Ajassa
16.12.2013

Taas se uudistuu!

Turun ylioppilaslehti uudistuu tammikuussa konseptiltaan kerran kuukaudessa ilmestyväksi aikakauslehdeksi. Lehteä on veivattu uuteen uskoon ennenkin ajan vaatimusten mukaisesti.

Tämä lehti jää historiaan. Turun ylioppilaslehden seuraava numero tuntuu erilaiselta kuin nyt käsissäsi oleva. Lehden sivunkoko muuttuu hieman nykyistä pienemmäksi, ja samalla lehdestä tulee sivumäärältään paksumpi. Lehti myös painetaan ensi vuonna nykyistä laadukkaammalle paperille. Graafinen ilme uudistuu sekin.

Lehden painopiste tulee nykyistä vahvemmin olemaan pitkissä jutuissa, joihin on käytetty aikaa ja vaivaa. Toki myös lyhyemmät palstat ja ajankohtaiset opiskelijan arkea koskettavat asiat säilyvät lehdessä. Emme tingi myöskään tieteen ja kulttuurin kartoittamisesta.

Laatu edellä

Ehkäpä konkreettisin muutos liittyy kuitenkin ilmestymistiheyteen. Turun ylioppilaslehti ilmestyy jatkossa 9 kertaa vuodessa nykyisen kuudentoista sijaan. Uusi lehti on siis jaossa lukuvuoden aikana kerran kuukaudessa.

Lehden ilmestymissykliin ei kajota ensimmäistä kertaa. Vuosittaisten numeroiden määrä on vaihdellut aikojen saatossa reippaasti. Viimeksi asiasta keskusteltiin kiivaasti vuonna 2002, kun Tylkkärin johtokunta päätti harventaa lehden ilmestymistä 24 numerosta kahdeksaantoista, lähelle nykyistä tiheyttä.

Perusteet olivat samankaltaisia kuin nytkin: harvemmin ilmestyvä lehti mahdollistaa huolellisemman kokonaisuuden. Lehti on ilmestynyt kahden viikon syklillä nyt reilun vuosikymmenen, ja ensi vuoden alku tuntuu luonnolliselta ajankohdalta seuraavalle askeleelle.

Lehtemme syklin muutos ei johdu ulkoisista paineista. Ilmestymistiheyttä muutetaan lehden johtokunnan linjaaman strategian mukaisesti, ja muutos on lehden tekijöille mieluinen. Ydinajatuksena on tarjota paperilehteä harvemmin, mutta parempana. Nykyisessä mediailmastossa nopealla silpulla kilpailu on lyhytnäköistä. Laatu ratkaisee, ja vaikka nykyiselläkin formaatilla lehdestä on saatu hyvää palautetta, voidaan rimaa asettaa vielä hieman korkeammalle.

Verkko virkistyy

Vuonna 2002 lehtemme sivuilla keskusteltiin sähköpostin vaikutuksista tiedonvälitykseen. Moisen lukeminen saa nykyisin aikaan nostalgisen hymähdyksen. Digitaalinen media on mullistanut koko uutistoiminnan, ja verkko tarjoaa nykyisin ylivoimaiset mahdollisuudet nopealiikkeiseen tiedonvälitykseen.

Toisaalta paperilehti on verraton väline laajojen juttukokonaisuuksien luomiseen, eikä se ole katoamassa maailmasta lähiaikoina. Tästä kielii muun muassa se, että jo kertaalleen kokonaan digitaaliseksi vaihtanut yhdysvaltalainen valtalehti Newsweek on viimeisimpien tietojen mukaan palaamassa printtiin.

Tuulimyllyjä vastaan taistelu kannattaa kuitenkin harvoin. Kahden viikon välein ilmestyvä lehti ei ole mikään ripeä uutismedia, mutta sen tekokiireet torppaavat pienen toimituskunnan mahdollisuudet panostaa kunnolla digitaaliseen sisältöön. Verkko jää taittokiireiden jalkoihin.

Ylioppilaslehteä voidaan tietyssä mielessä katsoa mediakentän poikkeustapauksena, sillä se on olennaisesti myös jäsenpalvelu. Tämä näkökulma on otettu huomioon uudistuksessa. Ylioppilaiden nenät ovat nykyisin tiiviisti liimattuina älypuhelimiin ja tabletteihin, ja vaikka Tylkkärin menekki onkin kelvollinen, haluamme tavoittaa opiskelijat tehokkaasti myös digitaalista kanavaa pitkin.

Lehden nettisivut uudistuvatkin vuoden 2014 aikana. Vastaisuudessa verkossa tapahtuu omiaan: siellä ilmestyvät jutut eivät välttämättä enää ole lehdestä tuttuja.

Laadukkaasti toimitetun lehden ja virkeän verkkomedian yhtälö toteuttaa 2010-luvulla ylioppilaslehden palvelutehtävää nykyistä mallia paremmin.

Median perustehtävää on tupattu luonnehtimaan fraasilla "vallan vahtikoira". Sekä lehteen että verkkoon panostamalla on mahdollista synnyttää elinvoimainen monitoimimusti, joka ei pelkästään vartioi tiluksia, vaan on myös luontevaa lenkkiseuraa.

Tärkein ei kuitenkaan muutu. Turun ylioppilaslehti on jatkossakin opiskelijoiden oma lehti. Tämä tarkoittaa sitä, että lehden tekijäksi on suotavaa ja toivottavaa hakeutua, jos intoa journalismiin löytyy. Yhteydenottoja, juttutarjouksia ja palautetta odottaen,

Turun ylioppilaslehden toimitus

tyl@utu.fi