Ajassa
28.04.2011

Turku tutuksi opastuskävelyillä

Turun yliopiston viestintäyksikkö järjestää kesäkuukausina kaupungin historiaa esitteleviä kävelykierroksia.

Tiedätkö, missä tapahtui Turun verilöyly vuonna 1599? Älä huoli, ei sitä tiedä kovin moni muukaan. Tietämättömyyden kourissa ei kuitenkaan kannata nähdä painajaisia.

Asuinkaupunkinsa historiaan perehtymättömän apuun kiiruhtaa nimittäin Turun yliopiston viestintäyksikkö aikeenaan järjestää Kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi opastuskävelyitä Turun kaupungin historiasta.

"Matkustellessa eri kaupungeissa tulee aina tutustuttua paikalliseen historiaan. Monia kiinnostaa myös oman kotikaupungin historia. Harvemmin sitä tulee kuitenkaan aamulla noustua sängystä sillä mielellä, että nyt otan selvää, mitä noilla tutuilla paikoilla on aikoinaan tapahtunut", kävelykierroksia tiedonjanoisille vetävä Eeva-Maria Soikkanen sanoo.

Opastettuja kävelykierroksia on järjestetty kesäisin vuodesta 2008 saakka. Aiempina vuosina Akateeminen kävely -nimisillä opastuksilla keskityttiin lähinnä Suomen oppineisuuden historiaan kertomalla osallistujille esimerkiksi Suomen ihka ensimmäisen koulun sijainti.

Tämän kesän uusi opastuskierros Turun torit kertovat keskittyy kolmeen vanhaan turkulaiseen toriin. "Kierroksen ideana on Akatemiatorin, Vanhan Suurtorin ja Vähätorin kautta avata kuulijoille, millainen kaupunki Turku on ollut ja miten siitä on tullut sellainen kuin se nykyisin on. Käytännössä kierroksella kuulee, mitä kaikkea torit ovat olemassaolonsa aikana nähneet", Soikkanen kertoo.

Kävelykierroksen avulla osallistujille pyritään muodostamaan ajan patinoimasta Turusta kokonaisvaltainen kuva torien tarinoiden kautta. "Akatemiatori on toiminut nykyisen Suomen alueen sivistyneisyyden kehtona keskiajasta lähtien. Vanhalle Suurtorille on puolestaan 1300-luvulla muodostunut maallisen vallan keskus, jonka päädyssä komeili Raatihuone", Soikkanen kertoo.

Nimestään huolimatta Vähätori ei jää kahta muuta huonommaksi. "Vähätorilla on aikanaan sijainnut maan ensimmäinen ravintolahotelli. Harva turkulainen tietää, että torin reunalle on myös ollut rakenteilla iso kirkko 1500-luvun lopussa, mikä ei kuitenkaan koskaan valmistunut", Soikkanen kertoo.

Teksti: VENLA PÖYLIÖ

Kuva: LAURI HANNUS

Turun torit kertovat

-opastuskävelyitä järjestetään kesä-, heinä- ja elokuussa.

Opastuksen kesto noin 1,5 tuntia, hinta opiskelijoille 6 e, muille 10e..

Lisätietoja osoitteesta www.turuntorit.fi