Ajassa
12.03.2009

Porkkanaa maailman parantamiseen

Porkkanamafialaiset pitävät hauskaa ympäristön puolesta.

"Englanniksi tämän nimi on buycott. Mutta mikä se olisi suomeksi?" pohtii iskulausetta Jari Liitola, yksi Turun porkkanamafia-aktiiveista.
"Käänteinen ostoboikotti. Onpa epäreilua", toteaa Hanna Rusi suomen ja englannin kielen eroista.
Ollaan porkkanamafian suunnittelukokouksessa Turun kirjakahvilassa.
Porkkanamafia on yhdysvaltalaisesta Carrotmobista innoittunut liike, jossa yrityksiä kannustetaan ympäristöystävällisiin investointeihin kepin sijaan porkkanalla. Yrityksen kanssa sovitaan päivä, jolloin mafialaiset lupautuvat käyttämään liikkeen palveluita erityisen paljon. Vastineeksi yritys sitoutuu käyttämään osan mafialaisten tuomista lisätuloista ympäristöystävällisiin investointeihin, kuten energiatehokkuuden parantamiseen. Investoinnit suunnitellaan ympäristöasiantuntijan kanssa.
"Kyse on kulutusvaikuttamisen uusista keinoista; ettei aina vain syyllistettäisi ihmisiä", kertoo toinen järjestäjä Tea Tönnov.
Positiivisuuden lisäksi tavoitteena on myös matala osallistumiskynnys.
"Mukaan pyritään saamaan myös ihmisiä, jotka eivät normaalisti identifioidu ympäristöaktivisteiksi", sanoo Rusi.

Suomessa porkkanamafialaiset ovat järjestäneet "iskuja" jo muun muassa Helsingissä, Jyväskylässä, Tampereella ja Rovaniemellä. Nyt liike on rantautumassa myös Turkuun: lauantaina 13.3. kaikki Hugossa, Pippurimyllyssä ja Kertussa tapahtuva normaalilauantain ylittävä myynti menee sataprosenttisesti ympäristöinvestointeihin. Periaatteessa liike jää siis tappiolle normaalin ylittävästä myynnistä – tosin tämä otetaan takaisin energiainvestoinneista saatavilla säästöillä ja PR-arvolla.
"Muissa kaupungeissa kyse on voinut olla tuhansistakin euroista", kertoo Satu Kilpinen.
Nyt odotettavissa on jopa poikkeuksellisen hyvä saalis, sillä poikkeuksellisesti kaikki lisämyynti on luvattu investointeihin.
Ympäristön puolesta toimiminen on siis niin helppoa: mene lauantaina Hugoon, Pippurimyllyyn tai Kerttuun ja pidä hauskaa.

Teksti: Visa Kurki
Kuva: Jussi Vierimaa

Turun ylioppilaslehti 5/2009 (13.3.)