastaavat tämän vuoden haasteisiin?
"Heittäydytään alasti yleisön eteen", näyttelijän töitä puoliammattilaisena tekevä Jouni Räyskä kertoo.
"Yleisöltä saa energiaa ja vastauk­sia, yleisön katseista lähtee monet ideat juttuihin."
Improvisoiduissakin esityksissä on omat sudenkuoppansa. Yleisö kun tuppaa tarjoamaan samoja lähtökohtia, jolloin kliseisen umpikujan vaara on olemassa.
"Jos tulee joku klisee, niin senkin voi käyttää hyvällä maulla", Kakko kertoo.
"Jos tulee umpikuja vastaan, niin askel vaan ja lähemmäs yleisöä", Räyskä neuvoo.

Teksti: Petri Rautiainen
Kuva: Jussi Vierimaa
Improt Bar Kukassa joka keskiviikko 18. maaliskuuta järjestettävään finaaliin asti kello 19 alkaen.
www.improkilpailu.com
Turun ylioppilaslehti 3/09 (13.2.)