Ajassa
26.10.2011

Taululta tableteille

  • Oikea jännite kahvinkeittimelle? Tatu Laine (vas.) ja Tomi Kokkonen esittelevät puolitoista kuukautta sitten perustamansa NordicEdu-yrityksensä demopeliä.

Turkulaisopiskelijoiden yritys on mukana kehittämässä oppikirjatonta peruskoulua.

Kun Tatu Laineen ja Tomi Kokkosen silmiin osui elokuussa Turun Sanomien juttu, jossa kerrottiin Piikkiön yhtenäiskoulun siirtyvänkirjattomaan opiskeluun osana luovan oppimisympäristön tutkimushanketta, palaset loksahtivat kohdalleen. Turkulaisopiskelijat soittivat koulun rehtorille jo samana päivänä.

Pian asia oli lyöty lukkoon. Tietotekniikkaa Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Laine ja Turun yliopistossa ohjelmistotuotantoa sekä kauppakorkeakoulussa tietojärjestelmätiedettä lukeva Kokkonen tekisivät koulun käyttöön seitsemännen luokan matematiikan sähköiset oppimateriaalit.

Ensi syksystä alkaen luokallinen piikkiöläisnuoria opettelee kaiken matematiikkansa tableteilta Kokkosen ja Laineen kehittämien sähköisten oppimateriaalien avulla.

Palkinnoksi

Piilaaksoon

Kokkosen ja Laineen osakeyhtiö NordicEdu näki päivänvalon puolitoista kuukautta sitten. Perustajakaksikko oli kuitenkin valmistautunut yrittäjiksi ryhtymiseen koko kesän, sillä he olivat yksi kuudesta Boost Turun Summer of Startups -ohjelmaan valitusta tiimistä.

Alun perin Kokkosen ja Laineen yritysideana oli kehittää opettavaisia tietokonepelejä. Kun piikkiöläiskoulu löytyi yhteistyökumppaniksi ja ensimmäiseksi maksavaksi asiakkaaksi, idea täsmentyi.

"Se onkin ollut yksi tärkeä opetus tässä: suunnitelmia pitää pystyä muuttamaan tilanteen mukaan", Kokkonen sanoo.

NordicEdu työllistää Kokkosen ja Laineen lähes täyspäiväisesti, vaikka molemmat myös opiskelevat yrittäjyyden ohessa. Talven ja kevään aikana heidän pitää saada valmiiksi seiskaluokan prosenttilasku- ja peruslaskutoimitusmateriaalit.

Piikkiön koulun matematiikan opettaja vastaa oppimateriaalien pedagogisesta puolesta, mutta NordicEdu tekee sisällön.

"Olemme päässeet testaamaan ideoitamme toimiessamme koulussa sijaisina", yrittäjät kertovat.

Kokkosen ja Laineen yritysidean potentiaali on pantu merkille. NordicEdu valittiin kymmenviikkoisen startup-ohjelman päätteeksi kuudesta tiimistä parhaaksi. Palkinnoksi nuorille yrittäjille kustannetaan matka Yhdysvaltojen Piilaaksoon markkinoimaan ideaansa.

Rahoitus

haussa

Seuraavana haasteena NordicEdulla on löytää rahoitus.

"Tavoitteena olisi palkata pari koodaria ja graafikko ja keskittyä itse etsimään asiakkaita", Kokkonen kertoo suunnitelmista.

No, onko Kokkosen ja Laineen tavoitteena rikastua NordicEdulla?

"Ei. En itse asiassa tunne ketään start up -yrittäjää, jonka ensisijainen motiivi olisi rikastuminen. Tavoitteena on kuitenkin elättää itsensä tällä koulun päättämisen jälkeen", Kokkonen sanoo.

"Itse asiassa yritys epäonnistuu todennäköisemmin, jos se saa liikaa rahaa. Silloin keskittyy kaikkeen turhaan", Laine säestää.

Kokkonen ja Laine tiesivät toisensa alun perin Turun yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteisen pelienkehityslaboratorion Game Tech & Arts Labin kautta. Paremmin he tutustuivat vasta pistettyään pystyyn yhteisen start up -yrityksen.

"Yhteistyö on sujunut hyvin. Olisi voinut käydä paljon huonompikin tuuri", he kehuvat kilpaa toisiaan yhteistyökumppaneina.

YRITTÄJYYSKURSSI VAILLA VERTAA

Tomi Kokkosen ja Tatu Laineen yritys NordicEdu syntyi Boost Turku -yrittäjyysverkoston Summer of Startups -ohjelman ansiosta.

Yrittäjyysohjelmaan osallistuminen oli lähinnä päähänpisto. Kokkonen ja Laine laittoivat yritysideansa sisään viimeisenä hakupäivänä. Itse ideakin oli vielä siinä vaiheessa täsmentymätön ajatus "luonnontieteiden havainnollistamisesta tietotekniikan avulla".

Sekä Kokkonen että Laine kehuvat kuitenkin yrittäjyysohjelman antia. Kuuden tiimin jäsenet tutustuivat Boost Turun tiloissa työskennellessään toisiinsa ja sparrasivat toistensa ideoita.

"Olen käynyt myös jotain kauppiksen yrittäjyyden kursseja, mutta eivät ne ole mitään verrattuna tähän", Kokkonen kiittelee.

Ohjelman tarjoamalla 4000 euron avustuksella NordicEdun pojat hankkivat läppärin ja tabletti-tietokoneen ja maksoivat asuntojensa vuokrat, jotta he pystyivät keskittymään yritysideaansa täysillä työssäkäynnin sijaan.

Kukin start up sai käyttönsä myös mentorin. NordicEdun kätilönä toimi Telkku.comin perustaja ja bisnesenkeli Perttu Mäki-Petäjä.

"Kävimme tapaamassa häntä säännöllisesti Helsingissä. Aina menomatkalla junassa olimme varmoja, ettei tästä tule mitään. Ajattelimme, että tehdään tämä yksi projekti ja vaikka ilmaiseksi. Paluumatkalla tavoitteet olivat taas korkealla ja olimme varmoja, että kymmenen vuoden päästä kaikki oppimateriaali on sähköistä", Kokkonen nauraa.

Teksti: ANNA-ELINA MATILAINEN

Kuva: LAURI HANNUS