Ajassa
09.09.2014

Tieriistaa ja kauden kasviksia

Teksti:
Aleksi Malinen
Kuvat:
Anja Karppinen

Vain ajovalot valaisevat öistä maantietä. Kuuluu tömähdys, kun jokin iskeytyy etupuskuriin. Rusakkoparan hento ruumis on murskautunut neliovisen henkilöauton voimasta.

Jätätkö ruhon paikoilleen vai pakkaatko sen muovipussiin myöhempää käyttöä varten? Poistatko nahan, sisäelimet ja irrotat lihan luista? Laitatko sen porkkanan, sipulin ja sellerin kanssa pataan, kaadat punaviiniä päälle?

Autojen alle jääneiden eläinten ympärille on kehittynyt oma ruokakulttuurin alajaosto, road kill cuisine, jonka voi suomentaa vaikkapa tieriistaksi. Maantielle kuolleita eläimiä kerätään talteen ja käytetään kuin mitä tahansa markettilihaa. Joko kiinnostuit?

Englannissa ja Pohjois-Amerikassa road kill -ruoka on saanut suosiota. Sitä pidetään eettisenä ja ekologisena vaihtoehtona tehotuotetulle tusinatuotteelle. Esimerkiksi Yhdysvalloissa auton alle jääneiden eläinten määrä liikkuu todennäköisesti kymmenissä miljoonissa, joten hukatun lihan määrä on melkoinen.

Jokainenhan tietää, että HK:n rypsipossu kalpenee hyvin kypsennetyn supikoiran rinnalla, jonka kudoksiin on imeytynyt ravinteita naavaisten kuusten alisista antimista. Riistaeläinten liha on juhlapöytien herkku, jota suomalaiset pitävät arvossa.

Suomalainen lainsäädäntö kuitenkin hankaloittaa tieriistan hyödyntämistä. Löytäjä saa ottaa mukaansa vain eläimiä, joita ei ole rauhoitettu. Näihin lukeutuvat esimerkiksi peltohiiri, varis ja harakka. Kuolleena löydetty rauhoitettu eläin kuuluu pääsääntöisesti maanomistajalle, mikäli tällä on lupa saman lajin metsästämiseen.

Turun ylioppilaslehti kehottaa lainsäätäjien suuntaamaan katseensa Yhdysvaltojen Montanan osavaltioon, jossa säädettiin viime vuonna auton alle jääneiden hirvieläinten haltuunottoon liittyvä laki. Onnekkaat montanalaiset saavat tätä nykyä nauttia Jeeppinsä alle rusentuneen antiloopin reittä sunnuntai-illallisella.

Mutta ennen kuin tähän epäkohtaan ehditään herätä, tottelevaisesti lainsäädäntöä noudattavina yhteiskunnan jäseninä suosittelemme aloittamaan uuden harrastuksenne esimerkiksi niistä variksista. Muistakaahan kypsentää kunnolla!