Ajassa
02.02.2009

Raja- vai sahajoogaa?

Joogasuuntauksia on nykyään joka lähtöön. Mutta miten ne eroavat toisistaan? Esittelyssä kolme eri joogatyyppiä.

Rajajoogan ohjaaja Heli Sarparannan mukaan joogasuuntauksien määrä kertoo tarpeesta löytää elämälle toisenlaista merkitystä, kuin mitä esimerkiksi shoppaileminen voi tarjota. Ihmiset ovat alkaneet arvostaa muutakin kuin kuluttamista.
"Joogan menetelmien avulla nähdään ja koetaan elämän syvempi merkitys", Sarparanta väittää.
Rajajoogassa suuri painotus on filosofialla. Siihen kuuluvat jooga-asanoiden – eli asentojen – lisäksi erilaiset hengitys-, meditaatio- ja henkiset harjoitukset. Rajajoogassa eettisten periaatteiden avulla tarkastellaan koko elämää.
"Ylipäätään kannattaa harrastaa joogaa, jotta oma tietoisuus kehittyisi ja eettinen suhtautuminen ympäristöön toteutuisi. Itsestä löytyvät usein ne asiat, mitkä voisi kuvitella löytyvän ulkopuolelta", Sarparanta kertoo.

Hot Jooga taas tarjoaa fyysisen vaihtoehdon joogata. Lämpöjooga toimii siten, että huoneen lämpötila nostetaan 37–40 asteeseen. Lämpöjooga on voimaa ja energiaa tuottava liikuntalaji.
"Idea lämpötilan nostamisessa on lämmittää lihaksia, jänteitä ja koko kehoa. Aineenvaihdunta kiihtyy hikoilun kautta", joogaopettaja Harriet Honkanen Yoga Nordic Studiosta kertoo.

Sahajajooga puolestaan perustuu yksinkertaiseen meditaatioon.
"Sahajajoogassa rentoudutaan ja tutustutaan omaan kehoon fyysisesti ja henkisesti. Opitaan olemaan stressaamatta pikkuasioista", sahajajoogi Katja Kantanen kertoo.

Tanja Kröger

Turun ylioppilaslehti 2/2009 (30.1.)