Ajassa
11.04.2013

Super Mario Bros. soi vaskisoittimin

  • Janne Roine (vas.), Tomi Salo, Mikael Topi sekä Toni Isokivi antoivat kehuja Raision Martinsalin akustiikalle.

Turkulainen vaskikokoonpano Quinsonitus ja Turun oopperakuoro järjestävät ensimmäisenä suomalaisena kokoonpanona tietokone- ja konsolipelimusiikista koostuvan konsertin. Tylkkäri kävi harjoituksissa kuuntelemassa aikaansaannosta.

Super Mario Bros.'n tunnusmusiikki pärähtää soimaan. Monille lapsuudesta tuttu melodia 8-bittisestä Nintendosta tarjoillaan puhallinsoittimin. Seuraavan kappaleen aikana kuoro liittyy mukaan. Nyt harjoittelevat turkulainen vaskikokoonpano Quinsonitus ja Turun oopperakuoro.

Monille videopelien kuluttajille musiikki on tärkeä osa pelikokemusta.

Maailmalla pelimusiikkikonsertit ovat täyttäneet konserttisaleja jo pidemmän aikaa, mutta Suomessa vastaavia konsertteja ei yhtä laajana ole aikaisemmin järjestetty. Viihteellinen tuotanto on keskittynyt lähinnä elokuvamusiikin soittamiseen.

Trumpetisti Toni Isokivi kertoo idean saaneen alkunsa omasta peliharrastuksesta.

"Musiikki ei sillä tavalla vanhene niin kuin esimerkiksi grafiikka. Biisit ovat jääneet elämään, ja minulle tuli sellainen olo, että olisi kiva soittaa näitä livenä", hän sanoo.

"Niin, kyllähän jonkun täytyy nörteillekin tehdä musaa", naurahtaa vetopasuunaa soittava Torsti Pirkkanen.

Ohjelmistoon on mahdutettu Super Mario Bros.'n lisäksi musiikkia muun muassa Halo 2, The Elder Scrolls ja Baldur´s Gate -peleistä. Soittolista koostuu muusikoiden omista suosikeista sekä internetin keskustelupalstoilta ja YouTubesta kaivetuista kappaleista, jotka Isokivi on itse kirjoittanut orkesterille sopivaan muotoon.

"Ei se tietysti aina suju ihan niin kuin ensin ajattelee. Joku biisi saattaa kulkea hyvin siinä Commodore 64:sen 8-bittisellä äänellä, mutta kun sen kirjoittaa trumpetille ja käyrätorvelle, niin tulos voi olla hieman erilainen. Nuotit ovat kuitenkin nuotteja ja pyrimme mahdollisimman lähelle alkuperäistä."

"Palkaksi riittää hyvä meininki"

Kukaan mukana olevista muusikoista ei saa palkkaa, vaan kaikki harjoitukset järjestetään vapaa-ajalla ja yleensä myöhään illalla. Isokivi sanoo, että muusikon palkka mitataan jollain muulla kuin rahalla.

"Loistava porukka ja loistava musiikki, muu tulee sitten sen jälkeen. Onhan tässä ollut mieletön työ, kun ollaan tehty tämä itse alusta loppuun. Mutta kun lopputulos toimii, niin se sitten myös palkitsee", hän toteaa.

"Tämä on kyllä erittäin hauskaa vaihtelua perinteiseen oopperaan. Nauratti kun sain nuotit ensimmäistä kertaa eteeni", lisää kuoronjohtaja Katriina Virta.

Suosio yllätti soittajatkin

"Onhan tämä siinäkin mielessä erilainen keikka, että ensimmäinen konsertti on jo ennakkoon loppuunmyyty", Isokivi myhäilee.

Isokiven mukaan tällaiselle konsertille on ollut jo pidemmän aikaa kysyntää tietyn kohderyhmän piirissä.

"Se yleisö, joka tänne nyt on tulossa, ei luultavasti muuten käy kuuntelemassa mitään torvia tai oopperaa. Ikäjakauma on yläasteikäisistä nelikymppisiin miehiin eli sellaista porukkaa, jotka ovat itse pelanneet näitä", hän toteaa.

Seuraava projektikin on jo vireillä. Isokivi aikoo tuoda scifi-klassikot areenalle.

"Ehkä jo ensi syksyksi saadaan Terminaattori ja Robocop soittoon", hän pohtii.

Teksti: SAKARI MUURINEN

Kuva: AAKE KINNUNEN

Suuren kiinnostuksen vuoksi toukokuun alussa järjestetään vielä toinen keikka, jonka lipunmyynti ei ole vielä alkanut. Konsertit järjestetään Raision kaupunginkirjaston

Martinsalissa.

EDIT: Tekstiä on muokattu lukijapalautteen perusteella. Jutun ensimmäisessä versiossa todettiin virheellisesti, että kokoonpano olisi soittanut Mario Bros'ta tuttua musiikkia. Kyseessä oli kuitenkin videopeliklassikko Super Mario Bros.