Ajassa
24.04.2013

Pikavuorolla maailman halki

  • Pikavuoro on matkansa aikana ehtinyt vierailla jo useaan otteeseen Thaimaassa.

60 000 kilometriä ei riitä matkan pituudeksi linja-autolla maailmaa kiertävälle Jani Laineelle. Vielä on pakko jatkaa ainakin toiset 60 000.

Jotkut lukevat Kerouacia ja Krakaueria haaveillen elämästä tien päällä, toiset taas toteuttavat sen. Näin teki salolainen Jani Laine, 30, joka vuonna 2010 sai idean ajaa vuoden 1988 Mercedez-Benz mallisen linja-auton Salosta Thaimaahan. Syntyi konsepti nimeltä Pikavuoro Bangkokiin, ja edelleen matka jatkuu.

Haastattelun alkaessa Laine on juuri kotiutunut Tukholmasta ja lähtö takaisin Thaimaahan odottaa alle viikon päässä. Linja-auton kuljettajana hänen perheensä omistamassa Salon Tilausmatkat -nimisessä yrityksessä työskentelevä Laine on viihtynyt pienestä asti tien päällä. Viimeiset kolme vuotta hän on viettänyt lähes poikkeuksetta ulkomailla.

Kaikki lähti liikkeelle päähänpistosta ajaa yrityksen ensimmäinen linja-auto, tuttavallisemmin "Ajokki Royal", Suomesta Venäjän, Kazakstanin, Kiinan ja Laosin kautta Thaimaahan.

"Alkuperäinen idea lähti siitä, kun olen ajanut Eurooppaa aika pitkälle ja nähnyt aika paljon tällaisia vanhoja autoja. Perheyrityksessä oli sopivasti linja-auto tarjolla, joka piti hävittää. Se olisi mennyt kaatopaikalle, ellen olisi lähtenyt sitä ajamaan."

Projektia suunniteltiin kuuden kuukauden ajan, jolloin haettiin lupia ja kerättiin matkalaisia. Moni ilmaisi epäilyksensä matkan toteutumisesta.

"Moni sanoi jyrkästi, ettei tämä ole mahdollista: liian vanha auto, talvi ja suuret riskit. Sitten kuitenkin löytyi porukkaa, joka tykkäsi suurista riskeistä."

Tammikuussa 2011 matkaa lähdettiin taittamaan viidentoista suomalaisen voimin. Reissua pystyi seuraamaan myös kotoa Pikavuoro Bangkokiin -nimisen blogin kautta. Thaimaa saavutettiin onnistuneesti noin seitsemän matkaviikon jälkeen.

Tuolloin Laine päätti hetken harkinnan jälkeen pidentää projektia.

"Päätin, että nyt kun on jo tultu niin pitkälle, voisi ajaa maailman ympäri."

Seurasi kaksi etappia lisää, joiden aikana kierrettiin lisää Aasiaa ja käväistiin Australian puolella. Nyt Pikavuoron kyydissä on matkustanut yhteensä noin 100 pikavuorolaista, ikähaitarina 19-72 vuotta. Projekti on kerännyt entistä enemmän julkisuutta ja tänä keväänä matkaa seuraava blogi voitti Suomen parhaan matkailublogin palkinnon.

Tähän mennessä liki 60 000 kilometriä pitkä reissu ei kuitenkaan ole lähelläkään maaliviivaa. Tällä hetkellä Ajokki odottelee rahtausta Amerikkaan. Syksyllä 2013 matkaa olisi tarkoitus jatkaa Buenos Airesista kohti Meksikon pohjoisrajaa. Tämän saavutettuaan Laine sanoo suuntaavansa Pohjois-Amerikkaan jatkaen aina Alaskaan asti.

Laine kertoo suunnittelevansa, että bussi vietäisiin tämän jälkeen Afrikkaan, mistä se ajettaisiin Euroopan kautta takaisin Suomeen. Tavoitesaapumisajaksi Saloon on esitetty syksyä 2014. Jos projekti onnistuu, olisi Ajokki Royal ensimmäinen linja-auto, joka on kiertänyt maailman ympäri.

Mutta entä sitten, kun projekti joskus päättyy? Ajokin tulevaisuudesta ei ole vielä varmaa tietoa. Se saattaa päätyä linja-automuseoon, vaikka Laine toivoo, että pääsisi sillä ajelemaan vielä reissun jälkeenkin.

"Mä yritän alkaa elämään tavallaan normaalia tai tasaisempaa elämää. Jos se ei onnistu, niin jatkan samaan malliin. Elämä kuitenkin kulkee aika pitkälti matkailun parissa, aika kansainvälisesti."

TEKSTI: KAROLIINA RAJALA

KUVAT: JANI LAINE & MIRKA KARVONEN