Ajassa
17.02.2011

Porttikielto porvarilliseen mediaan

  • Tylkkärit roviolla Kauppatorilla. Savo-Karjalaisen osakunnan aktiivit osoittavat mielipiteensä lehden linjasta talvella 1969.

Ex-päätoimittaja Matti Vimparin erottaminen vuonna 1970 poiki Rauli Badding Somerjoelta puolustuslaulun sananvapaudelle.

Tylkkärin päätoimittaja Matti Vimpari sai kesällä 1970 potkut vasemmistopropagandan levittämisen vuoksi.

Tampereella opiskellut Vimpari palkattiin Tylkkäriin "puolueettomana ammattimiehenä".

"Olin nuori kolli ja valmis maisteri. Ylioppilaat ympärillä puuhastelivat niukin naukin, minä mekastin mukana kuukausipalkalla. Tuntui elämäni keväältä", nyt jo eläkkeelle jäänyt Vimpari muistelee.

Vasemmistolainen liikehdintä oli 1960-luvun jälkipuoliskolla ollut kiivaampaa Tampereella ja Helsingissä, mutta Vimparin tulo muutti Tylkkärin linjan. Hän liittyi SDP:hen kesken kautensa. "Palkkaamiseni huipentui muun muassa lehden polttamiseen Turun kauppatorilla. Kestin kuitenkin hyvin sensurointi- ja muut kampitusyritykset, Vimpari kehuu.

Vimparia kritisoi ylioppilaskunnassa ja yliopistolla etenkin oikeisto. Päätoimittaja antoi lehtensä sivuilla takaisin samalla mitalla: "Yleensähän tulisi kunnioittaa lähimmäisen ajatuksia ja ajattelukykyä, mutta lujille se ottaa kokoomuksen kohdalla. --- Kokoomuksen vaatimukset tasapuolisuudesta ja puolueettomuudesta ovat täysin perusteettomia ja osoittavat sen röyhkeyden, mihin äänien vuoksi joku puolue voi halpamaisesti sortua."

Lehden mukaan kapitalistit yrittivät tukahduttaa opiskelijoiden todellisen mielipiteen. "Pienikin edistyksellinen tuulahdus aiheuttaa heti äärikonservatiivien mahtavan ylilyönnin", Vimpari kärjisti.

Kapitalismi oli Vimparin mukaan "maho, surkastumaan tuomittu ilmiö" ja Turun Sanomien entinen toimituspäällikkö Gunnar Nurminen "pimein osoitus nurkkapatriotismista, täydellisestä todellisuudesta vetäytymisestä."

Potkuthan siitä seurasi. Lehden johtokunta perusteli erotuspäätöstä näin: "lehden äärimmäisen yksipuolisuuteen liittyvä kaikenlaiseen kaikenlaisen perusinformaation puute sekä arvostelukyvyttömyyttä osoittava törkeä kielenkäyttö ei tyydytä julkaisijajärjestön enemmistöä. --. Koska Vimpari ei kuitenkaan lakannut halveksimasta julkaisijoitten mielipidettä, oli näitten tehtävä ja äärimmäinen johtopäätös: vapautettava hänet tehtävistään."

Turun yliopiston taiteellinen siipi sai tapahtuneesta pontta, ja Jarkko Laine sanoitti M.A. Nummisen musiikkiin kappaleen Pilkkalaulu Vimparin erottajille, ja sen levytti suomipopin raastava tähti Rauli Badding Somerjoki.

Potkut merkitsivät Vimparille "elinikäistä porttikieltoa porvarilliseen mediaan", mutta Kuriton päätoimittaja ei lopettanut kiusantekoaan siihen. "Yritin mahdollisimman monessa paikassa häpäistä myrkkysopan keittäjät. Ja ehkä onnistuinkin", Vimpari hykertelee.

Vimpari työskenteli myöhemmin urallaan toimittajana muun muassa Kulutusosuuskuntien Keskusliitossa, Suomen Sosialidemokraatissa ja päätoimittajana kuopiolaisessa Valppaassa.

Iän myötä Vimparin radikalismi on kuitenkin karissut. "Kaiken höösäämisen ja veivaamisen jälkeen voin kehottaa nuorisoakin siirtymään eläkkeelle. Kovaa se on, jatkuvaa taistelua lihomista ja viinapirua vastaan!"

Teksti: TURUN YLIOPPILASLEHTI

Kuva: TURUN YLIOPISTON ARKISTO/ILTALEHDEN ARKISTO

Pilkkalaulu Vimparin erottajille

"Kesä yhdeksäntoistasataaseitsemännolla, Tuli Vimparin Matille melko paha olla, Hän kuuli kesälomalla radiostaan, että pois oli potkittu toimestaan

Oli Turussa se lisätty lehden johtokunta, Tulenheimo, Antila, Kaira, Von Frenckell, Räsänen, Salokangas, Pyysalo, Nygård, Niille käskyn antoi professorikunta

Oli siinä lauma pässinpäitä, joka ei tiennyt niitä näitä, ylioppilaiden lehden puhdisti, ja samalla sen vainajaksi kuristi

Taloutta haittasivat torat, suunsoitot, unhoon jäi kaikilta lehden voitot, oli juttuja kuulemma karsittu, tokko niitä oli edes tarjottu

Lehti ei muka lukijoita vastannut, no kukas sen on sitten testannut, joku säätiö siellä keräs markkoja pinoon ja katseli Vimparin touhuja vinoon

Siellä häärivät nyt taantumuksen lakeijat, jotka Vimparin ulos viimein potkivat, sillä Matti ei suostunut nöyrtymään, eikä pääoman murusia keräämään

Turun torilla ne lehdetkin roihuivat, kun kyylät menneisyyttä avuksensa noituivat, ja nyt tiehensä Vimparin Matin saatuaan, ne aikovat muutkin saada vaikenemaan."

Säv. MA Numminen

San. Jarkko Laine

Esittäjä: Rauli Badding Somerjoki

 

Oikaisu 22.9.2021: Vimpari ei ole ainut erotettu Turun ylioppilaslehden päätoimittaja päätoimittaja. Pekka Kapari erotettiin 1962.