Ajassa
30.01.2013

On pillihousuni haaroista ratkenneet...

  • Leena Kautto silittää pikapaltetta kiinni farkkujen haaroihin. Ammattilaiselta kului reiän paikkaamiseen vajaa 20 minuuttia. Kotiompelukoneella farkkujen korjaaminen ei suju yhtä näppärästi kuin vaativiin ompelutöihin suunnitellulla ammattikoneella. Korjaaminen onnistuu myös kotikoneella kunhan malttaa tikata rauhallisesti.

Kokeneen ompelijan mielestä suomalaiset ovat valveutuneet viimeaikoina vaatteiden elinkaaren pidentämisen suhteen. Silti heitämme edelleen kasapäin rikkinäisiä vaatteita kaatopaikalle.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 26.1. suomalaisen kuluttajan heittävän vuosittain pois 14 kiloa tekstiilejä. Se on iso rinkallinen vaatteita. Määrästä vain viisi kiloa päätyy kierrätykseen. Loput menevät kaatopaikalle. Lehden mukaan syynä on halpavaatteiden surkea laatu.

Vaatteet eivät kestä käytössä, eivätkä kuluttajat vaivaudu korjaamaan tai korjauttamaan muutaman kympin maksaneita vaatteita. Halvan vaatteen hajotessa ihmiset eivät osaa myöskään vaatia korvausta myyjältä. Kalliimpien vaatteiden osalta tilanne on toinen.

"Ennen korjattiin vain välttämättömimmät, muut heitettiin menemään. Nyt ihmiset haluavat pitää kiinni mielivaatteestaan, kun he sellaisen sattuvat löytämään. Pitkäikäistä suosikkia saatetaan myös muokata ajanmukaisemmaksi."

Näin sanoo kolmen ompelimon esimiehenä toimiva Marja-Liisa Kuisma. Hän on korjannut ja muokannut ihmisten vaatteita jo 30 vuotta. Hänen mielestään ihmiset ovat nykyään kiitettävän valveutuneita ekologisessa ajattelussa, vaikka korjaaminen kannattaa myös kukkaron kannalta.

"Lempifarkut ovat saattaneet maksaa vaikka 150 euroa. Kun ne paikkaa parilla kympillä, ne saattavat saada puolet lisää ikää."

Kuisman mukaan ihmiset eivät enää nykyään ajattele, että kaikki pitäisi osata tehdä itse. Ihmiset ovat valmiita myös maksamaan palveluista.

"Vaatteiden korjaus on tässä mielessä vähän sama kuin auton huolto. Eikä kotipermanenttejakaan enää hirveästi tehdä", Kuisma virnistää.

Näin paikkaat farkkujen haarat

Jos käytössä on ompelukone, haaroista repsottavat farkut voi paikata myös kotikonstein. Leena Kautto Piilopistosta neuvoo, miten:

1. Aluksi kannattaa tarkistaa neulan kunto. Rikkinäinen neula kuluttaa kangasta, kun sillä ajetaan edestakaisin. Neulan ei tarvitse olla erityisen paksu, tavallinen ompeluneula riittää. Kun farkkuja ryhtyy paikkaamaan, kannattaa laittaa molemmat puolet kuntoon saman tien. Muuten toista lahjetta saa olla paikkaamassa hetken päästä uudelleen.

Sisäpuolelle tuleva paikkakangas voi olla mitä tahansa. Tavallinen puuvillakangas riittää mainiosti, sillä tiivis tikkaus pitää ratkenneen kohdan koossa.

2. Leikkaa pala sopivan muotoiseksi, niin että se peittää vähintään pari senttiä kuluneen alueen ulkopuoleltakin ja sen reunat kulkevat farkkujen saumoja myöten. Kiinnitä pala silittämällä paikalleen pikapaltteen avulla. Pikapalte on kankaiden väliin silitettävää kiinnenauhaa, jota saa kangaskaupasta. Älä koeta liimata palaa paikoilleen liimalla, se sotkee ompelukoneen neulan.

"Kaikki jeesusteipit ja nitojaviritelmät – unohtakaa ne", Kautto kauhistelee.

3. Reiän kohta ommellaan kankaan ulkopuolelta ompelemalla tiheää edestakaista ommelta. Kotiompelukoneella kannattaa olla tarkkana ja edetä rauhallisesti: Kankaan kääntely on hidasta, mutta kone ei välttämättä kestä jatkuvaa edestakaisin ompelua. Peruuttaessa kone saattaa ohjautua eri suuntiin.

Mitä paremmin langan väri sopii farkkujen väriin, sitä paremmin paikka häipyy näkyvistä.

"Lankaa kannattaa varata paljon", Kautto muistuttaa.

4. Ensin ommellaan reikä umpeen, sitten vahvistetaan kulunut alue ympäriltä. "Tässä tavallaan luodaan uutta kangasta tiheällä ompeleella."

Ja se on sitten vain voilà ja bon voyage! Farkut ovat kuin uudet. Nyt kelpaa taas istua reteessä haara-asennossa.

TEKSTI: SAMPO ROUHIAINEN

KUVAT: KRISTIAN TERVO