Ajassa
18.09.2013

Turun Akateemisilla Soutajilla takanaan hyvä kilpailukesä

Turun Akateemiset Soutajat (TAS) toi kesän soutukisoista kotiin hienoja sijoituksia: Marianne Oraviita ja Eveliina Marjamäki voittivat naisten B-finaalin pienveneiden SM-kisoissa. Inna Nurmi ja Aino Jalkanen sijoittuivat viidensiksi A-finaalissa. Sama kaksikko edusti seuraa myös PM-kisoissa Tukholmassa ja sijoittui kuudensiksi. Paula Jääskeläinen oli yksiköllä SM-kisojen viides.

TAS on sekä Turun yliopiston ylioppilaskunnan että Åbo Akademis Studentkårin alayhdistys, jossa on soutajia molemmista ylioppilaskunnista. Lisäksi mukana on vaihtareita ja tutkijoita monesta eri maasta. Englantilaisesta filologiasta juuri valmistunut Inna Nurmi ja kemiaa opiskeleva Marianne Oraviita ovat soutaneet TAS:n veneissä vuodesta 2007. Molemmat ovat haaveilleet soudusta jo lapsesta asti.

"Muistan, kun katsoin lapsena telkkarista Cambridge–Oxford-soutukilpailua ja ajattelin, että haluan itsekin soutajaksi. En kuitenkaan pystynyt aloittamaan soutua, sillä koripallo vei kaiken ajan", Nurmi kertoo.

Oraviita on puolestaan kotoisin Tampereelta, missä soudetaan paljon.

"Aloitin soudun kuitenkin vasta muutettuani opiskelemaan Turkuun. Aloitin hyvään aikaan, sillä TAS:ssa oli juuri käynnissä sukupolvenvaihdos. Uusia soutajia tarvittiin kipeästi, joten minut otettiin avosylin vastaan", Oraviita muistelee.

Ensimmäiset kolme vuotta menivät treenatessa, ja vuonna 2010 naiset alkoivat kilpailla. Molemmat kilpailivat myös vaihto-oppilasvuotenaan: Nurmi Chesterissä Englannissa ja Oraviita Nantesissa Ranskassa.

"Paras kokemukseni oli kahdeksikkojen Head of the River -kilpailu Lontoossa. Thamesissa oli silloin yli 300 venettä. Soudimme saman matkan kuin Cambridge–Oxford-kilpailussa", Nurmi kertoo.

Pariairoveneet parhaita

Pariairoveneet ovat kummankin lempiveneitä. Yksittäistä suosikkia heillä ei kuitenkaan ole.

"On virkistävää, että veneitä voi vaihdella. Jos haluaa treenata omaa tekniikkaansa rauhassa, voi lähteä yksiköllä. On kuitenkin kivaa, että tämä on joukkuelaji. Yksi hyvä soutaja ei tee nelkkua ja toisaalta yksi voi sabotoida koko veneen, joten kaikkien pitää onnistua", Oraviita pohtii.

Vaikeinta soudussa on naisten mukaan tekniikka.

"Pitää olla yhtä aikaa rento ja voimakas, ja keskittyä moneen pieneen asiaan kerralla", Oraviita selventää.

Parhaiksi puoliksi naiset taas mainitsevat maailman kauneimman saariston ja hienot kesäsäät.

"Toisaalta sekin oli hienoa, kun voitimme Eveliinan kanssa sprintin sellaisessa myrskyssä, että vene oli täynnä vettä ja eteenpäin ei nähnyt ollenkaan", Oraviita muistelee.

"Ja se on hieno tunne, kun tekniikka alkaa luistaa, saa hyviä vetoja ja vene liukuu kuin itsestään", Nurmi jatkaa. Hän haaveilee tällä hetkellä omasta veneestä.

"Siihen täytyy kyllä kerätä rahaa jonkin aikaa. Yksiköt maksavat noin 8 000, kaksikot 10 000, nelikot 15 000 ja kahdeksikot 20 000 euroa", Nurmi kertoo.

Lisäksi veneiden huolto ja kuljettaminen on kallista. TAS:n varainhankinta on siksi huomattavasti massiivisempaa kuin monella muulla alayhdistyksellä. Aikaa jää kuitenkin myös muuhun alayhdistystoimintaan. Tällä hetkellä TAS suunnittelee vuosijuhlasitsejään.

Aurasouduissa tappiollinen vuosi TYYlle

Akateemisiin soutajiin kuuluu niin TYYn kuin ÅAS:n opiskelijoita. 11. syyskuuta pidetyissä Aurasouduissa seura jaettiin puoliksi, kun ylioppilaskunnat kisasivat keskenään naisten ja miesten pariaironelikoilla. ÅAS vei voitot molemmista sarjoista.

Miesten sarjassa voitto meni TYYltä sivu suun ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen. Kahdeksikoilla soudetussa yliopistoregatassa voiton vei Helsinki. Tampere jäi täpärästi kakkoseksi. Turku taas sousi maaliin reilusti kärkikaksikon jälkeen veneestä irronneen penkin takia. Tappio tuli myös TYYn ja ÅAS:n edustajistojen puheenjohtajien välisessä leikkimielisessä kumivenesoutukilpailussa.

Ensimmäiset Aurasoudut soudettiin vuonna 1927, jolloin katsojia oli 20 000. Nykyisin katsojaluvut jäävät huomattavasti pienemmiksi.

"Luulen, että kilpailu olisi suositumpi, jos se järjestettäisiin keväällä. Syksyllä samalle viikolle osuu niin paljon kaikkea muuta. Olisi myös kiva saada mukaan vähän lisää kilpailuhenkeä", Nurmi pohtii.

Nyt kisakausi on ohi, mutta uusia harrastajia otetaan mukaan edelleen. Soutua pääsee kokeilemaan maksutta TAS:n opastuksella Uittamon soutu- ja melontakeskuksella keskiviikkoisin klo 18 ja lauantaisin klo 10.

Janica Rantanen