Ajassa
03.10.2012

”Tilaa sekä asiakkaille että kirjoille”

  • Juha Helin on TYYn kirjaston uusi kirjastonhoitaja. ”Perinteinen kirja on fyysisempi ja konkreettisempi kuin e-kirja, ja se on helppo ottaa mukaan minne vain, metsän keskelle tai urbaaniin miljööseen”, Helin pohtii e-kirjan ja perinteisen kirjan eroja.

TYYn uusi kirjastonhoitaja Juha Helin kehittäisi kirjastosta monitoimitalon.

TYYn uusi kirjastonhoitaja Juha Helin, mikä kirja kaikkien pitäisi lukea?

Riippuu vähän siitä, minkälaisesta kirjallisuudesta on kiinnostunut. Ehkä kotimaisen kirjallisuuden puolelta voisin suositella klassikkoa Seitsemän veljestä. Olen mieltynyt Kjell Westön romaaneihin. Esimerkiksi Missä kuljimme kerran -romaani on rakennettu fiktion ja faktan synkroniassa. Siinä maailma ei ole kehittynyt tyhjästä.

Olet aloittanut työsi TYYn kirjaston evakkotiloissa Inspehtorinkadulla. Millainen on unelmiesi kirjastotila?

Unelmien kirjastossa on tilaa sekä asiakkaille että kirjoille. Olisi hienoa, jos tilaa voisi käyttää myös muuhun kuin kirjaston palveluihin. Minulle on tärkeää, että toimitilaa voisi hyödyntää monipuolisesti.

Lainaatko vai omistatko kirjoja?

Lainaan mieluummin. Omistaminen ei tunnu omalta arvolta. Vaikka olisin kiinnostunut jostakin kirjasta, en tunne jatkuvaa paloa päästä lukemaan sitä uudestaan ja uudestaan. Monet kirjat ovat saatavina lainattaviksi.

Sinulla on pitkä kokemus kirjastoissa työskentelemisestä. Miten ylioppilaskunnan kirjasto eroaa aikaisemmista työpaikoistasi?

Yksi suuri ero on se, että TYYn kirjastossa olen ainoa työntekijä, jolloin myös henkilökohtainen vastuuni on suurempi kuin aiemmin. Työ on hyvin laaja-alaista. Minulle tänne tulo oli looginen jatkumo. Olen aiemmin ollut TYYn kirjaston asiakkaana sekä täällä opiskellessani että ylipistomaailmassa työskennellessäni, joten kirjasto oli minulle tuttu jo entuudestaan.

Miten haluat kehittää TYYn kirjastoa?

Kyllä se on jo tuo aiemmin mainitsemani monipuolisuus. Kirjastossa voitaisiin järjestää erilaisia tapahtumia ja niin sanottuja kirjaston toimintaa tukevia palveluita.

Olet kauppatieteiden maisteri ja valtiotieteiden lisensiaatti. Mitä hyötyä koulutuksestasi on ollut työssäsi?

Olen aina ollut kiinnostunut taloudellisista ja yhteiskunnallisista asioista. Kirjavalinnoissa auttaa koulutustaustani, koska opiskelemieni alojen kirjallisuus on jo entuudestaan varsin tuttua. Kauppatieteellisestä koulutuksesta on hyötyä minulle silloin, kun suunnittelen kirjaston budjettia. Tähän työhön liittyy puitteiden ja budjetin mukaan eläminen. Yhteiskuntatieteellisestä koulutuksesta on taas ollut hyötyä siten, että hahmotan kirjaston osana laajempaa kokonaisuutta, TYYn kirjaston tapauksessa osana ylioppilaskuntaa.

TYYn edustajistossa kestoaiheena on puhututtanut kirjaston olemassaolon kohtalo. Miksi ylioppilaskunnalla pitää mielestäsi olla kirjasto?

Talouspaineiden vallitessa monissa kirjastoissa pystytään hankkimaan entistä vähemmän kirjoja. TYYn kirjastosta löytää tenttikirjoja, jotta opiskelija pääsee tenttiin ja kykenee etenemään opinnoissaan. Täältä löytää teoksia, joita ei välttämättä löydä yliopiston kirjastosta. Kirjasto on hyvin asiakasystävällinen: täällä on suhteellisen pitkät laina-ajat. Kirjasto ei ole suuri ja täältä on helppo löytää etsimänsä suoraan hyllystä.

Kuinka nopeasti ahmit kirjan?

Riippuu kirjasta. Joskus päivässä-kahdessa. Toisinaan kuluu paljon enemmänkin aikaa. Eikä minulla välttämättä aina ole jokin kirja kesken.

Kumman formaatin valitset: e-kirjan vai kirjan fyysisillä kansilla?

Kirjan fyysisillä kansilla. Sitä on mukava hypistellä. Perinteinen kirja on fyysisempi ja konkreettisempi kuin e-kirja, ja se on helppo ottaa mukaan minne vain, metsän keskelle tai urbaaniin miljööseen. E-kirjan käyttö on rajoitetumpaa, sillä sen lukemiseen tarvitsee lukupäätteen ja mahdollisesti myös nettiyhteyden.

TEKSTI: LAURA MYLLYMÄKI

KUVA: KRISTIAN TERVO