Ajassa
07.12.2011

”Uskalla nähdä itsesi onnistumassa”

Kauppakorkeakoulun Contact & Career -messuilla puhuva Jani Toivola ei vieläkään tiedä, mikä hänestä tulee isona.

Mitä hyötyä näyttelijän koulutuksesta on kansanedustajan työssä?

Paljonkin. Kuten monista muistakin yllättävistä tutkinnoista voi olla monilla hyvin erilaisilla aloilla.

Ensimmäisen kauden vihreä kansanedustaja Jani Toivola haluaa antaa yliopistossa opiskelevalle, uraansa pohtivalle nuorelle yhden neuvon: kannattaa kokeilla siipiään rohkeasti, sillä aina jää jäljelle mahdollisuus muuttaa suuntaa.

Toivola on tästä itse elävä esimerkki. Hän halusi nuorena näyttelijäksi ja päätyi New Yorkiin opiskelemaan alaa. Suomeen palattuaan hän on ehtinyt työskennellä paitsi näyttelijänä, myös juontajana, vuorovaikutuskouluttajana, yrittäjänä – ja nyt poliitikkona.

Vaikka Toivola haaveili näyttelijän urasta, hänellä ei ollut 18-vuotiaana vielä aavistustakaan, mitä hän lopulta tulisi tekemään työkseen. Eikä hän totta puhuen tiedä sitä vieläkään.

Silti hän löytää työhistoriastaan punaisen langan.

"Halusin nuorena näyttelijäksi, jotta voisin vaikuttaa taiteen kautta ihmisiin ja yhteiskuntaan. Näen asian niin, että tavoite on pysynyt koko ajan samana, väline vain on vaihtunut", hän pohtii.

"Urakehitykseni on aina liittynyt omiin kehitysvaiheisiini. Pidän tavoitteenani, että olen valmis muutoksiin ja uusiin asioihin tulevaisuudessa."

Tammikuun 18. päivänä kauppakorkeakoulun Contact & Career -messuilla puhuva Toivola kannustaakin opiskelijoita hyppäämään rohkeasti uuteen.

"Pitää olla valmis näkemään uudet mahdollisuudet. Esimerkiksi kynnyksen ryhtyä yrittäjäksi pitää olla matala", hän kannustaa.

Toivolan lisäksi messuilla puhuvat Procter and Gamblen maajohtaja Jonathan Grant sekä turkulainen toimitusjohtaja ja kiinteistövälittäjä Jethro Rostedt.

25. kertaa järjestettävien messujen tavoitteena on tuoda yhteen turkulaiset korkeakouluopiskelijat ja rekrytoinnista kiinnostuneet yritykset. Messuille odotetaan yli 2000 opiskelijaa Turun yliopistosta, Åbo Akademista sekä Turun Ammattikorkeakoulusta.

ANNA-ELINA MATILAINEN

Contact & Career -messut 18. tammikuuta kello 10-16 Turun kauppakorkeakoululla