Ajassa
08.02.2010

Postia Guantánamoon

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupasi vuoden 2008 vaalikampanjansa aikana Guantánamon vankileirin mitä pikaisinta sulkemista. Obama on ollut jo yli vuoden virassa, mutta leiri pysyy silti. Vankileirillä on vielä toistaiseksi noin viitisenkymmentä vankia.

Turun ylioppilaslehti päätti yrittää kirjeenvaihtoa Guantánamon vankileirin vangin kanssa, ja lähetti kepeitä talvikuulumisia yli seitsemän vuotta vankileirillä viettäneelle libyalaiselle meteorologille Abdul Hamid al-Ghazzawille. Al-Ghazzawi oli muuttanut Afganistaniin pakoon Libyan hallintoa harjoittamaan hunaja- ja maustekauppaa. Hän joutui vangiksi paetessaan vuonna 2002 Yhdysvaltain pommituksia.

Yhdysvallat syyttävät al-Ghazzawia Libyan islamilaisessa taisteluryhmässä toimimisesta ja Al-Qaida -yhteyksistä, mutta al-Ghazzawi on kiistänyt syytteet.

Vangeilla on mahdollisuus käydä kirjeenvaihtoa leirin ulkopuolelle, vaikka Yhdysvallat sensuroikin yhä terrorismiin viittaavia viestejä.

"Vankien mahdollisuudet vastata kirjeisiin ovat tällä hetkellä melko hyvät. Punainen risti välittää kirjeitä perheenjäsenille, mutta vangeilla on mahdollisuus lähettää kirjeitä myös ulkopuolisille", Amnesty Internationalin tiedottaja Anu-Elina Jaskari kertoo.

Vaikka tilanne vankileirillä on inhimillistynyt, ei Guantánamoa voi pitää missään nimessä ongelmattomana tapauksena. Leiri tulisi sulkea, mutta jatko on lähes yhtä pulmallista.

"On myös todellinen uhka siitä, että vangit joutuvat vakavien ihmisoikeusloukkauksen uhreiksi, jos heidät palautetaan suoraan kotimaihinsa, kuten esimerkiksi Libyaan, Syyriaan tai Kiinaan", Jaskari sanoo.

"Huolena on, että Guantánamo pysyy auki pidempään kun on puhuttu."

Turun ylioppilaslehti jää odottamaan mielenkiinnolla paluupostia vankileirin asukkaalta ja toivoo Obaman täyttävän vaalilupauksensa.

Teksti: Heikki Isotalo

Amnesty internationalilla on käynnissä kampanja, joka kehottaa lähettämään tervehdyksesi Guantánamon vangeille. Katso lisää www.amnesty.fi.